Birleşmiş Milletler'den tahıl koridoru övgüsü... ''Umut vadediyor''

Türkiye'nin yoğun diplomatik görüşmeleri sayesinde oluşturulan Tahıl Koridoru, küresel ölçekteki bir gıda krizinin önüne geçti. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Ukrayna limanlarından hareket eden yüzlerce gemiyle taşınan tonlarca tahıl, dünya çapındaki ülkelere ulaştırılarak gıda fiyatları sabitlenmiş oldu. Birleşmiş Milletler tarafından bugün yayımlanan raporda ise, tahıl koridorunun ''umut vadettiği'' belirtildi.

AA

Başkan Erdoğan liderliğinde ve Dışişleri Bakanlığı'nın yoğun çabaları ve diplomatik ilişkileri sayesinde kurulan tahıl koridorunun önemi, her geçen gün daha da anlaşılır hale geliyor. Dünya çapında pek çok lider ve kuruluştan Türkiye'ye tahıl koridoru övgüleri gelirken, küresel çapta bir gıda krizinin önlenmesine yönelik üstün gayretleri sayesinde Başkan Erdoğan'a teşekkür ediliyor.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda, tahıl koridorunun umut vadettiğine dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Ukrayna'dan tahıl sevkiyatını sağlamak üzere Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının umut vadettiğini ve kriz zamanında ticaretin gücünü gösterdiğini belirtti.

UNCTAD'ın yayımladığı raporda, bu anlaşmanın uzatılmasının, küresel gıda fiyatlarının düşmesi ve gıda güvenliğin sağlanması açısından hayati önem taşıdığı kaydedildi.

Anlaşma sayesinde Ukrayna limanlarındaki faaliyetlerin normale döndüğü, 19 Ekim itibarıyla Ukrayna limanlarından sevk edilen tahıl miktarının 8 milyon tona ulaştığı aktarıldı.

Rapora, "Sevkiyatların savaş öncesine kıyasla yüzde 40 ve 50 oranında azalmasına rağmen bu girişim sayesinde gıda fiyatları sabitlenmiş ve düşüş eğilimine geçmiştir." ifadesi yer aldı.

Temmuzda küresel gıda ürünleri sevkiyatı yüzde 8,6, ağustosta yüzde 1,9 ve eylülde yüzde 1,1 azaldığı bilgisi paylaşılarak, "Bu anlaşma gelecek için umut vadediyor ve kriz zamanında ticaretin gücünü gösteriyor." açıklaması yapıldı.