Biden ittifakı

Parasını ABD'nin ödediği PKK/YPG'ye sırtını dayayan HDP'nin vekili Garo Paylan, Meclis'e ‘soykırım' teklifi verdi. Biden'ın desteğini açıkladığı CHP'nin Genel Başkanı'ndan tepki gelmedi. Biden, 2. kez 1915 için ‘soykırım' dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada 1915 olayları için "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan Biden'ın açıklamalarına çok sert tepki geldi. Biden, "20. yüzyılın en büyük toplu mezalimlerinden biri olan Ermeni soykırımı başladı" ifadesini kullandı. Biden, "Katledilen veya ölüme yürüyen bir buçuk milyon Ermeni'yi anıyor ve bu kadar çok can kaybının yasını tutuyoruz" dedi. Biden, geçen yıl 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamada da "soykırım" ifadesini kullanmıştı. Böylece Biden, 1981 yılında yaptığı açıklamada aynı sözcüğe yer veren Ronald Reagan'dan bu yana "soykırım" terimini kullanan ilk ABD başkanı olmuştu. ABD Kongresi'nin her iki kanadı da 2019 yılında 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlayan kararları kabul etmişti.

DIŞİŞLERİ'NDEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır" denildi. Açıklamada "1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden'ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz" ifadeleri yer aldı.

HDP'Lİ GARO PAYLAN'A TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

TBMM'ye sözde Ermeni soykırımını tanıma önergesi veren HDP Milletvekili Garo Paylan'a Ankara'dan tepki yağdı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye'de böyle bir kanun teklifini vermek, verebilmek Türkiye içerisinden değil Türkiye dışarısından bir desteğin cesareti olabilir. TBMM'de aziz milletimize ve bizim tarihimize hakaret edilmesine asla müsaade etmeyiz" dedi. Şentop, "Teklif cuma günü akşam saatlerinde verilmiş. Şu anda hukuken verilmiş bir teklif yoktur. Böyle bir davranışın iyi niyetli davranış olmadığını, provokasyon olduğunu ifade etmek isterim" dedi. Şentop kanun teklifini iade etti.

ALTUN: REDDEDİYORUZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sözde kanun teklifine tepki gösterdi. Altun, şunları kaydetti: "Bu kabul edilemez girişim, her gayrimeşru fırsatı ülkemize besledikleri husumet için kullanmaya çalışanların birliğimize, beraberliğimize saldırısından başka bir şey değildir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konudaki samimi gayretleri Ermeni toplumu ve kanaat önderleri tarafından takdir ve memnuniyetle karşılanırken, kötü niyetli kimselerin akıl dışı ithamlarının bin yıllık birlikteliğimizi zehirleme amacı taşıdığı aşikardır. "

ÇELİK: SABOTAJ GİRİŞİMİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de "Bu, ahlaksız bir tekliftir. Hiç kimse milletimize soykırım iftirası atamaz. Soykırım iftirasını sektör haline getirenler ise bu yüzleşmeden kaçmıştır. Bu teklif, Azerbaycan'nın desteklediği Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan normalleşme sürecine dönük de bir sabotaj girişimidir. Sabotaj şebekesi ve sözde soykırım lobisi aynı çatı altında barınmaktadır. İ" şeklinde konuştu.

BOZDAĞ: HDP'Yİ KINIYORUM

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Meclis Başkanımız Sayın Mustafa Şentop'un, bu iftira teklifini işleme koymayarak müfteri milletvekiline aynen iadesi doğru karardır" ifadelerini kullandı. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da sosyel medyada "ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye tarihi hakkında sarfettiği asılsız sözler ise tamamen hezeyandır.Bu ülkenin tarihinde asla Ermeni Soykırımı olmamıştır" mesajını paylaştı.

Agos, Dink'in kemiklerini sızlattı

Agos, Erivan ile normalleşme mesajlarının verildiği bir dönmede 'soykırım' mesajı paylaştı. Kurucusu Hrant Dink, "1915'e takılmayalım" demişti. Dink, sözde "soykırım" tartışmasıyla ilgili kendisiyle yapılan bir röportajda, "Ermeniler Türklerin doktoru, Türkler de Ermenilerin doktoru. Bunun dışında doktor, ilaç, hekim mekim yok. Tek reçete diyalog... Bunun dışında bir çözüm yok. 1915'e takılıp kalmayın. Kendinizi 1915'e bağlamayın. Kendinizi dünyadaki insanların"soykırım"ı kabul edip etmemesine zincirlemeyin" demişti.

CHP'li Tanrıkulu da iftira lobisine katıldı

HDP'li Paylan'dan sonra skandal bir paylaşım da CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan geldi. Tanrıkulu, "107 yıl önce 24 Nisan 1915'te yüzlerce Ermeni aydını İstanbul'da gözaltına alınıp, Çankırı, Ayaş, Ankara'ya sürüldü ve zorla kaybedildi" dedi.

Provokatörlere bozkurt işareti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Uruguay'da Montevideo Büyükelçiliği'nin açılışını yaptı. Çavuşoğlu açılışın ardından kendisini protesto eden Ermenilere bozkurt işareti yaparak karşılık verdi.

Resmi sosyal medya hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "Bazı batılı liderler son günlerde 'soykırımın' ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunuyor. Doğru! Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan #1915 olayları için "soykırım" kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise ikiyüzlülüklerinin en bariz örneğidir."