Bir millet üç devletiz! KKTC Akdeniz'de barışın anahtarı

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Azerbaycan ziyareti adım adım hedefe ilerlediğimizin göstergesi. Kıbrıs Türk halkı vardır ve hep var olacaktır. KKTC, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın anahtarıdır” dedi.

Akşam

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan ziyaretini değerlendirdi, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşmesinin çok samimi bir ortamda gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Kendisinin gönlü bizimle" dedi. Azerbaycan ziyaretinin hedefe ilerlemekte yalnız olmadıklarını gösterdiğini belirten Tatar, "Kıbrıs'ta bir anlaşma olacaksa bu iki devletli bir çözüm olacaktır. Federal temelli bir ortaklık ve bu ortaklığın AB'de olması durumunda Türkiye dışlanacağı için bu sürdürülebilir olmaz" dedi.

KIBRIS TÜRK HALKI VARDIR

"Azerbaycan'la aynı milletin evlatlarıyız" diyen Tatar, "Türk birliğinin güçlenmesi her birimizin faydasına olacaktır. Bakü'den Ceyhan'a, Türkiye'nin en batısına kadar olan coğrafyayı güneydeki KKTC ile tamamladığınızda büyük bir birliktelik oluyor. 'Bir millet, üç devlet' kavramı bize göre anlamlı ve değerlidir" diye konuştu. Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) oluşumundan da bahsederek, "Artık TDT potansiyel büyük güç olarak ortaya çıkmıştır" dedi. Kıbrıs Türkü'nün davasına tüm Türk dünyasının destek vermesi gerektiğini vurgulayan Tatar, şu değerlendirmede bulundu: "İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer dost ülkelerin bize olan desteğiyle artık yeni siyasetin bir denge unsuru olarak kökleşmesi ve artık Kıbrıs'ta bir anlaşma olabilecekse iki devletin (KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) işbirliği ile olması lazım. Biz mazlum ama mücahit bir halkız. Ana vatanın desteğiyle kahramanlık, direniş ve zaferlerimizle Doğu Akdeniz'de bir Türk devletinin sahibiyiz. Semerkant'ta geçen yıl yapılan zirvede TDT'ye oybirliği ile gözlemci üye olarak kabul edildik. Bunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük gayretleri vardı. Bu yıl Astana'da yapılacak zirve (TDT Zirvesi) bizim için önemli. Bu toplantıda olmamamız için hiçbir neden yok. Rum yönetimi, bizim bırakın tanınmamızı, devletlerin bizimle herhangi ilişkiye geçmesine bile tahammül edemiyor. Başkalarının kışkırtması bizim dost ülkelerimizi etkilememesi lazım. Dost devletlere mesajım şudur. Kıbrıs Türk halkı vardır ve var olacaktır. KKTC, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın anahtarıdır.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmesinin çok samimi bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.

NİKOL PAŞİNYAN: AZERBAYCAN İLE ANLAŞMA MÜMKÜN

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Avrupa Parlamentosu'nun oturumunda yaptığı konuşmada, "Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış ve ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik bir anlaşmanın imzalanması bu yılın sonuna kadar mümkün" dedi. Öte yandan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vaan Kostanyan, 1993'te karşılıklı olarak kapanan Türkiye sınırını açmaya hazır olduklarını söyledi. Kostanyan "Top Türk tarafında" dedi.