Bedelli askerlik son dakika haberleri, Bedelli askerlik son durum 2018'de çıkacak mı?

Bekir Bozdağ'ın bedelli askerlik açıklamasının ardından umutsuzluğa kapılan vatandaşlar, internet üzerinde bedelli askerlik gelecek mi sorusunun yanıtını aramaya devam ediyor. Sosyal medya üzerinde binlerce takipçisi olan ve Ankara Kulislerinde konuşulanları önceden yazması ile bilinen Ankara Kuşu adlı kullanıcı, yaptığı son paylaşımında bedelli askerlik bekleyenler için tarih verdi. Bedelli askerlik çıkacak mı eklinde gelen soruya ''Bedelli askerlik 2018'de çıkacak.'' yanıtını vermişti. Ankara Kuşu, daha önce de bedellinin 2017'de gelmeyeceğini, o konunun 2018 yılı gündeminde olduğunu söylemişti. Milli Savunma Bakanlığı ,mevcut asker açığı nedeniyle bedelli meselesinin gündeme gelmesini istemiyor. Ancak 2017 yılı içinde 25 binden fazla sözleşmeli asker alımı oldu. Bu alımlarla birlikte bir nebze de olsa ordudaki asker eksiği giderilecek. Asker eksiğinin giderilmesinin ardından bedelli konusunun 2018 yılı ortalarında konuşulmaya başlanması bekleniyor

Ankara kulislerinden alınan son dakika bilgilerine göre bedelli askerlik meselesinin ne zaman gündeme geleceği belli oldu. Ciddi asker açığı nedeniyle gündeme gelmeyen bedelli askerlik meselesinin gündeme gelmesi beklenen tarih haberimizde. Bedelli Askerlik yüzbinlerce gencin her an açıklanmasını beklediği bedelli askerlik konusunda Bekir Bozdağ umutları bitiren açıklamayı geçtiğimiz günlerde yapmıştı. Yanlız açıklamada şuan ki ortamı örnek gösteren Bozdağ ilerisi için net konuşmaması bedellinin önümüzdeki zamanlarda gündeme gelebileceğinin habercisi olabileceğini belirtiyor. Bedelli Askerlik beklentisi süren binlerce vatandaşın başlattığı 'Bedelliaskerliktorbayasada' hashtagı kısa sürede sosyal medyanın en çok konuşulan konuları arasındaki yerini aldı. Bir süredir çeşitli sosyal medya kampanyaları düzenleyen ve bedelli askerlik beklediğini dile getiren vatandaşlar kadar, bedelli askerliğe karşı olduğunu bildiren sosyal medya kullanıcıları da aynı hashtag üzerinden görüşlerini bildiriyor.

Milli Savunma Bakanı'ndan bedelli askerlik açıklaması

"Şu an itibarıyla gündemimizde bedelli askerlik konusu yok, bunu çok net bir şekilde söylememiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz ortamda zaten böyle bir uygulama doğru da olmaz çünkü çok ciddi bir mücadele yürütülüyor. 10 yıl sonrasıyla ilgili bir şey söyleyemem, beş yıl sonrasıyla ilgili bir şey söyleyemem ama şunu söylüyorum biraz daha açmak açısından; öngörülebilir bir zaman dilimi içerisinde yani şu an itibarıyla, içinde bulunduğumuz an, dönem itibarıyla böyle bir çalışmamız, böyle bir düşüncemiz yok." Hükümetin 2017 yılı için herhangi bir bedelli askerlik açıklaması bulunmuyor fakat , hükümete yakın bazı kaynaklar 2018 yılında bedelli askerliğin tekrar gündeme gelebileceğini, buradan elde edilecek kaynağın savunma sanayiinde kullanılabileceğini söylüyor. Peki sizler bedelli askerlik konusunda ne düşünüyorsunuz, bedelli askerlik sizce gelmeli mi?

On binlerce asker alındı

Milli Savunma Bakanlığı ,mevcut asker açığı nedeniyle bedelli meselesinin gündeme gelmesini istemiyor. Ancak 2017 yılı içinde 25 binden fazla sözleşmeli asker alımı oldu. Bu alımlarla birlikte bir nebze de olsa ordudaki asker eksiği giderilecek. Asker eksiğinin giderilmesinin ardından bedelli konusunun 2018 yılı ortalarında konuşulmaya başlanması bekleniyor. 

Bekir Bozdağ'dan açıklama

AK Parti Genel Merkezinde milletvekilleriyle bir araya gelen ve gündem değerlendirmesi yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, bedelli askerlik çıkacak mı? , 2018 öncesinde bedelli askerlik müjdesi gelir mi şeklindeki sorulara 'bu ortamda yapılması mümkün gözükmüyor' yanıtını verdi.

Canikli'den açıklama

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'den bedelli askerlik açıklaması geldi. Canikli, bir süredir sosyal medyada sık sık gündeme gelen 'Bedelli askerlik' taleplerinin hükümetin gündeminde olmadığını söyledi. Canikli , "Şu anda hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil." dedi. 

BEDELLİ ASKERLİK SOSYAL MEDYA GÜNDEMİNDE

Bedelli Askerlik beklentisi süren binlerce vatandaşın başlattığı 'Bedelliaskerliktorbayasada' hashtagı kısa sürede sosyal medyanın en çok konuşulan konuları arasındaki yerini aldı. Bir süredir çeşitli sosyal medya kampanyaları düzenleyen ve bedelli askerlik beklediğini dile getiren vatandaşlar kadar, bedelli askerliğe karşı olduğunu bildiren sosyal medya kullanıcıları da aynı hashtag üzerinden görüşlerini bildiriyor.

