Brezilya ve Hollanda'dan kaçmıştı! Bataklık padişahı

Bağlantıları Latin Amerika'ya uzanan uyuşturucu ağı, 9 ülkenin işbirliği ile İstanbul'da çökertildi. Bataklık Operasyonu'nda ‘Padişah' lakaplı çete lideri Çetin Gören de yakalandı.

OSMAN NURİ CERİT

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonunun gerçekleştirildiğini duyurdu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı üzerine dün sabah erken saatlerde, haklarında gözaltı kararı verilen 94 şüphelinin yakalanması amacıyla Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Kırşehir, Kilis ve Mersin’de “Bataklık” adı verilen eşzamanlı operasyon başlatıldı. Operasyonla kırmızı bülten ile aranan örgütün liderleri Nejat Daş ve Çetin Gören’in de aralarında bulunduğu 74 kişi gözaltına alındı. Suç örgütünün, terör örgütü FETÖ’ye finans sağladığı da tespit edildi.

1 YILDIR TAKİPTELER

İçişleri Bakanı Soylu, çetenin 1 yıldır takipte olduğunu belirterek, Bu operasyonun ismi ‘Bataklık’. 2 ay önce bu operasyona bağlı olarak bir yakalama gerçekleştirilmişti. Özellikle terörün finansmanı açısından, uyuşturucunun, suç gelirlerinin önlenmesi bizim önceliklerimizden biridir” ifadelerini kullandı. Soylu’nun kastettiği yakalanan kişinin örgütün liderlerinden Nejat Daş olduğu belirtiliyor. Daş, Kapıkule’den TIR’la yurda sokulan 300 bin sterlinle bağlantılı olarak gözaltına alınmış ve adli kontrolle serbest kalmıştı. 

Çetin Gören’in ofisinde yapılan aramada, çok sayıda silah ve çekmeceler içerisinde saklanan kılıç ve bıçaklar da bulundu. 

KISMETİM 1’LE BAĞLANTILI

Nejat Daş’ın ismi ilk kez 1992’de operasyon düzenlenince batırılan içinde 3 tondan fazla baz morfin bulunduğu öne sürülen Kısmetim 1 gemisi ve yine uyuşturucu taşıyan Lucky S gemisiyle gündeme gelmişti. Nejat Daş’ın da daha önce İstanbul’dan Ukrayna’ya kaçtığı da belirlendi.

LAKABI PADİŞAH

Suç örgütüne ait ofislerde yapılan aramalarda hakkında 26 yıl hapis kararı olan Çetin Gören’in halıya dokunmuş kendi resminin altına padişah yazdırdığı görüldü. Brezilya’dan firar eden Gören, Hollanda makamları tarafından yakalanarak cezaevine konmuş, kefalet ve elektronik kelepçeyle serbest bırakılan Gören, kelepçeyi kırarak ortadan kaybolmuştu.  

 ARAMALARDA F SERİSİ 1 DOLAR ÇIKTI 

Operasyon sırasında yapılan aramalarda FETÖ’nün birinci derece örgüt militanlarına dağıttığı F serisi 1 dolarlar da ele geçirildi. Soylu, çalışmanın, Hollanda, Belçika, İspanya, İtalya, Şili, Ekvador ve Brezilya ile bağlantılı gerçekleştirildiğini belirtti.

LÜKS ARAÇLARA VE EVLERE EL KONULDU

Operasyon kapsamında, 281 tapulu lüks ev ve taşınmaza, 20 lüks araca, 7 kiralık kasaya, uyuşturucu madde ticaretinden kaynaklı olduğu belirlenen 52 milyon 627 bin 760 lira ile 1 milyon 310 bin dolara, örgütün elebaşı, yönetici ve üyeleri ile bu kişilerin bağlantılı olduğu 16 şirketin tüm banka hesaplarındaki yaklaşık 70 milyon TL ile mal varlıklarına el konuldu.