Bilim Kurulu üyeleri AKŞAM'a konuştu: Maske takmamak kişinin inisiyatifine asla bırakılamaz

Bilim Kurulu'nun tavsiyesi üzerine İstanbul, Ankara ve Bursa'ya maske zorunluluğu getirildi, il sayısı 48'e çıktı. AKŞAM'a konuşan Bilim Kurulu üyeleri, “Sokaklardaki rehaveti gördük. Maske takmayanlar yasal düzenlemeyi zorunlu kıldı” dedi.

SONER KAN

İstanbul, Ankara ve Bursa’ya maske takma zorunluluğu getirilmesi konusunu Bilim Kurulu üyeleri AKŞAM’a değerlendirdi. Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Maske kullanımı konusunda insanlar birbirlerini uyarıyorlar, ancak o zaman da sıkıntılı olaylar yaşanıyordu” diyerek şunları kaydetti: “Vatandaşlarımızın hepsi maske konusunda aynı düzeyde duyarlı değil. Bu da ister istemez endişeleri arttırıyor. Maske takmamak bir kişinin kendi inisiyatifine bırakılacak bir durum değil. O maskeyi takmadığı zaman sadece kendisine değil, diğer insanlara da zarar verebiliyor. Maske takmayanlar yasal düzenlemeyi zorunlu hale getiriyor. Bugün salgının devam ettiği bölgelerde sokaklar, cadde ve meydanlarda ‘sosyal mesafe’nin korunamadığı görülüyor. Maske takılmadığı için risk de artıyor. Çünkü insanlar artık sokağa çıkıyor.”

İSTANBUL’DA MESAFE ZOR

“İstanbul çok kalabalık bir şehir. Dolayısıyla sokak, cadde ve meydanlarda insan hareketliliği çok fazla. Sosyal mesafenin korunması mümkün değil. Bu da büyük bir riskti ve dolayısıyla böyle bir kararın alınması gerekiyordu. Ankara ve Bursa’da vaka sayısında bir miktar artış var. Normalleşme sonrasında böylesi bir artışın yaşanacağını zaten bekliyorduk. Bu beklenmedik bir gelişme değil. Burada önemli olan bunu kontrol edilebilecek düzeyi aşmaması ve devamlılık göstermemesi.Son iki günlük süreçte yaşanan artış, kontrol edilebilir düzeyin üzerinde. Dolayısıyla insanlar daha dikkatli ve tedbirli olmalı. Eğer bunu yapabilirsek; bizi alarma sevk eden o artışlar da yaşanmayacak.” 

İNSAN HAREKETLİLİĞİ AZALTILMALI 

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise vaka artışını şöyle değerlendirdi: “Son süreçte sayılarda artış var. Özellikle bazı illerde bu rakam oldukça fazla. İstanbul’da hala istenilen seviyeye ulaşamadık.

Bu dalganın tamamen kontrol altına alınabilmesi ek önlemler gerekiyor. Şu anda da alınması gereken ek önlem de maskeydi. Normal hayatımıza geri dönemeyeceğimizi en başından beri söylüyorduk. Önümüzdeki bir yıl en azından aşı bulunana kadar bu önlemleri devam ettirmek zorundayız. Çünkü virüs, şu an hala bizimle. Vakaların düşme nedeni alınan önlemlerin bir yansımasıydı. Yeni normal hayata geçiş sonrasında ortaya çıkan bu rakamlar beni şaşırtmadı, aksine beklenen bir tabloydu. Bunları öngörebiliyorduk zaten. Bu virüsün özellikle orta yaşta çok bulaşıcı olduğunu biliyorduk..

Benim tavsiyem; insan hareketliliğini ne kadar azaltabilirsek o kadar iyi. Zorunlu hallerde çok fazla kalabalığa karışmadan, maske takıp, sosyal mesafeyi de koruyarak hareket etmemiz gerekiyor.”