Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: Yeni normal için erken

Vakaların düşmesiyle birlikte dile getirilen ‘normalleşme' sürecini değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yavuz, “Yıl sonuna kadar işi sıkı tutmalıyız. Yeni normal için henüz erken” dedi.

SONER KAN

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, herkesin merak ettiği “Ne zaman normalleşiriz” sorusunu AKŞAM’a cevapladı. “65 yaş ve üzerinde yaklaşık 10 milyona yakın insan var. Bu insanların aşılanmasından çok Türkiye’deki enfeksiyon oranın düşmesi önemli” diyen Prof. Yavuz şunları kaydetti:

TEDBİRLİ YAŞAMA DEVAM

“Toplumun yüzde 70’ine denk gelen 120 milyon doz aşıyı temin etmemiz şart. Eğer bu aşılar da klinik çalışmalarda gösterdiği etkiyi ortaya koyabilirse yeni normal hayata dönüş, bu yıl sonu gerçekleşebilir. Ama bu bir tahmin. Şu anda yapılan aşılamalar, bu aşamaya ulaşabilmemiz için yeterli değil. Bu salgın çok değişken bir yapıya sahip, o yüzden de birçok faktörü göz önüne almalıyız. Yaşayıp hep birlikte göreceğiz. Gelecek adına umudum var. Özellikle geliştirilen bu aşılardan elde edilen sonuçlar, bende büyük bir umut ışığı yaktı. Ama temkinli bir umut içinde olmalıyız. Aşı bulundu ama hala kısıtlamalara devam etmek zorunda olduğumuzu da unutmamalıyız.”