BÜLENT ŞANLIKAN
Bursa İnegöl'de İsmail Akcan (39), 2017'de bir tanıdığının kızının lösemiye yakalanmasından etkilendi. Kızılay'a kan vererek donör olabileceğini öğrenen Akcan, harekete geçti. Akcan'ın eşleşmediği hasta kız hayata gözlerini yumdu. Ancak bir Ramazan akşamı tam iftar saatinde telefonu çaldı, Kızılay'dan arayan görevli iliğinin hasta bir genç kızla uyumlu bulunduğunu söyledi. İsmail Akcan, sonraki süreci AKŞAM'a anlattı: "Çoğu insan korkutuğu için nakil aşamasında vazgeçiyor. Oysa ki öyle değil. Beni tam teşekküllü bir sağlık kontrolünden geçirdiler. Devletimizin tüm masrafları karşılayacağını söylediler. 5 gün boyunca iğne yapılarak iliği kana karışmasını sağladılar. Hiçbir ağrı çekmedim. Sadece boynumda hareketlilik hissediyordum. O da ağrı kesiciyle kesiliyordu zaten."
HER ZAMAN İYİLİK KAZANACAK
Nakil günü makinaya bağlandığını, bir kolundan alınan kandaki iliğin ayrıştırıldığını, kanın diğer kolundan geri verildiğini anlatan Akcan, "Süreç Kızılay aracılığıyla takip edildi. Fakat o hasta 2 sene sonra hayatını kaybetti" dedi. Hayat kurtarma şansını 2 ay önce yeniden yakaladığını belirten Akcan, şöyle devam etti: "Milyonda 1 olan şey bana 2 defa nasip oldu. Kim olduğunu bilmediğim bu hasta kardeşimize nasipse 11 Ekim'de ilik vereceğim. Ne kadar çok donör olursa o kadar çok hastanın şansı yükselir. Belki de sizin iliğiniz birini hayata bağlayacak. Bu hayatta her zaman iyilik kazanacak."
İKİ TİP NAKİL YÖNTEMİ VAR
En sık kullanılan periferik kök hücre toplama yönteminde bağışçıya 4-5 gün kandaki ilik hücrelerini çoğaltmak için iğne yapılıyor. Kandaki kök hücreler aferez cihazıyla toplanıyor. İkinci yöntem ameliyathane anesteziyle uygulanıyor. İğne yardımıyla kalça kemiğinin arkasından kök hücreler toplanıyor.
TÜRKÖK'TE 15 BİN EŞLEŞME
2014'ten bugüne kadar kök hücre bağışçı adayı sayısı yaklaşık 850 bine ulaştı. Bugüne kadar 15 bin bağışçıyla eşleşme gerçekleşti. Bağışçılardan yüzde 58'i erkek, yüzde 42'si kadın. Kök hücre bağışçı adaylarının yüzde 55'i 18-35 yaş aralığında. Bağışçıların eğitim durumları şöyle; % 14.4'ü ilköğretim, % 30.1'i lise, % 55.5'i de ön lisans ve üzeri.