Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: En çok risk kafe ve restoranlarda

Salgında daha kötü günlerin kapıda olduğunu belirten Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü, “En fazla bulaşma riski kafe ve restoranlarda” dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgınla ilgili uyarılarda bulundu. “Kötüyü geride bırakmış değiliz, daha kötü günlere gidebiliriz” diyen Özlü şunları söyledi: “Salgının seyrine bakılırsa hiçbir duraklama yok, yani baştan beri giderek artıyor. Dolayısıyla yani henüz daha salgını durdurmuş, yavaşlatmış değiliz. Salgın devam ediyor, hem bulaşıyor hem hastalandırıyor hem öldürüyor. Özellikle yeme-içme alanlarında, restoran ve kafelerde insanlar maskelerini de çıkardıkları için oralarda mesafeye de dikkat edilmiyor ve kalabalıklaşma oluyor ve bulaşma çok kolay oluyor. Bütün Avrupa’da da restoran ve kafelerle ilgili riskin çok yüksek olduğu ortaya çıktı.”

KAPALI YERLER TEHLİKELİ

Özlü, “Bu artış sadece İstanbul’a mahsus değil. Onu söyleyeyim. Peki neden artıyor? Çünkü yaz bitti, insanlar yazın açık havada, tatilde, yazlıkta, deniz kenarında, daha doğada, daha izole vakit geçiriyorlardı. Bu virüs açık havada daha az bulaşıyor. Şimdi tekrar döndüler ve kapalı yerlerde vakit geçirmeye başladılar. İnsanlar ofislerde, iş yerlerinde, fabrikalarda, kapalı mekanlarda, toplu taşımada bir araya geliyorlar, bir kalabalıklaşma var. Birinci etken asıl bence bu” şeklinde konuştu.