Bilim insanları, 14 maskeyi test etti: ‘Boyunluk tipi maske, hiç maske takmamaktan daha tehlikeli'

ABD'li bilim insanları, koronavirüs salgınından korunmak için takılan 14 farklı maskeyi damlacık testine tabi tuttu. Koronavirüse karşı ideal maskeleri belirleyen uzmanlar, boyunluk tipi maskelerin “hiç maske takmamaktan daha tehlikeli” olduğu konusunda uyarıda bulundu.

ABD’nin Kuzey Karolina eyaletindeki Duke Üniversitesinden bilim insanları, koronavirüse karşı tedbir amacıyla kullanılmakta olan 14 farklı maskeyi test etti.

Aksam.com.tr’nin New York Post’tan aktardığı habere göre, özellikle sağlık çalışanları tarafından yoğun bir şekilde kullanılan N95 maskelerinin, normal bir diyalog esnasında yayılan damlacıklara karşı en etkili maske olduğu tespit edildi.

ŞIK GÖRÜNÜMLERİNE RAĞMEN KORUMA SAĞLAMIYORLAR

Küresel çapta en yoğun şekilde kullanılan üç katmanlı maskelerin ve evde de yapılabilen pamuklu maskelerin de damlacık yayılımına karşı iyi performans sergilediği sonucuna ulaşan bilim insanları, bandana ve örgü maskelerin şık görünümlerine rağmen elle tutulur bir koruma sağlamadıklarının altını çizdi.

BOYUNLUK TAKMAK, HİÇ MASKE TAKMAMAKTAN DAHA TEHLİKELİ

Özellikle spor yapan insanların koruyucu maske olarak tercih ettikleri boyunluk ve benzeri materyallerin “hiç maske takmamaktan daha tehlikeli” olduğu uyarısında bulunan bilim insanları, bunun sebebi olarak şunları kaydetti:

“Boyunluk tipi maskelerin test sonuçlarını elde ettiğimizde şaşkınlığa uğradık diyebiliriz. Ağızdan çıkan büyük damlacıklar, boyunluk ve benzeri materyallerin içerisinden geçtiklerinde, öteki taraftan daha küçük damlacıklar halinde çıkıyorlar. Bu da, hiç maske takmayan insanın yaydığı damlacıktan daha fazla damlacığın yayılmasına sebep oluyor.”

DOĞRU MASKE KULLANIMI ÇOK ÖNEMLİ

Araştırma ekibinde yer alan Martin Fischer, konuyla ilgili olarak CNN International’a yaptığı açıklamada, insanların maske kullanmaları gerektiğinin önemine bir kez daha vurgu yaparak, “İnsanları maske takmaları konusunda ciddi uyarılarımızı sürdürüyoruz, fakat doğru maske kullanımı konusu da ıskalanmamalıdır.” diye konuştu.

Küresel çapta maske üreten firmalara da çağrıda bulunan Fischer, maske tasarımlarının üretime geçirilmeden önce gerekli testlere tabi tutulmasının, koronavirüsle mücadele sürecine büyük bir fayda sağlayacağını belirtti.