Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara: Belirti göstermeyenler koronavirüs bulaştırıyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara, semptom göstermeyen ama virüs taşıyan kişilerin yarattığı bulaş riskine karşı uyardı: “Attıkları virüs miktarı biraz düşük olabilir ama bu ‘bulaştırmıyorlar' anlamına gelmez.”

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), koronavirüs semptomlarını göstermeyen hastalardan virüs bulaşmasının çok nadir olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi: “Salgında farklı bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Diğer enfeksiyonlarda genellikle büyüklerimiz hastalanıyordu ama virüsü daha az atıyorlardı. Çocuklar hastalanıyorlardı virüsü çok daha fazla atıyorlardı. Koronavirüste, çocuklar daha az hastalanıyor, virüsü daha az atıyorlar. Büyükler daha kolay hastalanıyor, ağır geçiriyorlar ve daha çok virüs atıyorlar. Hastalığı geçiriyorsanız, semptomlarınız ağırsa ve yaşınız büyükse virüsü daha uzun süre ve daha yüksek miktarlarda atıyorsunuz. Bu da şu anlama geliyor, sizin bir başkasına bulaştırmanız daha kolay. Semptomunuz var ama çok fazla değil, semptomunuz var ve fazla ama aynı yaşlardasınız. İkisi de aynı oranlarda atıyor.”

TABİ Kİ BULAŞTIRIYORLAR

“Semptomu olmadan virüsü alan ve dışarıdan baktığımızda sağlıklı görünen ama virüsü taşıyan kişiler var. Normalde bizim viral enfeksiyonlarda bu kişiler virüsü semptom gösterenlere göre bir miktar az atıyorlar. Semptom göstermeyen, herhangi bir bulgusu olmayan ama virüsü taşıyanların rakamı yüzde 30’lara kadar gelebiliyor. Bu kişiler virüsü atıyorlar. Ama şunu gördük biz; Attıkları virüs miktarı sanki biraz düşük. Büyüklerimiz kadar hastalandıklarında virüs atmıyorlar gibi görünüyor. Bu da şu anlama geliyor, biraz daha az bulaştırıcı olabilir ama ‘bulaştırmıyorlar’ anlamında değil.”

İYOT EKSİKLİĞİ RİSKİ ARTIRIYOR OLABİLİR

İyot eksikliğinin koronavirüs riskini artırdığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Prof. Dr. Ateş Kara, kanıtlanmış bir bilimsel çalışma olmadığını söyleyerek şöyle konuştu: “İyotun vücudumuzdaki faydalarını düşündüğümüz zaman teorik de olsa riskin olabileceğini düşünebiliriz ama bunun gösterildiğini, kanıtlandığını söylemek bugün için mümkün değil.”

HARVARD TEPKİ GÖSTERDİ DSÖ AÇIKLAMAYI ÇEKTİ

Harvard Üniversitesi bilim insanları, DSÖ’nün asemptomatik (belirti göstermeyen) kişilerden virüsün bulaşmasının çok nadir olduğuna dair açıklamasına tepki gösterdi. Bilim insanları, DSÖ’yü ‘kamuoyunu yanlış bilgilendirmek’ ve ‘kafa karıştırmakla’ suçladı. DSÖ ise açıklamasını geri çekerek yanlış anlaşıldığını öne sürdü.