Bedelli askerlik yol izni kaç gün? Bedelli Askerlik yol izni çarşı izni nasıl olacak?

Bedelli askerlik yol izni kaç gün? Bedelli askerlere yol izni var mı? Bedelli askerlik çarşı izni olacak mı? Bedelli askerlik celp tarihlerinin açıklanması ve yüzbinlerce gencin sevk yerlerinin ve tarihlerinin belli olmasıyla birlikte, yol izinleri de gündeme geldi. Bedelli askerlik toplamda 21 gün yapılacak. Ancak yol izniyle birlikte bu sürede düşüş olabilmektedir. Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını belirtiyor. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin son gününe işaret eder. Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet'te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlaması gerekecek. Gerekli işlemlerini süresi içerisinde tamamlamayan yükümlüler bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak. Yol iznine ek olarak yine bedelli askerlik yükümlülerinin teslim olacakları birliğe kaç kilometre uzaklıkta olduğuna ve dolayısıyla ne kadar süre seyahat edeceğine bağlı olarak tıpkı kısa ve uzun dönem askerler gibi alacakları yol ve iade bedellerini PTT'den alabilecekler. Yol izninin kaç gün olduğu, seyahat edilecek mesafenin uzaklığına göre hesaplanır. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bedelli askerlik yükümlüsü olan vatandaşların 21 gün temel askerlik yapacakları birlik bilgileri, yoklama durumları ve sevk evrakını alabilecekleri tarihlerin ''www.turkiye.gov.tr'' adresinden ilan edildiği belirtildi. Yükümlülerin durumlarına ait bilgileri, askerlik şubelerinden de öğrenebilecekleri vurgulanan açıklamada, temel eğitime sevk edilecek yükümlülerden yoklaması olmayanların yoklamalarını sevkleri öncesinde yapması gerektiği, yoklamasını yaptırmış olsalar bile rahatsızlığını beyan eden yükümlülerin muayene için tekrar askerlik şubelerine müracaat edebilecekleri kaydedildi.

Bedelli askerlik celp dönemlerinin ve sevk tarihlerinin açıklanmasıyla birlikte bedelli askerlik yol izni kaç gün olacak sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Askere gidecek gençler, askerlik yol izni ve çarşı izni hakkında bilgi edinmek istiyor. Bedelli askerliğe başvuran yüzbinlerce gencin celp tarihleri belli oldu. E-devlet kapısından sorgulama yapan vatandaşlar, sevk başlangıç ve bitiş tarihlerini sayfalarında gördüler. Bedelli askerlikte yol izni olup olmayacağı ve askerlikle ilgili sevk tarihleri ile ilgili kafa karışıklığı da sürüyor. E-devlet'te açıklanan bilgilerin ardından sevk başlangıç ve bitiş tarihleri arasında 15 gün olması, bedelli askerliğin 15 güne düştüğü şeklinde yorumlara neden oldu. Ancak durum böyle değil. Yol iznine ek olarak yine bedelli askerlik yükümlülerinin teslim olacakları birliğe kaç kilometre uzaklıkta olduğuna ve dolayısıyla ne kadar süre seyahat edeceğine bağlı olarak tıpkı kısa ve uzun dönem askerler gibi alacakları yol ve iade bedellerini PTT'den alabilecekler. Yol iznine ek olarak yine bedelli askerlik yükümlülerinin teslim olacakları birliğe kaç kilometre uzaklıkta olduğuna ve dolayısıyla ne kadar süre seyahat edeceğine bağlı olarak tıpkı kısa ve uzun dönem askerler gibi alacakları yol ve iade bedellerini PTT'den alabilecekler. Yol izninin kaç gün olduğu, seyahat edilecek mesafenin uzaklığına göre hesaplanır. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bedelli askerlik yükümlüsü olan vatandaşların 21 gün temel askerlik yapacakları birlik bilgileri,  yoklama durumları ve sevk evrakını alabilecekleri tarihlerin "www.turkiye.gov.tr"  adresinden ilan edildiği belirtildi. Yükümlülerin durumlarına ait bilgileri, askerlik şubelerinden de  öğrenebilecekleri vurgulanan açıklamada, temel eğitime sevk edilecek  yükümlülerden yoklaması olmayanların yoklamalarını sevkleri öncesinde yapması  gerektiği, yoklamasını yaptırmış olsalar bile rahatsızlığını beyan eden  yükümlülerin muayene için tekrar askerlik şubelerine müracaat edebilecekleri  kaydedildi.

BEDELLİ ASKERLİK YOL İZNİ KAÇ GÜN?

Yol iznine ek olarak yine bedelli askerlik yükümlülerinin teslim olacakları birliğe kaç kilometre uzaklıkta olduğuna ve dolayısıyla ne kadar süre seyahat edeceğine bağlı olarak tıpkı kısa ve uzun dönem askerler gibi alacakları yol ve iade bedellerini PTT'den alabilecekler. Yol izninin kaç gün olduğu, seyahat edilecek mesafenin uzaklığına göre hesaplanır. Buna göre;

800 kilometreden daha az seyahat edilecekse 1 gün,

800 kilometre ile 1600 kilometre arasında seyahat edilecekse 2 gün,

1600 kilometreden daha fazla seyahat edilecekse 3 gün yol izni verilir.

Bu yol izni 21 günlük askerlikten düşecek.

