Beklenen değil kapıdaki deprem... İstanbul'un sessiz çığlığı

CHP'li İBB yönetiminin son 5 yılda beklenen ‘Büyük İstanbul Depremi'ne yönelik hiçbir hazırlık yapmadığını belirten vatandaşlar, ‘kapıda' dedikleri depreme kendi imkanları ile hazırlanmaya çalıştıklarını söyledi.

31 Mart mahalli seçimlerinde İBB adaylarının hepsinin seçim vaatleri arasında 'kentsel dönüşüm' yer aldı. 1999 Marmara depreminin ardından uzmanların sürekli uyardığı 'beklenen' İstanbul depremi için artık 'kapıdaki' deprem' telaffuz edilmeye başlandı. İstanbul'da 2019 yılında verilen seçim vaatlerinin tutulmadığı tartışmalarının devam ettiği süreçte Özdemir Araştırma Şirketi, kent genelinde 408 bin 79 kişi ile telefon görüşmesi yaparak bir anket gerçekleştirdi. Katılımcıların yaş, cinsiyet, ilçe ve köken olarak İstanbul'u yansıttıkları ankette İstanbullulara depreme karşı yaptıkları şahsi hazırlıkları ve depreme yönelik kamusal çalışmalar soruldu. Anketten çıkan sonuç ise İstanbulluların en büyük korkusunun deprem, en büyük derdinin ise depreme hazırlanmak olduğu ortaya çıktı.

HAZIRLIK YAPILMADI

Kamuoyu ile paylaşılan ankete göre İstanbulluların yüzde 83,7'si beklenen büyük İstanbul depremine karşı hazırlık yapılmadığını düşünüyor. Ankette yer alan bir başka soruda ise katılımcılara 'deprem tatbikatına katılıp katılmadıkları' soruldu. Bu soruya yüzde 38.6'sı 'evet' derken yüzde 61.4'ü ise 'hayır' dedi. Katılımcıların yüzde 27,2'si de deprem çantasının hazır olduğunu söylerken, toplanma alanlarını bilenlerin oranı ise yüzde 45,1'de kaldı.

RİSK RAPORU YOK

'Oturduğunuz evin durumunu öğrenmek için deprem risk raporu aldınız mı' sorusuna 'evet' diyenlerin oranı yüzde 19.2'de kalırken, 'hayır' diyenlerin oranı ise yüzde 53.5 oldu. Araştırma sonucu 'İstanbullular depreme kendi imkanlarıyla hazırlanıyor' şeklinde yorumlandı.