Sarıkamış'ta 107 yıllık vefa

Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşen onbinlerce Mehmetçik, Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce kişinin katıldığı etkinliklerle anıldı. Kars Cıbıltepe'de şehitler anısına “Karı yorgan edenler” adlı kardan heykel sergisi açıldı, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 107 bin hatmin duasını yaptı.

YELDA GÖKDAĞ

Kars'ta, Sarıkamış Harekatı'nın 107'nci yılı etkinlikleri kapsamında yaklaşık 10 bin kişi, ellerinde Türk bayrakları ile soğuk havada meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Sarıkamış İlçesi'ndeki Kazım Karabekir Paşa Camisi'nde şehitler için düzenlenen Mevlid-i Şerif'in ardından binlerce vatandaş, ellerine aldıkları Türk bayrakları ve meşalelerle Sarıkamış 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplandı.

KARANFİL BIRAKILDI

İlahilerin okunduğu programda hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düşmesine aldırmayan yaklaşık 10 bin kişi, tekbirler eşliğinde yürüyüşe başladı. Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nden askerler de meşalelerle yürüyüşe katıldı. Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan 90 bin askerin anısına yapılan kardan heykellerin açılışı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç ve protokol üyeleri tarafından açıldı. Heykellerin üzerine kırmızı karanfiller bırakıldı. Sarıkamış Cıbıltepe'de yapılan kardan heykeller eksi 15 derece soğukta, yaklaşık 200 kamyon kar kullanılarak yapıldı. Yapımı bir hafta süren kardan asker heykelleri Kars, Ağrı, Bayburt, Erzurum ve Muş üniversitelerinden toplam 10 kişilik ekip yaparak ışıklandırdı.

MSB'den anma videosu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Sarıkamış Harekatı'nın 107'nci yılı dolayısıyla hazırladığı videolu mesajında şehitleri andı. Paylaşımda, "Binlerce can sonsuz oldu, acısı yüreğimizde sönmez. Vatan için, namus için çıkılan bu yoldan dönülmez" ifadeleri kullanıldı.

Şehitleri için hatim duası

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Sarıkamış Harekatı'nın 107'nci yılı dolayısıyla şehitler için okunan 107 bin hatmin duasını yaptı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kentteki Evliya Camisi'nde buluştuğu vatandaşlara sabah namazını kıldırdı.