Bektaş Erdugan: Tekstilde ‘hybrid yıkama' dönemini başlattık

Bektaş Erdugan, sahibi olduğu Soft Yıkama ile sektöründe öncü bir projeye daha imza attı. Erdugan, tekstil ürünlerinde “strike yıkama”nın ardından “hybrid yıkama” yöntemini hayata geçirdi. Başarılı girişimci, firmanın “sıfır atık” felsefesine uygun olarak geliştirilen bu yöntemin hem insan ve çevre sağlığına zarar vermediğini hem de su tasarrufu sağladığını söyledi.

Tekstil ürünlerine ilişkin yıkama faaliyetlerinde bulunan Soft Yıkama'nın sahibi Bektaş Erdugan, sıfır atık ve sürdürülebilirlik alanlarında dikkat çekici çalışmalara imza atıyor. İnsan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek yöntemler üzerinde çalışan Erdugan ve ekibi, kaynakların verimli kullanıldığı, sağlığa zarar vermeyen "strike yıkama" tekniğinin ardından "hybrid yıkama" modelini hayata geçirdi.

KLASİK YÖNTEMDE 100 KG ÜRÜNE 15 TON SU HARCANIYOR

Erdugan, "Yıkama piyasasında yıllardır uygulanan parça boya + asit yıkama işlemi, hem boyama süresi uzun olan bir yöntem hem de ponza taşı ve potasyum permanganat kullanıldığından sağlığa zararlı. Ayrıca bu işlemde 100 kilogram üründe yaklaşık 15 ton su harcanıyor. Oysa günümüz dünyasında su kıtlığı oluşmaya başladı. O nedenle kaynakları verimli kullanmak zorundayız. Bu düşünceyle yola çıkarak insan ve çevreye zarar vermeyen bir işlemle parça boya asit efektini yakaladık, adını da 'strike' koyduk. Sonra bu yöntemi daha da geliştirip hybrid yıkama tekniğini ortaya çıkardık" dedi.

100 KG ÜRÜNDE MAKSİMUM 140 LİTRE SU KULLANIYORUZ

Başarılı girişimci, firmanın "sıfır atık" felsefesine uygun olarak geliştirilen yeni yöntemin detaylarını şöyle anlattı: "Hybrid yıkama tekniği; potasyum permanganat, ponza taşı ve perit kullanmadan, parça boya asit yıkamaya muadil olarak geliştirdiğimiz bir teknik. Hybrid yıkama yönteminin esası, mevcut efektli yıkama yöntemlerinin sebep olduğu çevresel zararların oluşumunu engellemek ve yıkama prosesinde daha verimli bir yöntem elde etmek. Konvansiyonel yıkama yöntemlerinde oluşan ve hem çevresel hem de ekonomik açıdan problem teşkil eden atık su oluşumu, hybrid yıkama yönteminde gerçekleşmiyor. Potasyum permanganat, hypo vb. zararlı kimyasallar kullanıldığında yaşanan mukavemet kaybının da bu yıkama işleminde gerçekleşmesi söz konusu değil. Bu yöntemde 100 kilogram üründe maksimum 140 litre su kullanıp kanala su vermeden işlemi bitiriyoruz. İşlem sağlıklı olduğu gibi enerjiden ve doğal kaynaklardan da tasarruf etmemizi sağlıyor. En önemlisi termin konusunda çok hızlı cevap verilebilen bir işlem."

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK TÜKETİMİNİ DE AZALTIYOR

Bektaş Erdugan, hybrid yıkama yönteminin çevresel, maliyet ve ürün kalitesi açısından avantajlarını şöyle sıraladı: "Bu yöntemde organik, ekolojik, çevre ve insan sağlığına zararsız ürün kullanıyoruz. Proses sonrası atık su deşarjının olmaması, kaynakta atık oluşumunun engellenmesiyle sıfır atık ilkesine uyumlu bir işlem gerçekleştiriyoruz. Az önce bahsettiğim gibi su tüketiminde diğer yöntemlere göre yüzde 98'e varan oranlarda tasarruf sağlıyoruz. Ayrıca doğalgaz ve elektrik tüketiminin azalmasına bağlı olarak da maliyetleri düşürüyoruz."