Bir uyarı da Samsun'a! Dolgu zeminler felakete yol açacak

Samsun'da kıyı şeridinde yapılan dolguların yanlış olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Uzun, “Muhtemel bir depremde buradaki binalarda zemin sıvılaşması nedeniyle göçmeler olabilir” dedi.

İHA

Havza, Ladik ve Vezirköprü ilçeleri Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan, şehir merkezi ise 2. derece riskli bölgede yer alan Samsun'da 70 yıl içinde yapılmış toplam 478 hektar dolgu alan bulunuyor. Samsun kıyılarındaki dolgu alanlarında geçmişte mevzuata aykırı binaların yapıldığını ve bu binaların muhtemel bir deprem sırasında tehlike oluşturabileceğini açıklayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Prof. Dr. Ali Uzun, muhtemel bir deprem durumunda dolgu alanlarında bulunan binalarda zemin sıvılaşması nedeniyle göçmeler meydana gelebileceğine dikkat çekti. Geçmişte dolgu alanları yapılırken dökülen toprağın denizin tabanına yayıldığını belirten Uzun, "Kıyılarda dolgu yapılması tavsiye ettiğimiz bir durum değil.

KIYIDA GÖÇMELER OLACAK

Geçmişte kamyonlarla getirilen toprağı denize döktüler. Bu toprak dalgalarla denizin tabanına yayıldı. Bunun böyle olmaması gerektiğini söylemiştik. Dolgu, açık denizde zeminden itibaren bir bariyer yapılmalı. Sonra onun kara tarafının doldurulması gerekiyordu. Bir deprem sonucuyla veya başka bir titreşim hareketiyle bu kıyılarda göçmeler meydana gelebilir. Yapılan binalar da zarar görecektir" diye konuştu.

YÖNETMELİĞE AYKIRI YAPILDI

Prof. Ali Uzun, "Samsun kıyılarında Kıyı Kanunu ve kıyı kenar çizgisini ihlal eden epeyce bina vardır. Bu binalar halen kullanılmaktadır. Kıyıda yapılan mevzuata aykırı yapıları sadece vatandaşa yüklemek doğru değildir. Kıyıda devlet kurumlarının da bu yönetmeliklere aykırı binaları vardır" dedi.