Bilim dünyasında yeni gelişme... Artık pamuktan şekere

İsveç Lund Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma sonucunda tekstil artığı pamuklar şekere dönüştürülebiliyor. Gelecekteki planlarından bahseden araştırmacı Ruuth, “Artık pamuğu, şeker haricinde, elastik kumaşa ya da etanole dönüştürerek yeniden tekstile kazanımını sağlayabilmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yapılan araştırmalar sonucunda, dünyada her yıl 25 milyon ton pamuklu tekstil ürününün israf olduğu ortaya çıktı. Günümüze kadar toplamda 100 milyon ton tekstil artığı israf oldu.

Aksam.com.tr'nin fibre2fashion'dan aktardığı habere göre, İsveç Lund Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma sonucunda geri dönüşüm alanında yepyeni bir adıma imza atıldı. Çalışma sonucunda pamuklu tekstil artıklarının şekere dönüştürülmesinin yolu bulundu. Hatta artık pamuk sadece şekere değil, elastik kumaşa ve etanole de dönüştürülebilecek.

Lund Üniversitesi Kimya Mühendisliği araştırmacılarından Edvin Ruuth, "Birçok fabrika ürünü güçlü kimyasal bağlara sahip olduğu için yeniden kullanımı mümkün olabiliyor. Bu günümüzde zaten kullanılan bir yöntem ve gelecekte de geri dönüşümü yapılacak. Burada dikkat çekmemiz gereken konu, pamuk gibi ürünler arasında geri dönüşüm yapılacak kadar güçlü lifleri yok."

Araştırmacılar için çok değerli olacak bir bilgiye eriştiklerini dile getiren Ruuth, yeni keşif hakkında, "Güçlü liflere sahip olmadığı için geri dönüşümü maliyetli olan pamuk gibi ürünleri sülfürik asitle birleştirdiğimizde ortaya temiz, kehribar rengi bir şeker ortaya çıkıyor." dedi.

Gelecekteki planlarından bahseden araştırmacı, "Artık pamuğu, şeker haricinde, elastik kumaşa ya da etanole dönüştürerek yeniden tekstile kazanımını sağlayabilmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.