Borçluya 60 ay kolaylığı

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu olanlara, 60 ay vadeyle yeniden yapılandırma kolaylığı getirildi. Yapılandırma döneminde kredi kartı kullanıma kapatılmayacak.

Kredi ve kredi kartı borcu olanları rahatlatacak bir adım atıldı. Buna göre borçlar 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Aynı zamanda kredi kartı minimum ödeme limitleri de değişti.

Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu olan yaklaşık 4 milyon kişiyi yakından ilgilendiren bir karar alındı. Bankalara borcu olanlara, 12 aydan 60 aya kadar vadeyle yapılandırabilme imkanı getirildi. Dün Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bireysel kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü olarak adımlar atılırken, Merkez Bankası'nın ilgili tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı, BDDK'nın kararı ise internet sitesinden duyuruldu.

ASGARİ ÖDEME

BDDK kararına göre; bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Kredi kartında yapılandırılan meblağ dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edebilecek. Örneğin, 100 bin lira borcun 50 bin lirası yapılandırıldı. Bu durumda kart sahipleri, kalan 50 bin liralık dilimi kullanabilecek. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

REFERANS FAİZ % 3.11

Merkez Bankası da bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3.11 ile sınırlandırdı. Yapılandırma için faiz oranı belirlenirken Merkez Bankası'nın bu referans faizi dikkate alınacak. Bu durumda örneğin 50 bin liralık borcun faizli ödemesi ne olacak? 50 bin liralık borcun 12 aya taksitlendirilmesi halinde toplam geri ödeme 64 bin lirayı bulacak. Aylık taksit tutarı 5 bin 340 lira olacak. 50 bin lira borcun 60 ay vade ile taksitlendirilmesinde de toplam ödeme 133 bin liraya ulaşacak. Aylık taksit ise 2 bin 228 lira olarak asgari ödeme tutarına eklenecek.

30 GÜN ŞARTI VAR

İhtiyaç kredilerinde ise 30 günden fazla anapara ve faiz ödemesi yapılmamış borçlar için yapılandırma hakkı tanınacak. Bu durumda borçlar, ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Kredilerde yapılandırma faiz oranı da yüzde 3.11 olacak. Borçlunun 1 yıl içinde yapılandırma için başvurması gerekecek.

1 KASIM'DA YÜRÜRLÜKTE

BDDK'nin adımlarıyla uyumlu şekilde Merkez Bankası da bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek. Referans oranın aynı kalması halinde azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3.50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4.25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4.75 olacak. Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim veya kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde korundu.

ASGARİ ÖDEME LİMİTİ DEĞİŞTİ

BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranında da değişikliğe gitti. Dönem borcunun yüzde 20'si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20'si olurken, 50 bin lira ve üzerinde olanlarda yüzde 40 olarak uygulanacak.

DEZENFLASYON SÜRECİ DESTEKLENECEK

Merkez Bankası, kredi ve kredi kartı yapılandırma kararına ilişkin bir analiz yayımladı. Analize göre güncel kararlar dezenflasyon sürecini destekleyecek. Yapılandırma kararı, borçları gecikmiş bireylerin sıkılaştırıcı politikadan en az ölçüde etkilenmesi sağlanacak.