Sincan Belediyesinin ulaşım desteği ve Ezine Belediyesinin de ev sahipliği ile Çanakkale ilinin gizemli bir kültüre sahip özelliklerini gazeteciler yakından inceleme fırsatı yakaladı. 81 ilin kültür ve turizmini incelemek ve yaymak amacıyla bir dize etkinlik düzenleyen kültür sanat muhabirleri derneği tarih turizmini ve din turizmini analiz etme fırsatını sundu.
Ankara, İstanbul ve Anadolu'nun çeşitli illerinden gelen Kültür Sanat muhabirlerini Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel karşıladı. Başkan Yüksel, gazetecilerle kahvaltıda buluşarak Kültür Sanat muhabirleri derneğinin projesi hakkında önemli istişarelerde bulundu. Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel "Ezine Belediyesi olarak kabuğunu hızla kıran bir ilçe olduk. Kültür ve Turizm Bakanlığının yapımının tamamını üstlendiği bir kültür merkezi kazandırdık ilçemize. Türkiye'de bu niteliklerde bir kültür merkezi tek ilçemizde diyebilirim. Hükümet yatırımlarında Ezine bizim dönemimizde Çanakkale içerisinde aslan payını alan ilçelerden birisidir. Bu yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığımıza da teşekkür ediyorum. "
Çanakkale'de Yahya Çavuş isimli filmi yaptıklarını söylenen Yüksel, "Çanakkale'nin güzel bir filmini çekmek hissemize düştü. Kültürel anlamda yaptığımız etkinlikler her ne kadar vatandaşa dokunsa da onursal anlamda tanıtımı noktası sizlerin kaleminizle ve verdiğiniz değerle daha da yükselecek. Kim bilir Çanakkale topraklarında neler neler vardı. Bu değerleri göstermek ise sizlere (Gazetecilere) düşüyor." dedi.
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir Medya, Kültür Sanat ve Turizm buluşmalarındaki temel amaçlarının 81 ilde kültür turizmini yayma çabasına katkı sağlamak olduğunu belirtti. Gökdemir, "Bu sebeple bugün Çanakkale merkezde kültürü tanıtmaya Anadolu'dan, İstanbul'dan, Ankara'dan ve çeşitli bölgelerden gazeteci arkadaşlarımızla gelmiş bulunmaktayız. Çanakkale'nin Tarihi ve kültürel değerlerinin birlikte yerinde görüp inceleyip gazeteci arkadaşlarımızla birlikte Makalelerimizde haber portallarımızda, internet sitelerimizde ve görüntülü olarak yaymaktır." İfadelerinde bulundu. Gökdemir, Çanakkale'de ev sahipliğinden dolayı Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel'e ve buna vesile olan Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu'na teşekkürlerini iletti.
50'ye yakın Kültür sanat muhabiri Medya, Kültür sanat ve turizm buluşmaları açılış toplantısının ardından Ezine içeriinde Yahya Çavuş evi, Antik Granit Ocağı, Herodes Antikus Hamamı Nymphaion doğu kapısı ve surları, Forum Alexandria Troas antik kentinde incelemelerde bulundu. Gazeteciler yine Ezine içerisinde Taş mektep, Abdurrahman Camii, Yahşi bey hamamı Yahşi bey türbesi ziyaret ettiler.
Türk Milletinin yeniden varoluş savaşının verildiği Gelibolu'ya da giden Kültür Sanat Muhabirleri, kazanılan zaferin izlerini yarımada üzerinde ararken şehitlikte ki son düzenlemeleri de yerinde gördüler. Troya müzesi ve Ören yerinde de incelemelerde bulunan Kültür sanat muhabirleri Çanakkale'de dolu dolu 3 gün geçirdi.
GÖRÜLMEYE DEĞER TARİHİ YAPILAR
Yahya Çavuş, Çanakkale Savaşı'nda sergilediği kahramanlık ile tarihe geçmiş ve Çanakkale destanına değer katan bir isim olmuştur. Bu nedenle, ilk durak olarak Çanakkale'nin Ezine ilçesinde Yahya Çavuş'un anısına yapılan "Yahya Çavuş Evi" ziyaret edildi. Daha Sonra ki durak Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sınırlarında yer alan tarihi bir liman Assos Antik Limanı oldu. M.Ö. 6. yüzyılda, Lidyalılar tarafından kurulan ve antik dönemde önemli bir ticaret merkezi olarak kullanılan Antik Liman; doğal liman olan Büyük Liman ve küçük bir koy olan Küçük Liman olmak üzere iki ana bölgeden oluşur. Büyük Liman, antik dönemde ticaret gemilerinin yanaşması için kullanılırken, Küçük Liman ise balıkçı tekneleri ve küçük boyutlu gemiler için kullanılmaktaydı. Assos Antik Limanı'nın çevresinde, antik döneme ait birçok yapı kalıntısı ile arasında antik tiyatro, agora, surlar, kuleler ve tapınaklar yer almaktadır. Assos Antik Limanı, tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile gazetecilerin ilgisini çeken bir anlamlı bir bölge oldu. Gazeteciler, antik dönem kalıntılarını keşfederken aynı zamanda eşsiz manzaraların tadını da çıkardılar.
