Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Tedavileri

Hem kendinizin hem de çevrenizdeki birçok insanın bazı rahatsızlıklardan şikayet ettiğini görebilirsiniz. Bu rahatsızlıklardan bir tanesinin ise boğaz ağrısı olduğunu söyleyebiliriz. Boğaz ağrısı kişinin yaşamını olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Özellikle de kış aylarında kendisini daha çok gösteren bu ağrı insanların gününü mahvetmeye yeter bir rahatsızlıktır. Boğazı ağrıyan kişilerin bu ağrının nasıl geçeceğine dair bir takım araştırmalar yaptığını görebilirsiniz. Peki boğaz ağrısı nasıl geçer? Bu ağrıya iyi gelen şeyler neler olabilir? Bu sorunun cevabına ulaşmanız durumunda böyle bir rahatsızlık ile daha iyi mücadele etmeniz mümkün olacaktır. Bu yüzden yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.

İnsanların genellikle soğuk havalar olduğu zaman kendilerine yeteri kadar dikkat etmemeleri durumunda boğaz ağrısı ile karşı karşıya kalabilme ihtimalleri çok yüksek olmaktadır. Bu yüzden öncelikle her insanın kendisine yeteri kadar dikkat etmesi gerekmektedir. Boğaz ağrısı genellikle virüs ve bakteriler yüzünden ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı bulunan insanlara genellikle ilaç verilir ve bu ilaçların eksiksiz bir şekilde kullanılması istenir.

Her sorunun çözümü su içmek olduğu gibi bu sorunun da çözümü yine su içmektir. Su, boğazlara iyi gelmektedir. Boğaza iyi gelen şeyler arasında tuzlu su ile  gargara yapmak, bulunulan ortamı havalandırmak, boğaz bölgesini tahriş etmeyecek kıyafetlerin seçilmesi, sigara kullanmamak, çok yüksek sesle konuşmamak ve bitki çayları içmek bulunmaktadır.

Boğaz Ağrısı Nedir?

Enfeksiyon kaynaklı ya da kuru havanın neden olduğu, boğazda oluşan iltihaplanmalar, boğaz ağrısına neden olur. Hastaların çoğu, boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum şikayetiyle doktora giderler. Bu durum her ne kadar kişiyi rahatsız etse de, medikal ve doğal olan ek tedavi yöntemleriyle 3-7 gün arası iyileşme göstermektedir. Ancak iyileşme süreci, kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak da değişkenlik göstermektedir. Hastalığa yakalanma nedeni ve hastalıkların tedavi süresi, ilk olarak immun sisteme bağlıdır. Boğaz ağrısı sonucunda, kişinin ses tellerinde de enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durum tıpta, Larenjit olarak adlandırılır.


Boğaz ağrısı, enfeksiyonların bademcik bölgesine yerleşmesi ve bademciğin şişmesidir. 

BOĞAZ AĞRISI BELİRTİLERİ

Boğaz ağrısının gösterdiği belirtiler, bünyeden bünyeye farklılık göstermekle birlikte, enfeksiyonun türüne göre de değişiklik gösterebilmektedir. Aşağıda sıralanan semptomlardan bir ya da bir kaçına sahipseniz, boğaz enfeksiyonu yaşıyorsunuz demektedir.

Yüksek Ateş

Ateşe bağlı titreme nöbeti
Öksürük
Boğazda yanma
Baş ağrısı
Diş ağrısı
Seste kısılma
Lenf bezlerinin şişmesi
İştahsızlığa bağlı kilo kaybı
Eklem Ağrıları
Burun akıntısı
Boğaz Ağrısı İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?
Boğaz ağrısı durumunda, tedavi için öncelikle hekim kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Ancak bunun yanında, boğaz ağrısına ne iyi gelir evde diye sorulduğunda, elbette ağrıyı hafifletici doğal çözümler uygulanabilmektedir. Bunlar;

Tuzlu su 

Özellikle akşam yatmadan evvel, tuzlu su ile gargara yapmak, uyku esnasında iltihabın temizlenmesi için faydalı bir yöntemdir. Tuz ve su karşımı, dezenfektan özelliği sayesinde, bölgenin kısa sürede iyileşmesini sağlar. Enfeksiyon sonucu bademciklerde oluşan iltihap, vücudun Ph dengesini bozar. Tuz minerali, bozulan Ph oranını düzenlemede etkilidir.


