Bilim Kurulu üyesi Yamanel'den bayram tatili sonrası dikkat çeken ifade: Okullarla ilgili yeni kararlar alınabilir

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, bayram tatili sonrası koronavirüs vakalarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Okulların açılmasıyla ilgili Yamanel, ''Vaka sayıları, tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer yeni kararlar alınabilir.'' dedi.

DHA

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yamanel, tatil beldelerinde oluşan kalabalığın, okulların açılıp açılmayacağına nasıl etki yapacağını değerlendirdi.

"OKULLARLA İLGİLİ YENİ KARARLAR ALINABİLİR"

Tatil sürecinin çok dinamik olduğunu belirten Yamanel, okulların açılmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Vaka sayıları gün gün takip ediliyor. Vaka sayıları artış gösterirse okulların açılmasıyla ilgili de yeni kararlar alınabilir. Vaka sayıları tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer yeni kararlar alınabilir"

'TÜRKİYE'NİN R DEĞERİ 1'İN ÜZERİNE ÇIKTI'

Prof. Dr. Yamanel, Türkiye'nin R değerine (virüs bulaştırma katsayısı) ilişkin, "Türkiye'nin R değeri 1'in altına inmişti. Son artışlar ile R değeri 1'in üzerine çıktı. 'R değerinin 1'in üzerine çıkması' demek yayılımın artışını gösteren bir durum. Şu an da ikinci pik riski söz konusu değil ama 5-10 günlük periyot çok önemli. Eğer tatil beldelerinden bir yayılım söz konusu olursa o zaman birinci pikin üzerine ikinci artış da söz konusu olabilir" diye konuştu.