Bir ‘tık’la sebze-meyveyi daha ucuza bulma dönemi

Sebze, meyve ticaretinin takip edildiği ‘Hal Kayıt Sistemi’ e-Devlet’e geçti. Satın alınacak ürünün künyesi sistemde öğrenilecek. ‘Organik’ ürünler araştırılabilecek. Ayrıca tüketici ürüne daha ucuza ulaşabilecek.

Miray Çimen

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kullanıma açtığı ve Türkiye’nin sebze ve meyve ticaretinin elektronik ortamda takip edildiği Hal Kayıt Sistemi, e-Devlet’le entegre oldu. Uygulamayla ürün künyesi sorgulama hizmetiyle vatandaşlar satın aldıkları sebze ve meyvelerin üreticisini, üretildiği bölgeyi, üretim zamanını ve hangi üretim yöntemiyle ile üretildiğini öğrenebilecek. Böylece organik olarak satılan ürünlerin gerçekten organik olup olmadığı tespit edilebilecek.

‘ORGANİK’ YALANINA SON! 

Sistemin e-Devlet'e entegrasyonu kapsamında ‘Ürün Künyesi Sorgulama’, ‘Fiyat Bilgisi Sorgulama’ ve ‘Bildirimci Sorgulama’ hizmetleri e-Devlet üzerinden sunulmaya başlandı. Vatandaş bu sayede organik diye satılan kayısının gerçekten organik olup olmadığı künyeden görebilecek. Bunun yanında geçmiş künye bilgileri sorgulanarak ürünlerin kaç kez ve hangi fiyattan el değiştirdiği bilgisi de tüketicilerin hizmetine sunulacak. 

 KENDİSİ DENETLEYECEK 

Bakanlık böylece azami şeffaflık sağlanmasını hedefliyor. Bakanlığın bir diğer amacı ise ürün künyesi sorgulama hizmetiyle tüketicilerin piyasayı denetlemelerini sağlayacak bilgiler sunulması ve sistemin iyice benimsemesiyle piyasadaki en önemli denetimi ve yönlendirmeyi tüketici tercihleri belirlemeye başlaması oluşturuyor. 

‘SALİHLİ KİRAZI’  ORİJİNAL Mİ? 

Diğer taraftan, ürün künyesi sorgulama hizmetiyle tüketiciler, satın aldıkları sebze ve meyvelerin üreticisini, üretildiği bölgeyi, üretim zamanını ve organik, iyi tarım, konvansiyonel üretim yöntemleriyle üretilip üretilmediğini öğrenebilecek. Vatandaş, Salihli kirazı olarak satılan kirazın gerçekten Salihli’de üretilip üretilmediğini kontrol etme imkanına sahip olacak. 

ÜRETİCİ ALICILARLA PAZARLIK EDECEK

Sunulan bir diğer hizmet olan fiyat bilgisi sorgulamayla da sebze ve meyvelerin Türkiye genelindeki günlük ortalama fiyatlarıyla en yüksek ve en düşük fiyatların kamuoyunun bilgisine sunulacak. Tüketiciler perakende olarak satın aldıkları sebze ve meyvelerin toptan fiyatlarına ilişkin bilgi sahibi olurken, üreticiler de ürettikleri ürünlerini satışa sunmadan önce piyasada oluşan fiyatı görerek alıcılarla pazarlık etme imkanına sahip olabilecek. Böylece aracılar 2 lira olan ürünü, 1 liraya satın almak isteyemeyecek.