BionTech geldi, -80 derecede korunuyor! Çocuklarda % 100 etkili

-80 derecede saklanıyor! 2.8 milyon BionTech aşısı Türkiye'de. Sağlık Bakanlığı, 2.8 milyon doz BionTech aşısının Türkiye'ye getirilerek bakanlığın özel koşullara sahip depolarına yerleştirildiğini açıkladı. Aşılar testlerin ardından illere dağıtılacak.

Türkiye'de başarılı şekilde yürütülen aşı çalışmalarına, BioNTech aşısı da dahil oldu. Son sevkıyatlarla toplam 2.8 milyon doza ulaşan BionTech aşıları, eksi 80 dereceye uygun şekilde Halk Sağlığı depolarına yerleştirildi. Analiz çalışmalarına başlanan aşının nisandaki sevkiyatla 4.5 milyon doza ulaşacağı ve 30 milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapıldığı belirtildi.

120 SAATTE TÜKETİLECEK

Analiz sürecinin ardından aşılar Aşı Takip Sistemi (ATS) ile gerekli olan karekodlama işlemlerinin tamamlanmasıyla illere gönderilecek. Sevk sırasında özel koli ve sıcaklık kayıt cihazları kullanılacak. Aşı uygulama merkezlerine 120 saat içerisinde uygulanabilecek doz sayısı kadar flakon sevk edilecek. Aşı uygulama merkezi teslim aldığı aşıları, 2-8 derecede aşı dolabında saklayacak.

12-15 YAŞTA YÜZDE 100 ETKİLİ

12-15 yaş arasındaki 2 bin 260 kişi ile yapılan deneylerde, BionTech aşısı olan çocuklarda hiçbir vakaya rastlanmadı, güçlü antikor tespit edildi. Placebo alan 18 kişinin ise enfekte olduğu bildirildi. Aşının gençlerde de yetişkinlerdekine benzer yan etkiler (2. dozdan sonra, ateş, yorgunluk, ağrı, titreme) gösterdiği söylendi. Firmanın 6 ay ile 11 yaş aralığındaki denemeleri ise sürüyor.

400 KİŞİDEN 7/24 ÜRETİM

Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci'nin kurucu ortağı olduğu BioNTech'in geliştirdiği Kovid aşısının Marburg'daki üretim tesisi kapılarını basına açtı. Tesiste tek bir mRNA kazanında yaklaşık 8 milyon doz üretilebiliyor. Üretim hacmini en üst düzeye çıkarmak için şu anda 400 BioNTech çalışanı 7/24 çalışıyor. Bilim ve Teknoloji Üretim Bölümü Başkanı Dr. Manfred Brunen, mRNA üretiminden toplu aşıya kadar 50 bin adım olduğunu söyledi, doldurmanın başka tesiste yapıldığını belirtti.

ŞAHİN'DEN YAZ İÇİN KAPANMA UYARISI

BionTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin, Avrupa'da artan vakaları değerlendirerek "Yaz döneminde daha sert bir kapanma zorunlu olacaktır" dedi. Şahin, ikinci doz aşıların stoklanmaması gerektiğine vurgu yaparak "Eldeki bütün aşılar, her hafta yeni aşıların sevk edileceği güvencesi ile uygulanmalı" diye konuştu.