Özgül Öztürk
Türkiye'nin Güneydoğu'sunda meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem, yer aldığı coğrafyada oluşturduğu yapısal yıkımın yanı sıra insanların yaşamlarını derinden sarstı. Afet mağdurlarının yaşadığı şaşkınlık, korku, çaresizlik, suçluluk, kaygı, şok, güvensizlik duygularıyla baş edebilmeleri için uzmanlar seferber oldu. Depremin ilk gününden bu yana bölgedeki insanların yaralarını sarmak için bölgeye akın eden gönüllü doktorlar ordusuna, psikolog ve psikiyatrlar da eklendi. Türk Psikologlar Derneği, travma sonrası belirtilerle baş etmekte zorlanan depremzedelere yoğun psikolojik yardımın sağlanması için 'Psikososyal Dayanışma Ağı' kurdu.
7/24 DESTEK
Kısa vadede depremden doğrudan etkilenen çocuk, ergen ve yetişkinler için seminer ve toplantılar düzenleyecek olan Dayanışma Ağı, uzun vadede ise çocuk, ergen ve yetişkinlerle yüz-yüze veya online bireysel görüşmeler yaparak süreci atlatmalarına yardımcı olacak. Ruh Sağlığı Derneği de afetzedeler için gönüllülerden oluşan uzmanlarla online bireysel ve grup terapileri organize etmeye başladı. Türkiye Psikiyatri Derneği'ne bağlı pek çok psikiyatr mesleki ve uzmanlık bilgisini ücret almadan depremzede ve yakınlarına sunmak için başvuruda bulunuyor. Polente Psikoloji, depremzedeler ve depreme müdahale eden arama kurtarma ekiplerine İstanbul, İzmir ve Bursa'da yüz yüze veya online ücretsiz psikolojik destek verecek.
Şanlıurfa'da güvenli alanlarda barınanlara psikolojik destek verilmeye başlandı. Psikologlar, çocukların depremin etkisini kısa sürede atlatması için aileleri bilinçlendiriyor.ASKIDA TERAPİ HİZMETİ
■ Hiwell: Uzman psikologlarından oluşan gönüllü bir ekip kurdu. İlk etapta depremzedelere ve yakınlarına ücretsiz psikososyal destek verecek. Kurum Askıda Psikolojik Destek konseptini devreye aldı.
■ Kidolog: Psikolojik ilkyardım konusunda tecrübeli 254 uzmanıyla beraber binlerce yetişkin ve çocuğa psikolojik destekte bulunmaya başladı. Kurum, daha fazla kişiye ulaşmak için WhatsApp çağrı hattı kurdu.
■ Terappin: Depremzedelere, sahada çalışan ekiplere ve psikolojik olarak etkilenen tüm vatandaşlara psikolojik ilk yardım desteği sağlamak için uygulama içerisinde yeni bir kategori açtı. İnternete erişim olmayanlar 0549 539 8776 üzerinden Terappin'e ulaşabilecek.
■ onlinepsikolog.com: 1000 den fazla gönüllü psikologla afet mağdurlarına online terapi imkanı sunacak. Buna ek olarak ihtiyaç sahibi depremzedeler, AHBAP whatsapp aracılığıyla oluşturulan kodu kullanarak ücretsiz online terapi alabilecek.
HASTANELER DAHİL OLDU
İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi de "Afet ve Travma Yardım ve Destek Hattı" kurdu. Hastanenin başhekimi Doç. Dr. Sema Baykara "Haftanın 7 günü hizmet verecek bu hatla psikologlarımız sorulara cevap verecek. İkinci aşamada psikiyatri olacak" diye konuştu.
30 PROFESÖR DE DEVREDE
400'e yakın hekimin üye olduğu onlinemuayenehane.com da afetzede vatandaşlara yardımcı olmak için 10 ilde ihtiyacı olan vatandaşlara online muayene ve danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Şu anda 30 profesörün gönüllü olarak afetzedelere hizmet vermeye başladığını anlatan online sağlık platformunun kurucusu Dijital Marka Danışmanı Bülent Ergan, "Kardiyolojiden, kadın doğuma, psikiyatriden çocuk hastalıkları ve ortopediye kadar tüm branşlardan uzmanlarımız afetzedelere online sağlık hizmeti ve danışmanlık vererek şifa bulmalarına katkı sağlayacak" dedi.