Binlerce tez erişime açılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla üniversitelerde yardımcı doçentlik uygulamasını kaldıran teklif geçtiğimiz hafta yasalaştı.

Doruk ÇAKAR

AKADEMİSYENLERE BUYUK KOLAYLIK

YRD. DOÇ.’LUK KALKTI

Buna göre mevcut yardımcı doçentler “doktor öğretim üyesi” olarak görev yapacak. Yasada doktor öğretim üyesi “doktora çalışmalarını başarıyla tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulu’nca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan, akademik unvana sahip kişi” olarak tanımlanıyor.

GİZLİLİK KARARI OLANLAR HARİÇ

Yasayla ayrıca bugüne kadar yazılmış binlerce yüksek lisans tezi de araştırmacıların kullanımına açılıyor. Yazılmış tezler YÖK bünyesindeki ‘Ulusal Tez Merkezi’ aracılığıyla elektronik ortamda erişime açılacak. Gizlilik kararı bulunanlar

hariç tüm tezler bu platformda araştırmacıların ve akademisyenlerin kullanımına açılacak. Tezlerin elektronik ortamda erişime açılmasıyla akademisyen ve araştırmacıların bu kaynaklara ulaşımındaki zaman ve maliyet kayıpları da azalmış olacak.