Gezinin ikinci günü ilk durak, Troia antik kentinin kalıntılarını barındıran Troya Ören Müzesi oldu. Troya Ören Müzesinin içerisinde bulunan tarihi birçok arkeolojik eserler ve Tunç çağına ait nesneler yer aldığı müze ziyaret edildi. Müze, iki katlı modern bir binada toplam 5 salonu vardır. Troya antik kentinde yapılan son arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen eserler sergilenmektedir. Bu eserler arasında bronz objeler, kılıçlar ve çeşitli silahlar yer almaktadır. Tarihi ve kültürel mirasımızın önemli bir parçası olan müzede gezen gazeteciler Troya antik kentinin tarihini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı bulabildiler.
ŞANLI SANCAK 1915'DEN BERİ YERE DÜŞMEDİ
Türkler ölseler bile sancaklarını yere düşürmeden kahramanlık gösterdi. Çanakkale'de kahramanlık gösteren 57. Alay'a bağlı 628 asker ülkemizi zorlu şartlar altında her türlü saldırılara karşı vatan sevgisi ile savundu. Çanakkale Kara Muharebeleri'nin başlangıcı kabul edilen Anzak Çıkarması ve sonrasında gerçekleşen muharebelerdeki başarısı ile bilinen 57. Alay, fedakarlığın ve inancın birleştiği yer olarak bilinmektedir. Çanakkale Savaşı'nda, Mustafa Kemal Atatürk, Conkbayırı'nda birlikte görev yaptığı askerlerle birlikte vatanını savunurken, çarpışma sırasında bir şarapnel parçasıyla yaralanmıştı. Ancak, kendisini yaralanmaya karşı koruyan bir cep saati sayesinde yara daha ciddi boyutlara ulaşmadı. Bu olay, Atatürk'ün askerlik hayatında ve Türk tarihinin gelişiminde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Bu olayın bizzat gerçekleştiği yer gazeteciler tarafından ziyaret edilip görüntülendi.
ŞEHİTLER TEPESİ, EBEDİ KAHRAMANLIK MEKANI
Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk askerlerinin anısını yaşatmak amacıyla edilen Şehitler Tepesi, binlerce Türk askerinin mezarını barındırıyor. Tepeden açılan manzara da oldukça etkileyicidir ve Gelibolu Yarımadası'ndaki savaş alanlarını, Boğaz'ı ve Ege Denizi'ni gözlemleme imkanı sunuyor. Çanakkale Şehitler Tepesi, Türk tarihindeki önemli bir anıt mezar ve ziyaret yeri olmakla birlikte ziyaretçilere Çanakkale Savaşı'nın hatıralarını yaşatmakta ve şehitlere olan saygıyı sürdürmekte.
TÜRKLÜĞÜN ÖLÜMSÜZ DESTANI OLAN ÇANAKKALE ZAFERİ
Vatanı ve milleti için canını feda eden şehitlerin ruhu bütün vatan toprağında hissediliyor. Hissedilen bu manevi duygu sadece Çanakkale'ye özgü değil; Edirne'den Diyarbakır'a bu toplumun her etnik grubunu kapsıyor. Çünkü vatan toprakları içindeki her etnik grup sadece Çanakkale'de değil; her cephede kahramanlığını dünyaya kanıtladı. Ama Çanakkale'nin ruhu cumhuriyetin temel yapı taşlarını ülkenin dört bir yanında kurdu. Farklı etnik yapıdan insanların sırt sırta cephelerde savaşıp bir millet, bir toplum olmasına sebep vererek binlerce yıl devam edecek. Barış ve huzur ülke içi ve dünyada mihenk haline geldi. Bu kutlu topraklarda yatan vatan evlatları sadece şehit olmadılar gelecek nesillerin kahraman kadınları ve mehmetçikleri oldular.