AA
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde uzman ekipler, binaların yıkılış nedeninin belirlenmesi amacıyla yürütülen soruşturmalar kapsamında enkazlardan karot ve demir örnekleri toplamaya başladı. yıkılan ya da ağır hasar görmüş binalardan delil toplanmasında ve tespitinde dikkat edilecek hususlara ilişkin "bilirkişi kılavuzu" hazırladı. Deliller zarar görmeden ve kaybolmadan hazırlanması amacıyla düzenlenen kılavuza göre, depremden zarar gören binaların bulunduğu yerler, yaşı ve taşıyıcı sistemlerine ilişkin bilgiler toplanacak.
KOLONLAR KESİLDİ Mİ?
Harita mühendisi tarafından yıkılmış binanın parsel bilgisi, vaziyet planına göre yerleşimi ile yıkıntının sınırlarını gösteren yaklaşık ölçekli kroki çizilip ve bu aşama drone'la görüntüleniyor. Temel ve devamı niteliğindeki donatı filizlerine zarar verilmeyecek şekilde enkazın temele kadar tıraşlanmasından sonra kolon sayısı, yerleri ve ebatları tespit edilerek "temel krokisi" üzerinde ölçüler ile gösteriliyor. Binaların kolonlarının kesilip kesilmediği tespit edilecek. Tüm ölçümler kroki ve fotoğraflarla belgelenip, betondan numune alınmadan önce taşıyıcı elemanlar da fotoğraflanıyor. Alınan tüm karotlar ise kutulanarak saklanılıyor. Enkazın her cephesi fotoğraf alınarak, binanın depremden önceki görüntüsü veya fotoğrafıda bilirkişi raporlarına ekleniyor.
İzmir Ekonomi Üniversite si İnşaat Mühendis liği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, "Duvarı matkapla bile zor deliyorum, bu binaya bir şey olmaz diyenleri duyuyorum. Bunlara itibar edilmemeli. Beton dayanımını ölçmek için en doğru yöntem karot testidir. Karot testi doğru yapılırsa binaya hiçbir zarar vermez" dedi.