Bitmeyen yaz barajları vurdu

İstanbul'da iklim değişikliği ve El Nino etkisiyle küresel sıcaklık ortalamalarında rekor değerler kaydedildi. Kuraklık kapıda.

Avrupa Komisyonu'na bağlı Kopernik İklim Değişikliği Servisi verilerine göre küresel hava sıcaklığı bu yıl haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan yaz mevsiminde, 1991-2020 yaz mevsimleri ortalamasının 0,66 derece üzerine çıkarak 16,77 dereceyle rekor kırdı ve dünya en sıcak yaz mevsimini yaşadı. Yaz bitse de sıcaklıklar sürdü, eylül tüm aylar içinde tarihteki en sıcak 18. ay oldu. Eylül ayında rekor kıran sıcaklıklar, kuraklık başta olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirirken barajlardaki su seviyesini de olumsuz etkiledi.

SU PLANLAMASI GEREKİYOR

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Meriç Albay ise acil su planlaması önerdi: "Baraj havzalardaki sıkıntılar iklim değişikliğiyle birlikte daha da artacağı için İstanbul gibi büyük şehirlerde su planlamasını yapmamız gerekiyor. Sadece yağmura güvenmeyelim çünkü kar yağmazsa devasa bir sorun bizi bekliyor."

ZEMİNİN SUYA DOYMASI GEREKİYOR

Yarından itibaren Türkiye'nin yağışlı hava etkisine gireceğini belirten uzmanlar, 15 Kasım'da Anadolu'da kar beklediklerini açıkladı. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek ise önümüzdeki dönemde İstanbul'da yağışlı havanın oluşacağını ancak, barajların doluluk oranına çok etkisi olmayacağını söyledi. Tek, "Yağmur yağsa da barajlara bir faydası olmayacak. Çünkü zemin suyu biriktirme yapıyor. Baraj seviyesini yukarı taşımıyor, önce alt seviyedeki suyun dolması, zeminin doyması gerekiyor" dedi.