BM'nin muhatabı KKTC'dir

BM Barış Gücü'nün Ada'daki Rum yanlısı tavrı MGK bildirisine yansıdı: “KKTC ile ilişki yazılı mutabakatla hukuki bir zemine oturtulmalı.''

MGK bildirisinde, "KKTC'nin egemenliğine yönelik çifte standartlı tutum ve faaliyetler tarafsızlık yükümlülüğüyle bağdaşmıyor. KKTC ile ilişki yazılı mutabakatla hukuki bir zemine oturtulmalı" denildi.

MGK'ya; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ilk kez katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) 3 saat sürdü. Terörle mücadele, bölgesel konuların ele alındığı toplantı ile ilgili İletişim Başkanlığı'ndan şu açıklama yapıldı.

TERÖR ÖRGÜTLERİ: PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütlerinin bölgemizden temizlenmesi yönündeki kararlılığımız vurgulanarak bu cinayet şebekesine destek veren aktörlere müttefiklik mesuliyetleri hatırlatılmıştır.

SURİYE: Suriye halkının PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütüne karşı gösterdiği meşru direnişin; masum insanları katleden, çocukları zorla silahaltına alan taşeron örgüt, barış ve huzurun önündeki en büyük engeldir.

IRAK: Dost ve kardeş ırak halkına azami desteği sunmaya devam edeceğine işaret edilmiş; Kerkük'teki huzurun muhafazasının ve ülkedeki terör örgütlerinin tamamen bertaraf edilmesinin, bölge siyasetimizin esasları arasında yer aldığının altı çizilmiştir.

KKTC: Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün KKTC'nin egemenliğine yönelik çifte standartlı tutumu tarafsızlıkla bağdaşmamaktadır. Türkiye, uluslararası hukuk ve antlaşmalardan kaynaklanan hakları çerçevesinde Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve huzurunun teminatı olmaya devam edecektir.

AZERBAYCAN: Güney Kafkasya'da kalıcı barışa giden yolun ancak Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin kayıtsız şartsız tesisi, başta Ermenistan olmak üzere tüm taraflara hatırlatılmıştır.

TAHIL KORİDORU: Karadeniz Tahıl Girişimi'nin canlandırılması başta olmak üzere atılabilecek adımlar ele alınmış; Türkiye'nin, savaşın sonlandırılması için gayretlerini sürdürme kararlılığı teyit edilmiştir.

KOSOVA: Balkanlar'da, Türkiye'nin hem bölgede hem de NATO komutasını üstleneceği Kosova'da, barışın ve huzurun muhafazası için azami gayreti sarf edeceği ifade edilmiştir.