BEDELLİ ASKERLİK İÇİN SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Hükümetin 2017 yılı için herhangi bir bedelli askerlik açıklaması bulunmuyor fakat , hükümete yakın bazı kaynaklar 2018 yılında bedelli askerliğin tekrar gündeme gelebileceğini, buradan elde edilecek kaynağın savunma sanayiinde kullanılabileceğini söylüyor. Peki sizler bedelli askerlik konusunda ne düşünüyorsunuz, bedelli askerlik sizce gelmeli mi?

ÖNCEKİ HABERLER 

Bedelli askerlik çıkacak mı', 'Bedelli askerlik ne zaman çıkacak' sorularına yanıt Mabeyn Köşkü'nde ATV, A Haber ve A News ortak yayınına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda gündemimizde bedelli askerlik konusu yok. Ciddi manada asker kadrosunda eksilme var. Vatansever evlatlarımızı askere bekliyoruz." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti, uzun süredir aralıksız PKK/PYD ve DAEŞ ile büyük mücadele içinde, 15 Temmuz darbe teşebbüsü derken, Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi ve Savunma sanayisi büyük bir darbe almış görünmekte ve dünyanın içinde bulunduğu büyük krize rağmen yüksek vergilerle boğuşan Türkiye halkı, devletini krize kurban etmemekte.

BEDELLİ ASKERLİK ÇIKACAK MI? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı bir programda bedelli askerlik hakkında şunları söylemişti: “Bedelli askerlik konusunda, şu anda gündemimizde bu yok. Çünkü, şu anda ciddi manada asker kadrosunda eksilme var. Onun için biz, vatansever evlatlarımızı askere bekliyoruz.

Hele hele üniversite bitirmiş, bedelli askerlik bekliyor. Zaten gelip yapacağın askerlik 6 ay. Bunun da yaklaşık 20 günü izin. 5 ay 10 gün. Gel askerliğini yap. Askerlik bir de sana birçok kazanım sağlıyor. Askerlikteki o belli disiplin anlayışı, bunlar çok çok önemli. Bir diğeri ise korunmada, birçok şeylerde bazı adımları atmaya yardımcı olur. İnsan hayatının disiplininde de askerliğin sağladığı birçok faydalar var. Bunun dışında da yani normal şu andaki süreçte de zaten 11 ay filan... Bunlardan kaçınmanın da ben doğru olmadığına inanıyorum.

Çünkü Genelkurmay Başkanlığımız, bunun yanında Milli Savunma Bakanlığımız bu sayısal durumu önümüze koyduğu zaman hakikaten bu da düşündürüyor. Orada öyle bir şişme olabilir ama öbür tarafta da ciddi bir ihtiyacımız var. Kaldı ki hep söylerdik ya 'biz asker bir milletiz'. Asker milletsek bunun gereğini de yapalım, bundan kaçınmayalım ve geçmişimizde bu yoktu, son zamanlarda bunlar biraz artış kaydediyor. Temenni ederim ki bunlar gündemden yavaş yavaş düşer ve herkes o şerefli giysiyi giymek suretiyle yola devam eder. Biz yaptık, 16 ay yedek subaylık yaptım. Şimdi artık yedek subaylıkta da süre iyice azaldı.”

BEDELLİ ASKERLİK NASIL YAPILIR?

Türkiye'de genel zorunlu askerlik hizmetine ek olarak 90'lı yıllardan başlayan yeni ek geçici kanunlar vasıtasıyla bedelli askerlik yapmak da mümkün hale geldi. Bedelli askerliğin temel mantığı zorunlu askerlik yapma yükümlülüğü taşıyanların bu hizmetin süresini kısaltmak amacıyla nakit bedel ödemesidir. 

Kimler bedelli askerlik yapabilir?

İki farklı bedelli askerlik vardır:

18 yaş ve üzerinde olup Türk vatandaşı olmasına rağmen en az 3 yıl yurt dışında çalışmış erkekler 21 günlük bedelli askerlik yaparak bu hizmeti tamamlayabilirler. Buna "dahte" yani "dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler" denir.

Türkiye'de ikamet eden, 18 yaş ve üzeri erkekler için dönem dönem çıkarılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmeti de bulunmaktadır. Bu ikinci tür geçicidir. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği dönemde gerekli şartları taşıyanlar bu geçici bedelli askerlikten faydalanabilir. 

Bedelli askerlikle ilgili bugüne dek defalarca geçici kanun çıkarılmıştır. Bugüne kadarki kanunlarda genellikle yüksek sayılabilecek döviz bedeli ya da TL bazında ücret talep edilmiştir. En son 2012 yılında yürürlüğe giren kanunda bedel 30.000 TL ve alt yaş sınırı 30 yaşından gün olmak olarak belirlenmişti. Daha önceki kanunlarda 21 günlük temel askeri eğitim her halükarda yapılırken 2012'de yapılan kanunda 21 gün şartı da kaldırılmıştır.

BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?

Öncelikle Bedelli Askerlik; zorunlu askerlik hizmetini, devletin bedelli askerlik yapılmasına karar vereceği dönemde belirlediği ücretin ödenmesi koşuluyla askerlik hizmetinin yapılmış sayılması anlamına gelir. Bedelli askerliğe başvurabilmek için dönemsel olarak değişmekle birlikte, çeşitli yaş ve ücret şartları getirilir. Aslında yurtdışında, yasaların koyduğu alt sınır süresince yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için her zaman mevcut olan bedelli askerlik hizmeti, Türkiye içinde yaşayan asker adayları için de bu dönemlerde devreye alınır. Bedelli askerlik uygulaması, genellikle ordunun ve devletin maddi kaynak sağlaması ve bireylerin mevcut işlerini kaybetmemesini sağlamak için yapılır.