Brexit oylamasında son durum nedir? İngiltere’deki tarihi oylama Brexit için nefesler tutuldu. İngiltere’de parlamento, hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşmasını bugün oylayacak. Theresa May başbakanlığındaki hükümetin kasım ayında AB ile vardığı Brexit anlaşması bugün parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda oylanacak. Brexit ne demek önemi nedir? Brexit oylamasında sonuç ne oldu etkileri neler olacak? Brexit oylaması öncesi İngiliz basını oylamanın reddedilmesine kesin gözüyle bakıyor. İşte, Brexit oylamasına dair merak edilenler. Peki, Brexit ne anlama geliyor? İngiliz parlamentosundaki Brexit anlaşması oylaması, anlaşmaya yoğun muhalefet nedeniyle ertelenmişti. Bunun üzerine May, AB tarafıyla görüşmeler gerçekleştirerek tedbir maddesiyle ilgili kaygıları giderecek hukuki bağlayıcılığı olan bir taahhüt almaya çalışmıştı. Ancak May, Brüksel'deki muhataplarından iyi niyet beyanlarını aşan taviz almayı başaramamıştı. Anlaşmanın en çok tepki çeken unsurunu oluşturan "tedbir maddesi"yle İngiltere'nin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük Birliği içinde kalacak.
BREXİT OYLAMASI SON DURUM NEDİR?
İngiltere Parlamentosu, Brexit anlaşmasını 202 evete karşılık 432 oyla reddetti.
DETAYLAR
İngiltere Parlamentosu, Avrupa Birliği’nden anlaşmalı bir şekilde ayrılıp ayrılmayacağını akşam saatlerinde oylayacak.
Miletvekilleri, Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği ile vardığı anlaşmayı oylayacak.
Anlaşma kabul edilirse İngiltere, AB'den anlaşmalı bir şekilde ayrılacak. Ancak anlaşmanın parlamentoda reddedilmesi bekleniyor.
Oylama öncesinde konuşan Theresa May, "Anlaşma mükemmel değil, bir uzlaşma" dedi ve milletvekillerinden anlaşmayı bir kez daha düşünmelerini istedi.
İngiltere Başbakanı, anlaşmanın reddedilmesi halinde Iskoçya'nin bağımsızlığını savunanların güçleneceğini de belirtti ve "Birliğimiz için gerçek tehdit budur" dedi.
İngiltere Parlamentosu'nda yapılacak Brexit oylaması, yoğun muhalefet nedeniyle daha önce ertelenmişti.
Anlaşmanın kabulü halinde İngiltere 29 Mart'ta AB'den resmen ayrılmış olacak. Anlaşmasının reddi halinde ise İngiltere'de erken seçimden yeni referanduma kadar bir dizi seçenek masaya gelebilecek.
İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı.
PARLAMENTO İPLERİ ELİNE ALDI
İngiliz parlamentosu, geçen hafta aldığı iki kararla hükümetin anlaşmasız Brexit için ayırdığı bütçeyi kullanmasına kısıtlama getirmiş ve May'in yeni tavizler için AB ile müzakeresi için kullanabileceği süreyi 3 günle sınırlamıştı.
Parlamento bu kararlarla May hükümetinin Brexit sürecindeki inisiyatifini kısıtlayarak ipleri önemli ölçüde eline almıştı.
BREXIT NE DEMEK?
Daha önce Yunanistan için de kullanılan Grexit (Greece-exit) Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkma isteğini özetleyen bir tanım olarak ortaya çıktı.
Grexit terimi Citigroup şef ekonomisti Willem H. Buiter ve aynı grupta çalışan Ebrahim Rahbari tarafından 2012 yılında ortaya atılmıştı. İkili Grexit ile euro'ya veda edip eski para birimine dönmesi durumunda Yunanistan'ın ticarette ve turizmde olumlu etkiler ile karşılaşıp, ekonomisini ferahlatacağı iddiasında bulunmuştu.
Bu terimi İngiltere'nin AB'den ayrılması için yapılan referandum sürecine adapte eden politikacılar ve sivil toplum örgütleri Grexit'in Brexit'e evrilmesine neden oldu.
BREXIT'İN KELİME ANLAMI NE?
Britanya'nın (Birleşik Krallık) ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına geliyor. İngiliz basınında Avrupa Birliği'nden ayrılmak istemeyenler tarafından Britain ve İngilizce kalmak anlamına gelen Remain kelimeleri birleştirilerek Bremain ifadesi kullanılıyordu.