Blok oy nedir, ne demek? Suruç seçim sonuçları 24 Haziran 2018 son dakika

Blok oy nedir, ne demek sorusu araştırılıyor. Suruç seçim sonuçları 2018 son dakika haberleri merak ediliyor. Suruç’ta neler oluyor? Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 1043 nolu sandıkta 'blok oy' kullanıldığı, iki okulda da sandık görevlilerinin darp edildiği ileri sürüldü. YSK Başkanı Sadi Güven ''Suruç'taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur'' dedi. Vatandaşlar bu açıklamanın ardından blok oy ile ilgili bilgileri araştırmaya başladılar. Çoğunluk esasına dayanan seçim sistemin ikinci türü ise, Blok Oy (block vote) seçim sistemidir. Bu sistem tek turda en az fazla oyu alan adayın seçilmesini hedefler. Ancak bir seçim bölgesinde birden çok kişi seçilebilir. Bu sistem birden fazla temsilcinin seçilmesinden dolayı nisbi seçim sistemine benzemektedir. Fakat uygulama bakımından ondan farklılaşır. Örneğin nisbi temsilde partiler oy oranlarına göre belirli bir formül kullanılarak bir seçim bölgesinde temsiliyet kazanırken, Blok oy sisteminde bir bölgede en çok oyu alan parti, seçim bölgesinin tüm temsilciliklerini kazanır. Bu sistem Asya ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, bu sistemde herhangi bir kota sistemi veya sıralama yöntemi yoktur.

Blok oy nedir, Suruç seçim sonuçları son dakika haberleri araştırılıyor. Suruç’ta neler oluyor? SON DAKİKA... Şanlıurfa Valiliği, "Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Suruç ilçemizde çıkan olaylarda ölü olduğuna dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır." ifadelerini kullandı.Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bazı sandıklarda blok oy kullanıldığı ve asayişle ilgili iddialarla ilgili, gerekli idair ve adli işlemler için girişimlerde bulunulduğunu açıkladı. Ak Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız'ın da bulunduğu 4 kişinin öldüğü olayın meydana geldiği Suruç'ta blok oy kullanıldığı ve asayişle ilgili iddiaların ardından YSK Başkanı Sadi Güven açıklama yaptı. Gerekli girişimlerin başlatıldığını belirten YSK Başkanı Güven, "İdari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur" dedi. Vatandaşlar bu açıklamanın ardından blok oy ile ilgili bilgileri araştırmaya başladılar. Çoğunluk esasına dayanan seçim sistemin ikinci türü ise, Blok Oy (block vote) seçim sistemidir. Bu sistem tek turda en az fazla oyu alan adayın seçilmesini hedefler. Ancak bir seçim bölgesinde birden çok kişi seçilebilir. Bu sistem birden fazla temsilcinin seçilmesinden dolayı nisbi seçim sistemine benzemektedir. Fakat uygulama bakımından ondan farklılaşır. Örneğin nisbi temsilde partiler oy oranlarına göre belirli bir formül kullanılarak bir seçim bölgesinde temsiliyet kazanırken, Blok oy sisteminde bir bölgede en çok oyu alan parti, seçim bölgesinin tüm temsilciliklerini kazanır. Bu sistem Asya ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, bu sistemde herhangi bir kota sistemi veya sıralama yöntemi yoktur.

ŞANLIURFA SEÇİM SONUÇLARI SON DAKİKA İÇİN TIKLAYIN

OY PUSULASI NASIL? TIKLAYIN

OY VERME İŞLEMİ KAÇTA BAŞLIYOR-BİTİYOR?

SEÇİM SONUÇLARI NEREDEN İZLENİR? TIKLAYIN

SON DAKİKA! 

Şanlıurfa Valiliği, "Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Suruç ilçemizde çıkan olaylarda ölü olduğuna dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Valiliği yaptığı açıklamadı, "Suruç ilçesinde 14 Haziran günü yaşanan ve adli, idari soruşturması devam eden olaylar üzerinden yanlış ve abartılı bir algı yürütülmeye çalışılmaktadır. Seçimlerin güvenlik içinde gerçekleşmesine yönelik Suruç ilçemizde her türlü tedbir alınmıştır."  dedi.

SURUÇ SON DAKİKA HABERLERİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bazı sandıklarda blok oy kullanıldığı ve asayişle ilgili iddialarla ilgili, gerekli idair ve adli işlemler için girişimlerde bulunulduğunu açıkladı.

Ak Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız'ın da bulunduğu 4 kişinin öldüğü olayın meydana geldiği Suruç'ta blok oy kullanıldığı ve asayişle ilgili iddiaların ardından YSK Başkanı Sadi Güven açıklama yaptı. Gerekli girişimlerin başlatıldığını belirten YSK Başkanı Güven, "İdari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur" dedi.

BLOK OY NE DEMEK?

Çoğunluk esasına dayanan seçim sistemin ikinci türü ise, Blok Oy (block vote) seçim sistemidir. Bu sistem tek turda en az fazla oyu alan adayın seçilmesini hedefler. Ancak bir seçim bölgesinde birden çok kişi seçilebilir. Bu sistem birden fazla temsilcinin seçilmesinden dolayı nisbi seçim sistemine benzemektedir. Fakat uygulama bakımından ondan farklılaşır. Örneğin nisbi temsilde partiler oy oranlarına göre belirli bir formül kullanılarak bir seçim bölgesinde temsiliyet kazanırken, Blok oy sisteminde bir bölgede en çok oyu alan parti, seçim bölgesinin tüm temsilciliklerini kazanır. Bu sistem Asya ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, bu sistemde herhangi bir kota sistemi veya sıralama yöntemi yoktur.

Blok oy sisteminin avantajı, genellikle seçmenlere tek adaylara oy verme yeteneğini kazandırması ve aynı zamanda, basit çoğunluk seçim sistemi ile karşılaştırıldığında partilerin rolünü artırmasıdır. Bu sistemin zayıf tarafı ise, öngörülemeyen ve istenmeyen seçim sonuçlarını ortaya çıkarabilmesidir. Örneğin, seçmenler tek bir partinin adayları için tüm oyları vermiş olduğunda, bu sistem; basit çoğunluk seçim sistemi gibi aynı sorunla karşılaşabilecektir. Dolayısıyla bu sistem bir partinin kazanması ve diğerlerinin kaybetmesine yol açabilir.