Beyoğlu'nda büyük dönüşüm! Yarım asırlık hayal gerçek oldu

Depreme dayanıklı ve daha yeşil bir Beyoğlu için yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Örnektepe ve Piyalepaşa projelerinin tamamlandığını belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, “Tarlabaşı ve ideolojik sebeplerle yıllarca engellenen Okmeydanı Fetihtepe 1. Etap'ta da sona gelindi” dedi.

Başkan Yıldız ile Fetihtepe Mahallesi'ndeki şantiyede bir araya geldik.

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1. Etabı olan Fetihtepe Mahallesi 3.550 Ada'da 778 konut ve 161 işyeri inşa ediliyor.

Başkan Yıldız ile birlikte gezdiğimiz örnek dairelerde kaliteli işçilik dikkat çekiyor.

Tarihi ve kültürel birikimiyle geçmişten günümüze önemini koruyan Beyoğlu, Haydar Ali Yıldız başkanlığında Türkiye Yüzyılı'na hazırlanıyor. İstanbul'un gözbebeği ilçede başlatılan Beyoğlu Büyük Dönüşüm Projesi ile hem eski yapılar modern yapılara dönüştürülüyor hem de ecdat yadigarı tarihi eserler restore ediliyor.

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1. Etabı olan Fetihtepe Mahallesi 3.550 Ada şantiyesinde bir araya geldiğimiz Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, "Okmeydanı'nı sağlıklı bir yaşam alanına dönüştürmek için hayata geçirdiğimiz Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde çalışmalar aralıksız devam ediyor" dedi.

Başkan Haydar Ali Yıldız, Fetihtepe Mahallesi'ndeki projenin birinci etabında inşaatların yüzde 55'i tamamlanarak ince işçiliğe geçildiğini belirterek, "20 bin metrekaresi yeşil ve açık alana ayrılan proje kapsamında 778 adet konut ve 161 adet işyeri inşa ediyoruz. Birinci etap gelecek yılın ikinci çeyreğinde hak sahiplerine teslim edilecek. Projede ikinci etap çalışmaları ise uzlaşılarını tamamlayan etaptan devam edecek'' diye konuştu.

5 BİN 500 BİNA, 24 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM

"Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, Bakanlar Kurulu'nun 2016'da Beyoğlu'nun Okmeydanı semtindeki Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ve Kulaksız Mahalleleri, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu çerçevesinde riskli alan ilan edilmesiyle hazırlandı'' diyen Başkan Yıldız, "123 hektarlık alanı kapsayan proje tamamlandığında Okmeydanı'nda yaklaşık 5 bin 500 bina, 24 bine yakın bağımsız bölüm yeniden inşa edilmiş olacak'' bilgilerini paylaştı.

VATANDAŞLA BİR ARAYA GELİP ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ

Okmeydanı'nda dönüşümün zor olduğunun altını özellikle çizen Başkan Yıldız, "Okmeydanı projesini ideolojik sebeplerle yıllarca engellemeye çalıştılar. Biz burada, Cumhurbaşkanımızın emriyle 'Rızaya dayalı dönüşüm'ü başlattık. Ancak CHP'li Sezgin Tanrıkulu Beyoğlu Belediyesi'nin önüne gelip 'Halk düşmanı' ilan etti beni. Ama biz kararlılığımızı her zaman ortaya koyduk. Dönüşüm çalışmalarında vatandaşımızla oturup anlaşıyoruz. Çıkıyor dışarıya, biri ya da birileri vatandaşımıza 'alacaklar daireni elinden' ya da 'kandırılıyorsun' diyor. Sonra 'Başkan biz vazgeçtik' diyorlar. Öyle günler oldu ki, dün anlaştığımız 10 kişiden 5'i bir gün sonra gelip 'Başkan biz imza atmayacağız' dedi. Birileri düzenli olarak vatandaşın kafasını karıştırıyor'' sitemlerinde bulundu.

TELEVİZYONDA KONUŞULDUĞU GİBİ OLMUYOR

Başkan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: Televizyonlara çıkıp kentsel dönüşümle ilgili fikir beyan edenler var ya, inanın sahada işler onların anlattığı gibi yürümüyor. Onlar 'Belediye binayı yıkar, yenisini yapar ya da çözüm bulur' diyor. Ama gerçekte öyle olmuyor. İdeolojik dayatmalarla vatandaş bir alması gereken yerden 5 talep ediyor. Arsayı katmayalım, burada metrekare fiyatı 20 bin TL'yi buluyor. Buyurun 100 metrekare bu dairenin maliyeti 2 milyon lira. Vatandaşımız bunun yüzde 10'u, 200 bin lirayı 20 yılda ödeyecek. Bu dairelerin bugün ki değeri ise 10 milyon TL.

VAN BLOKLARI DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLANDI

Başkan Yıldız, Beyoğlu Büyük Dönüşüm Projesi'nin birinci etabını kentsel dönüşüm çalışmalarının oluşturduğunu belirterek, "Depreme dayanıklı, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla daha yaşanılabilir bir Beyoğlu için yürütülen çalışmalar kapsamında, Piyalepaşa Van Bloklarının dönüşümünü gerçekleştirdik. Mevcut eski yapıları yenileyerek bölgeyi yeniden inşa ettik. Tamamı 4 blok 130 konuttan oluşan projede, hak sahiplerine yeni konutlarını 2020 yılının sonlarına doğru teslim ettik'' dedi.

