Bolu'daki 4.8'lik deprem İstanbul'un öncüsü değil

Bolu'da dün saat 13.55'te 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bolu'daki deprem İstanbul, Ankara ve Düzce'den de hissedildi. Uzmanlar, “4.8 büyüklüğündeki deprem Marmara'yı tetiklemez” dedi.

Akşam

Bolu dün 4.8 ile sallandı, vatandaşlar korkuyla sokağa döküldü. AFAD'dan yapılan açıklamada depremin derinliğinin 8.13 kilometre olduğunu açıkladı. AFAD Başkanı Yunus Sezer, olumsuz bir durum olmadığını belirtti. Bolu Valiliği de yaptığı açıklamada olumsuz bir durum olmadığı ifade etti. Deprem sonrası kent merkezindeki okullar tahliye edildi. Deprem, İstanbul, Ankara ve Düzce'den de hissedildi. Prof. Dr. Okan Tüysüz yaptığı açıklamada, "Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzeyinde ana fayın dışındaki kolda meydana gelen deprem. Panik oluşturabilecek bir deprem değil. Orada büyük deprem oluşturabilecek bir fay yok. Küçük kırıklar var. Bolu-Elmalı civarında daha önce kırılmamış bir fay var. Önce burada olduğunu düşündüm ama değil. Bu daha kuzeyde. İstanbul ile hiç alakası olmayan bir deprem. Başka bir depremi tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değil" dedi.

İZLENMESİ GEREKİYOR

Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise şöyle konuştu: "1999'da art arda 2 tane deprem olmuştu. Bir tanesi Kocaeli, diğeri Düzce. Düzce depremini yaratan fayın doğudaki ucu Bolu Dağı'na kadar gelmişti. Bir bölgede deprem olmuşsa o fay boyunca uzun süre bir sallantı üretmez. 4.8, Düzce depreminin doğusunda olduğu için izlememiz gerekiyor. 4.8 önemli izlenmesi gereken bir deprem. Büyük deprem olmadan öncü depremi bilme şansımız yok. Depremin oluş yeri ortalama bir derinlik. Sığ sayılabilir. Sığ olmasının geniş bir çevrede hissedilmesinde büyük bir önemi var. 4.7'nin altında artçılar beklenmekte. 1-2 gün sürebilir. Elbette yıkıcı bir deprem değil ama hissedilebilir."

İRAN VE IRAK DA SALLANDI

İran'ın Batı Azerbaycan bölgesinde saat 14.47'de meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem Van'dan da hissedildi. Irak'ın Halepçe kenti ise dün gece 21.32'de 5,1'le sallandı.

BM'DEN VE IIT'DEN DAHA FAZLA YARDIM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Florence Bauer, BM'nin Türkiye için başlattığı 1 milyar dolarlık insani yardım çağrısının sadece yüzde 14'ünün karşılandığını belirtti. Bauer, "Türk hükümeti krize cevap veriyor, ancak yıkımın boyutu çok büyük"dedi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da,Türkiye ve Suriye'ye daha fazla yardım yapılması çağrısında bulundu.

1999'UN BOŞALTIMI

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bolu-Kızıldağ merkezli depremin, 1999 depreminde batı ucu kırılmış olan fayın, doğu ucunda meydana geldiğini belirtti. Sözbilir, "Bu tür depremler 1999 depremlerinden geriye kalan enerji boşalımları olarak düşünülür" dedi.