Bin yıllık tarih aralanıyor

Diyarbakır'da Amida Höyük'teki kazılarda Artuklu Sarayı'nın mekanları bir bir ortaya çıkarılıyor. Kazı Başkanı Prof. Yıldız, “Burada bulunanlar bölgenin tarihine ışık tutuyor” dedi.

AA- Akşam

Diyarbakır'ın kalbi olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazıda, bu yıl Artuklu Sarayı'nın doğu surlarının temellerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Kentin yerleşik tarihinin belirlenmesine ışık tutan kazının başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, 2018'de itibaren sarayın divanhanesi, kabul salonu ve 3 mekanın tamamen ortaya çıkarıldığını söyledi. Çalışmalarda ısıtma ve soğuk su sistemlerinin tespit edildiğini belirten Yıldız, çini ve mozaiklerin bulunduğunu; kral yolunun da bulunduğunu anlattı.

GEÇMİŞİ 9 BİN YILA UZANIYOR

Amida Höyük'te yerleşimin milattan önce 7 bin yılında başladığını ve günümüze kadar kesintisiz olarak devam ettiğini vurgulayan Yıldız, şimdiye kadar yürütülen kazı çalışmalarında ağırlıklı olarak Artuklu Sarayı'nın mekanlarına yoğunlaştıklarını dile getirdi; "Dolayısıyla burada çıkan veriler aynı zamanda bölgenin tarihinin aydınlanmasına da ışık tutuyor" dedi. Artuklular; Harput, Mardin ve Hasankeyf bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüştü.

BİR HAFTA ZİYARETE AÇILACAK

Amida Höyük, Kültür Yolu Festivali kapsamında 14 Ekim'den itibaren bir hafta boyunca ziyarete açık olacak.