BM engeline rağmen yol çalışmaları sürüyor

BM'nin adada engellemeye çalıştığı Yeşil Hat üzerindeki Pile yol projesindeki gerilim hafta sonu düştü. KKTC geri adım atmamakla kararlı. Hafta başından itibaren çalışmalara hız verilecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türkler ve Rumların karışık yaşadığı Pile Köyü'ne geçişi kolaylaştırmak için başlattığı yol yapım çalışmaları Birleşmiş Milletler (BM) engeline rağmen sürüyor. BM Barış Gücü askerlerinin beton bloklar koyarak engellemeye çalıştığı proje Türk tarafının kararlı tutumu ile dün de devam etti.

22 YILDIR BEKLİYORLAR

Bölgeye gelen Barış Gücü askerleri, Kıbrıs Türk tarafının ön gördüğü Yeşil Hat üzerinden çalışmaları izledi. KKTC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı bu konuda yaptığı yazılı açıklamada, BM Barış Gücü'nün bugün bölgeye personel gönderdiğini fakat çalışmalara herhangi bir müdahalede bulunmadıklarını bildirdi. Pile Köyü'ndeki Kıbrıs Türklerine belediye hizmetleri vermekle sorumlu Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek bu proje için KKTC tarafının 22 yıldır beklediğini vurguladı.

RUSYA'DAN VETO

Yolda yapılan onarım ve genişletme çalışmaları, hafta sonu olması nedeniyle sabah düşük yoğunlukta başlayarak öğle saatlerinde son buldu. Yetkililer, pazartesi sabahtan itibaren çalışmalarını tam kapasiteyle sürdürecek. Öte yandan BMGK üyeleri ABD, Fransa ve Çin, İngiltere'nin önerisiyle Pile Köyü'ndeki olaylara dair KKTC'yi kınamak istedi. Ancak Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin KKTC'yi kınayan tasarısını veto etti. Rusya, BM'nin dünyadaki asıl meselelere odaklanmasını istedi.