Besleme medyayı tam 1 yıl önce yazmıştı... AKŞAM yazarı Ahmet Kekeç'in o yazısı sosyal medyada gündem oldu

ABD'li Chrest Foundation Vakfı, Türkiye'de fonladığı kuruluşların listesini yayımladı. Söz konusu vakıftan hibe alanlar arasında Medyascope, 140Journos, P24 ve Serbestiyet de yer alıyor. AKŞAM yazarı Ahmet Kekeç, ABD'nin besleme medyasını vefatından kısa bir süre önce köşesinde deşifre etmişti. Kekeç'in o yazısı sosyal medyada gündem oldu.

ABD'li Chrest Foundation Vakfı, fonladığı sözde bağımsız medya kuruluşları ve STK'ların yanı sıra bu kuruluşlara ne kadar "hibe" sağladığına ilişkin bir liste yayımladı. Listede Türkiye'den birçok "bağımsız" medya kuruluşu da yer aldı.

Sözde bağımsız medya kuruluşlarından en dikkat çekeni ise gazeteci Ruşen Çakır'ın kurduğu Medyascope adlı haber sitesi oldu. Söz konusu gelişme Türkiye gündemine otururken, akıllara AKŞAM yazarı merhum Ahmet Kekeç'in 17 Temmuz 2020'de kaleme aldığı "Vay besleme vay" yazısı geldi.

"VAY BESLEME VAY"

14 Kasım 2020'de vefat eden gazeteci Ahmet Kekeç, vefatından kısa süre önce "Vay besleme vay" başlığıyla kaleme aldığı yazısında bu konuya değinmişti.

Vay besleme vay!

MEDYASCOPE'A 476 BİN DOLAR

Yayın hayatına 2015 yılında başlayan Medyascope, derneğin açıkladığı kayıtlara göre Chrest Foundation'dan bir yıl sonra destek almaya başladığı ve 2016'dan 2020 yılına kadar aldığı toplam destek 476 bin 720 dolar olurken, bu rakamın güncel kur ile 4 milyon lirayı aştığı anlaşıldı.

Dernek tarafından tanımlanan "Desteğin" amacı ise partizan olmayan ana akım medya çalışmaları olarak belirtildi.

Vakfın kendi internet sitesinden açıkladığı listede Türkiye'den şu kuruluşlar yer alıyor:

Anadolu Kültür Derneği,

Hrant Dink Vakfı,

Filmmor Kadın Kooperatifi,

140Journos,

Mezopotamya Vakfı,

IKSV,

Serbestiyet,

Hafıza Merkezi,

Sivil Sayfalar,

Sabancı Üniversitesi,

Bağımsız Gazetecilik Platformu P24,

Mekanda Adalet Derneği,

Mor Çatı Kadın Derneği,

Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV,

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV),

Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA)

CHREST FOUNDATION NEDİR?

Medyascope başta olmak üzere Türkiye'deki kuruluş ve derneklere binlerce dolarlık "hibe" desteği veren söz konusu dernek, Amerika Birleşik Devletleri Irving, Teksas'da kurulmuş bir vakıf olmasıyla tanınıyor.

Chrest Vakfı, 1999 yılında gazeteci ve yazar Jeff Jensen ve Lou Anne King Jensen tarafından ABD'de kuruldu. Jeff ve Lou Anne Jensen, 2001 yılında Türkiye'deki STK'lara mali ve teknik destek vermeye başladı.

Türkiye ile ailece yaptıkları bir seyahat ve Mısır'da katıldığı bir uluslararası toplantı sonucunda tanışan Chrest Vakfı kurucusu ve başkanı Lou Anne King Jensen, vakfın mali desteklerini Türkiye'ye yönlendirme kararını şöyle açıklamaktadır:

"Vakfımızın kaynakları sınırlı olduğundan, var olan kaynakları birden çok ülkeye dağıtmak yerine tek ülke üzerinde yoğunlaşmanın daha etkili sonuçlar yaratacağını düşündük. Desteklerimizi tek bir ülkeye yönlendirerek ülkenin dinamiklerini daha iyi anlayabileceğimize, o ülkede yaşayanlarla daha yakın ilişkiler kuracağımıza ve toplum tarafından belirlenen sosyal hedeflere ulaşılmasına daha fazla katkı sağlayacağımıza inanıyoruz."