Birliğimiz gücümüzdür

Şuşa'daki Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi'nde Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, temsil etti. Yılmaz, konuşmasında “Günümüzdeki küresel sınamalar karşısında en güçlü dayanağımız Türk dünyasının birlik ve beraberliğidir” dedi.

Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'nde Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etti. Yılmaz'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da eşlik etti.

'KÜRESEL ROL' MESAJI

Konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek başlayan Yılmaz, "Günümüzdeki küresel sınamalar karşısında en güçlü dayanağımız, Türk Dünyasının birlik ve beraberliğidir... Dünyanın ekonomi ağırlık merkezlerinin değiştiği ve coğrafyamızın öneminin giderek arttığı bir dönemde Türk Dünyası olarak ülkelerimiz arasındaki bağları daha da güçlendireceğimize inanıyorum" dedi. TDT bünyesinde 'enerji' mekanizmasının kurulmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Cevdet Yılmaz, "Orta Koridoru geliştirme konusunda ülkelerimizce yapılacak çalışmalar hem iş birliğimizi güçlendirecek hem de Türk Dünyasının küresel rolünü ortaya koyacaktır" ifadesini de kullandı. 'Ulaştırma Bağlantısı ve İklim Hareketi ile Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek' temalı zirve sonunda liderler, 'Karabağ Deklarasyonu'na imza attı.

BATI'NIN ERMENİSTAN'I KAYIRAN TUTUMUNDAN MEMNUN DEĞİLİZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şuşa'daki TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda konuştu. Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki müzakerelere değinen Fidan, "Bazı Batılı ülkelerin Ermenistan'ı açıkça kayıran ve Azerbaycan'ın kaygılarını göz ardı eden dengesiz tutumundan memnun değiliz" dedi. Gazze'deki insanlık dramını da hatırlatan Fidan, "TDT'nin tüm üyelerinin, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki Soykırım Davasına destek verdiğini görmek isteriz" diye konuştu

TÜRK DÜNYASI'NIN KALKINMA YÜZYILI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı'nın dünya çapında güç merkezlerinden birine dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Aliyev, "Zengin doğal kaynaklarımız, ulaştırma bağlantılarımız, zengin tarih ve kültürümüz bizim büyük servetimizdir. 21. yüzyıl Türk Dünyası'nın kalkınma yüzyılı olmalıdır" dedi.

'YAPAY ZEKAYLA TÜRK DİLİ' ÖNERİSİ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı dönem başkanı olarak konuştu. 'Türk Devri' sloganı adı altında teşkilatın etkileşimini genişletmeyi sürdüreceklerini belirten Tokayev, yapay zekayı kullanarak "Büyük Türk Dili Modeli" geliştirmeyi önerdi.