BioNtech Almanya'dan taşınıyor

Alman Bild gazetesi, koronavirüs salgınına karşı aşı geliştiren BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in, şirketin fabrikalarını İngiltere'ye taşıyacaklarını duyurdu. Şirketin, Alman bürokrasisi sebebiyle bu kararı aldığı belirtildi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı MRNA bazlı bir aşı geliştiren ve Pfizer ile iş birliği yapan BioNtech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Almanya'nın gündemine oturdu...

Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild, Almanya'nın yeni yetenekleri ve yükselen markaları ülkede tutmakta zorlandığını açıklarken, "Korona kahramanları bile ülkeyi terk ediyor" başlığıyla Berlin yönetimini eleştirdi.

İNGİLTERE'YE GİDİYORLAR

Haberde bilim insanlarının kanser araştırmaları için operasyonlarını Mainz'ten İngiltere'ye taşıma kararı almasına dikkat çekildi. Eskiden 'Made in Germany' bir kalite işaretiydi diyen Bild, bu durumun değiştiğini ve pek çok şirketin fabrikalarını ve araştırmalarını yurt dışına taşıdığını yazdı. BioNTech'in Alman bürokrasisi sebebiyle ülkeden ayrıldığına dikkat çekilirken, gazeteye konuşan Özlem Türeci ise, "Almanya'daki siyasetçiler geçici çalışma şartları konusunda nihai karar vermeli" dedi. Bayer ve BASF gibi şirketlerin de üretim yerlerini değiştirdiği belirtilirken bu şirketlerin ise Çin ve ABD'yi tercih ettiğine vurgu yapıldı.

KANSER AŞISI GELİŞTİRİYORLAR

Alman Focus dergisine göre, hükümetle anlaşan BioNTech'in geliştirdiği kanserle mücadele aşısı, içinde bulunduğumuz ve gelecek yıl içinde 100 bin kanser hastasının tedavisinde kullanılacak. Türeci ve Şahin'in günümüz tıbbında devasa bir devrime yol açacak mRNA temelli aşıları, korona ve kanser dışında, alzheimer-demans, sıtma ve verem gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadele de çözüm olma potansiyeli taşıyor. Geçen yıl ortasında Afrika'da da (Ruanda) korona aşısı üretmek üzere bir fabrika kuran Biontech, kısa bir süre önce İngiltere'de faaliyet gösteren araştırma şirketi 'InstaDeep'i devralmaya hazırlandığı iddia edilmişti.