Bilim Kurulu üyesi Prof. Akın: 14 gün iyi değerlendirilsin

'Boş verirsek vakalar tekrar yay gibi zıplar' Vaka, hasta ve ölüm oranlarının daha da düşmesi gerektiğini belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Akın, en küçük bir rehavette tablonun bastırılmış yay gibi zıplayacağını belirtti. Akın, vatandaşlara “Randevu alan aşısını olsun” çağrısı yaptı.

DHA

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, kademeli normalleşme sürecinde aşılamanın etkisi ve kurallara uyumla vakalardaki düşüş seyrinin devam edebileceğini belirtti. Prof. Akın, toplumun vaka sayılarında 500'lerin altına indiğinde rahatlayacağını belirterek "Bu bir hedeftir. Şu anda 6 binlerden 4 binlere inerse o zaman salgını kontrol etme uygulamalarının iyiye gittiği düşünülür. Ama bu yeterli değil. 'Her şey iyiye gidiyor, artık boş verelim' derseniz tablo bir anda bastırılan yay gibi tekrar zıplar. O yüzden biraz daha sabretmek lazım" dedi.

'14 GÜN BEKLEMEK LAZIM'

Prof. Akın, kademeli normalleşmenin etkisinin 14 gün sonra görüleceğini kaydederek şöyle konuştu: "Şu anda rakamlar 6 bin bandında. Diyelim ki 10-15 gün sonra rakamlar 4 bine doğru iniyorsa, o zaman demek ki hem mevsim şartları hem de insanların uyumuna bağlı olarak tablo aşağıya doğru iniyor diyebiliriz. Salgınlar tepe noktasını yaptıktan bir süre sonra kendisini sınırlamaya başlar. Bu sınırlama tehlikenin geçtiği anlamına gelmez. O yüzden tekrar vakalar artabilir. 14 Haziran'dan sonra bunu takip etmek lazım."

75 KİŞİLİK KONTENJAN BLOKE

Prof. Dr. Akın, "Aşılar hızlı bir şekilde yapılırsa vakalarda düşme devam eder" diyerek şöyle konuştu: "Bana gelen bilgilerde 100 kişi aşı randevusu alıyorsa, tahminen 25 kişi aşıya geliyormuş. 75 kişilik kontenjanı gereksiz bloke ediyormuş. Bu hem kendileri için hem de Türk toplumuna zarar veriyor. O yüzden muhakkak aşı randevusuna gidip aşı olmamız lazım. Böylece sonbaharda olabilecek riski de en aza indirmiş oluruz. 65 yaş üzerinde aşılama oranı yaklaşık yüzde 70-80 olduğu için vaka ve ölümlerde azalma var. Şu anda Türkiye 50 yaş ve üzerine aşı yapıyor. Ama bu aşı tedarikine bağlı olarak 20 yaşa kadar inecek. O zaman bir anda salgının etkisi azalacak."

'REHAVET OLURSA YAZ ORTASINDA TAM KAPANIRIZ'

Haftalık risk haritasına göre, 100 bin kişide 162 vakayla Gümüşhane en riskli il, Hatay ise en düşük riskli il oldu. İstanbul ise aylar sonra ilk kez iki haneli rakamları gördü. NTV'ye konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, rehavet uyarısı yaptı: ''Daha gidecek çok yolumuz var. Tatile gidenlerin aşılarını yaptırması lazım. Maske ve sosyal mesafeden taviz verilmemeli. Yoksa yaz ortasında tam kapanma söz konusu olabilir."