Askerlik şubelerinden alınan bilgilere göre bedelli askerlikte de yol izni söz konusu olacak. Bedelli askerlerin gidecekleri mesafeye göre yol izinlerinin ne kadar olacağı sevk kağıtları üzerinde yazacak.

E-devlet (turkiye.gov.tr) sitesine giriş yaptıysanız yapmanız gereken e-devlet (turkiye.gov.tr) sitesinde Milli Savunma Bakanlığı menüsündeki “ASAL Yoklama İşlemleri” kısmına gitmek. ASAL Yoklama İşlemleri başlığı altında bulunan “ASAL Yoklama Başvurusu” bölümüne tıklayarak yoklama işlemlerini yapabilirsiniz.

BEDELLİ ASKERLİK SORGULAMA

BEDELLİ ASKERLİK SEVK TARİHLERİ

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bedelli askerlik yükümlüsü olan vatandaşların 21 gün temel askerlik yapacakları birlik bilgileri,  yoklama durumları ve sevk evrakını alabilecekleri tarihlerin "www.turkiye.gov.tr"  adresinden ilan edildiği belirtildi. Yükümlülerin durumlarına ait bilgileri, askerlik şubelerinden de  öğrenebilecekleri vurgulanan açıklamada, temel eğitime sevk edilecek  yükümlülerden yoklaması olmayanların yoklamalarını sevkleri öncesinde yapması  gerektiği, yoklamasını yaptırmış olsalar bile rahatsızlığını beyan eden  yükümlülerin muayene için tekrar askerlik şubelerine müracaat edebilecekleri  kaydedildi.

Açıklamada, birliklerine planlanan zamanda katılmayan yükümlülere  Askerlik Kanunu'nun 47'nci maddesinde belirtilen hususlar haricinde işlem tesis  edilmeyeceği ve bu yükümlülerin kapsam dışı kalabilecekleri ifade edildi.

SEVK BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ NEDİR?

Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını belirtiyor. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin son gününe işaret eder.

Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer. Bu süre, Cumhurbaşkanı kararıyla beş yıla kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir.

Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar askerliklerini, vatandaşlığa alındıkları tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yaştaki Türk vatandaşı yükümlüler gibi yaparlar. Bunlardan gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl yirmi iki yaşında olanlar askerlik yapmış sayılırlar. Bunların askerlikleri, istekleri hâlinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler. Bunlar, seferberlik hâlinde ihtiyaca göre askere sevk edilebilirler.

E-DEVLET NEDEN AÇILMIYOR?

E-Devlet üzerinde yer alan ASAL Bedelli Sınıflandırma Sonuç Sorgulama ekranı, yoğunluk nedeniyle zaman zaman yanıt veremeyebiliyor.

CELP KONTROLLERİ NASIL YAPILIR?

Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet'te kişisel olarak belirtilen yoklama tarihine kadar tamamlaması gerekecek. Gerekli işlemlerini süresi içerisinde tamamlamayan yükümlüler bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak.

Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen celp dönemleri Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyon kanalları ile “www.asal.msb.gov.tr” adresinden duyurulacak. Yapılacak duyuru Askerlik Kanunu'nun 25 ve 45'inci maddeleri gereği yükümlülere tebliğ mahiyetinde olacak.

ASKERLİK DÜŞECEK Mİ?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada tek tip askerliğe ilişkin "Bedelli askerlik, dövizli askerlik, klasik askerlik; 2 - 3 aydan beri çalışma yürütülüyor. Henüz sonuçlanmadı, pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2, 3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor." dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akar, tek tip askerliğe dair "Bedelli askerlik, dövizli askerlik, klasik askerlik; 2 - 3 aydan beri çalışma yürütülüyor. Henüz sonuçlanmadı, pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2, 3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor. Daimi olacak ikide bir bedelli mi olacak, geliyor mu, çıktı mı ? Bu öngörülebilir, herkes bilecek ki bu budur. En iyisi en rahatı, her erkek askerlik görevini yapar deyip kapatmak, ama olmuyor. Ekonomik, siyasi, bireysel, modern hayatın getirdiği mecburiyetten dolayı çözüme gidiliyor. Kendi içinde tutarlı hale getirmek herkesin hesabını, kitabını, eğitimini işçiliğini buna göre getirsin." diye konuştu.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yine geçtiğimiz haftalarda AA Editör Masası'na konuk olduğunda yeni askerlik sisteminin detaylarıyla ilgili konuşmuştu: İşte o açıklama:

"Herkesin en uygun zamanda askerlik yapmasını sağlayan bir sistemi umuyorum yakın bir gelecekte yürürlüğe sokmaya çalışacağız. Sosyal boyutu, siyasi boyutu dahil askerlik noktasından baktığınızda neler yapabiliriz, çalışmamızı bitirmek üzereyiz.

Öğretmen, hakim, doktor, akademisyen, sporcu gençlerimiz var. Onların meşguliyetlerin dikkate alarak en iyi çözüm ne olabilir diye çalışılıyor. Kısa sürede sayın Cumhurbaşkanımıza takdim edeceğiz. Yakın sürede yürürlüğe sokmaya çalışacağız.".

BAKAN AKAR'DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü belirterek "Önümüzdeki günlerde bu tamamlanacak ve bundan sonra ülkemizin, kamuoyunun gündeminden mümkünse bu bedellidir, dövizlidir, 6 ay mıdır, 7 ay mıdır, asteğmendir, üsteğmendir lafını çıkarıp bunu bir zemine oturtma gayretimiz sürüyor" dedi.