TARLABAŞI 360 PROJESİ'NDE SONA YAKLAŞTIK

Beyoğlu'nda kamu ile özel sektör işbirliğinde hayata geçirilen Tarlabaşı 360 Projesi'nin, Tarlabaşı bölgesinin ihyası bakımından büyük önem taşıdığına dikkan çeken Başkan Yıldız, "130 adet ofis, 564 adet konut, 148 adet ticaret alanı ve bir otel olmak üzere toplamda 843 bağımsız bölümün yer aldığı projenin yaklaşık yüzde 90'ı tamamlandı'' diye konuştu..

İSTİKLAL MAHALLESİ'NDE ÇALIŞMA BAŞLADI

"Hacıhüsrev olarak da bilinen İstiklal Mahallesi'nin dönüştürülmesi için de proje hazırlandı'' diyen Başkan Yıldız, "İstiklal Mahallesi'nin dönüşüm proje ile alanda bulunan 635 adet parsel, 1061 bina ve 2.138 bağımsız bölüm dönüştürülecek. Çalışmalara kısa bir süre başlayacağız" şeklinde konuştu.

ÖRNEKTEPE'DE YAŞAM BAŞLADI

Beyoğlu Belediyesi ile TOKİ işbirliğinde hayata geçirilen Örnektepe Dönüşüm Projesi hakkında da bilgi veren Başkan Yıldız, ''Örnektepe Dönüşüm Projesi 16.000 m² alanda gerçekleştirildi. Proje kapsamında 398 adet konut ve 20 adet dükkânın yanı sıra cami ve sosyal tesis de inşa edildi. Hak sahiplerine ev ve işyerleri 2022 Ekim ayı itibarı ile teslim edilmeye başlandı. Tüm bağımsız bölümler hak sahiplerine teslim edildi'' dedi.

DEPREM İÇİN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Beyoğlu'nda kentsel dönüşüm alanına girmeyen bölgelerde bulunan riskli binaların yenilenebilmesi amacıyla da önemli bir adım atıldığını söyleyen Başkan Yıldız, "Dolapdere, Piyalepaşa Bulvarı, Halıcıoğlu ve Sütlüce bölgelerinde bulunan yapılarla ilgili mevcut imar planlarına eklenmek üzere hazırlanan 'Plan Notu' yürürlüğü girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte kat malikleri hak kaybı yaşamadan binalarını yenileyebiliyor. Düzenlemeyle onlarca bina yenilendi. Benzer bir 'İmar Notu' değişikliği Kasımpaşa bölgesinde kentsel dönüşüm alanına girmeyen yapılar için de hazırlandı ve meclis onaylarının ardından yürürlüğe girecek'" ifadelerini kullandı.

ZÜRAFA SOKAK'TA KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM

Beyoğlu'nun tarihi semtlerinden olan Karaköy'de bulunan Zürafa, Alageyik ve Kadem Sokak'ın kültürel dönüşümü için çalışma başlatıldığı bilgisini veren Başkan Yıldız, ''Devam eden çalışmalar kapsamında bölge geçmişteki malum misyonundan çıkartılarak Beyoğlu'nun yeni kültür sanat merkezine dönüştürülecek. Tarihi bölge aynı zamanda Atatürk Kültür Merkezi'nden Galataport'a uzanan Beyoğlu Kültür Yolu Projesi'nin önemli destinasyonlarından birisi olacak'' dedi.

KÜLTÜR MİRASINI GELECEĞE TAŞIYORUZ

''Beyoğlu Büyük Dönüşüm Projesi'nin ikinci etabını tarihi binaların restorasyon çalışmaları oluşturuyor'' diyen Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, ''Tarihi birikimiyle sayısız kültüre tanıklık eden Beyoğlu'nda tarihi yapıların yeniden canlandırılması için kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Beyoğlu Belediyesi tarafından kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında onlarca tarihi yapı aslına uygun olarak restore edilip, yeni misyonlarıyla hizmete açıldı. Birçok tarihi yapıda ise restorasyon çalışmaları devam ediyor'' diye konuştu.

TARİHİ YAPILAR YENİ MİSYONUNA KAVUŞTU

Restorasyon kapsamında; Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası Beyoğlu Hükümet Konağı'na, Ferah Apartmanı Cube Beyoğlu'na, Esgher Sinagogu Hasköy Millet Kütüphanesi'ne, Piyalepaşa Donanma-yı Hümâyûn Cephaneliği Gençlik Merkezi'ne, Bahriye Matbaası Yeni Turabibaba Kütüphanesi'ne, Kulaksız Hamamı Gençlik Merkezi ve Millet Kütüphanesi'ne, Fransız Yetimhanesi Tophane Gençlik Merkezi'ne, Beyoğlu Aynalı Çeşme'deki bir tarihi yapı Akademi Beyoğlu'nun müzik temalı ek hizmet binasına, Kasımpaşa Mevlevihanesi kültür sanat merkezine, Terra Santa Manastırı restore edilerek Kültür ve Sanat Merkezine, Galata Kadılığı Adalet Müzesi'ne, Divanhane binası müzeye, Mis Sokak'taki tarihi yapı Artizan Beyoğlu'na, Galata Kulesi ise Kültür Sanat Müzesi'ne dönüştürüldü. Güzelce Kasımpaşa Camii ile yanındaki Büyük Hamam da birlikte restore edilerek yeniden hizmete açıldı. 40'a yakın tarihi çeşme restorasyona alınırken, şuana kadar 8 çeşme ihya edildi.

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası'nın restorasyonu ta- mamlandı. Tarihi bina Beyoğlu Hükümet Konağı olarak hizmet verecek.

Galata Kulesi, Kültür Sanat Müzesi'ne dönüştürüldü.

Esgher Sinagogu, Hasköy Millet Kütüphanesi olarak kapılarını açtı.