 
Ballı-Limonlu Zencefil Çayı

Boğaz ağrısına ne iyi gelir ibrahim saraçoğlu denildiğinde, akla ilk gelen Ballı-Limonlu zencefil çayıdır. Çünkü zencefil baharatı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Limon ise, C vitamini bakımından zengin olduğu için metabolizmayı güçlendirir. Balın yapısında bulunan maddelerde antioksidatif özelliktedir. Yani mikroplara karşı savaşırlar. Bitki çayı yapımında bu 3 mucizevi ürünün kullanıldığında, boğaz enfeksiyonu yayılmadan iyileşme gösterir. Özellikle kişi kendini halsiz hissediyorsa, soğuk algınlığına yakalanmadan evvel önlem olarak bu bitki çayını tüketebilir.

Boğaz ağrısı bitkisel çözüm için Ballı-Limonlu zencefil çayı tüketilmektedir.
Boğaz ağrısı bitkisel çözüm için Ballı-Limonlu zencefil çayı tüketilmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı saç ve cilt tedavisinde uygulanan doğal bir yöntem olarak bilinse de, aynı zamanda boğaz enfeksiyonlarını iyileştirmeye de yardımcı olur. Hindistan cevizi antibakteriyel özellikte olduğu için, iltihaplı bölgeyi iyileştirmede kullanılır. Bunun yanı sıra, boğazda oluşan dayanılmaz ağrıları da hafifletir.

Karabiberli  Tuzlu Su Yöntemi 

Karabiber, tuz ve su karşımı gün içerisinde yemeklerden sonra tüketildiği zaman, hem soğuk algınlıklarını önler hem de boğaz ağrılarını azaltır. Karabiberin antibakteriyel özelliği, tuz kullanımı ile daha etkili sonuçlar vermektedir. Boğaz ağrısının yanında, kişide balgam oluşumu da varsa, bu doğal yöntem günde 1 kere kullanılmalıdır. Bu yüzden bu karışım, boğaz ağrısına ne iyi gelir bitkisel çözümlerin en başlarında yer alır.

Bal ve Limon

Zencefil baharatına karşı alerjisi olan ya da baharatın tadını sevmeyen kişiler, boğaz ağrısının doğal tedavisi için, evde bal ve limon karışımını günde 2 kere tüketebilirler.

Pastil Yöntemi

Pastil özellikle boğaz kuruluğunu önlemek için kullanılan yaygın bir yöntemdir. Özellikle ballı ve karanfilli pastiller boğaz enfeksiyonlarının önüne geçmektedir. Günde 2-3 kere tüketilebilen pastili kullanmadan evvel, ilaçla birlikte herhangi bir alerjik reaksiyon göstermemesi için hekime danışılması önemlidir. Ayrıca pastilin uygulama aşamasında, dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Pastili ağızda çiğnenerek tüketilmemelidir. Etkisini göstermesi için, ağızda eriyene kadar gezdirilerek uygulanır.

Boğaz ağrısı belirtilerinde, burun akıntısı ve ateş yaygın olarak görülür.

Boğaz Ağrısı İçin Evde Neler Yapılabilir?
Boğaz ağrısını geçiren bitkisel tedavilerin yanına ek olarak, boğaz ağrısına ne iyi gelir  evde diye araştırıldığında elbette uygulanması gereken başka yöntemler bulunmaktadır. Bu sayede, vücut daha çabuk kendini toparlar. Bunlar;

Boğaz ağrısı yaşayan kişiler, çok fazla sıvı tüketmek istemezler. Ancak bu süreçte bol sıvı alımı, iltihabın iyileşmesini hızlandırır.
Çok fazla konuşup ses tellerini yormamak, daha hızlı iyileşme sağlar.
Tavuk çorbası tüketimi, boğazı yumuşatmak adına yapılan en temel uygulamadır. Bu sayede vücuda sıvı alımı da sağlanır. Ayrıca, çorbanın içerisine, doğal antibiyotik olan sarımsak eklenebilir.
Boğazın yumuşaması ve ses tellerinin iyileşmesi için bal,pekmez ve tereyağı tüketilmesi.
Bu süreçte, soğuk ve gazlı içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Onun yerine ılık ya da oda sıcaklığında sıvılar tercih edilmelidir.
Alkol ve sigara tüketimi, boğaz iltihabını şiddetlendirir bu yüzden kesinlikle tüketilmemelidir.