Bedelli askerlik nedir, ne demektir? Bedelli askerlik şartları yaş ücret nelerdir?

Bedelli askerlik nedir, ne demektir, kimler yapabilir, yaşı kaçtır, şartları nelerdir, kaç kere, ne zaman çıktı? Bedelli askerlik ücreti, yaşı, şartları, açıklaması, anketi, dönemleri, düzenlemesi, hakkında bilgi, kaç yaş, koşulları nelerdir, yasası, hakkında detaylı bilgiler. Cumhuriyet tarihinde 10 kez bedelli askerlik çıkartılmıştır.

Bedelli askerlik, Türkiye’de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerlik’e alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamaya verilen isimdir. Bedelli askerlik, ordunun ve devletin ihtiyaçlarının karşılanması ile bireylerin işlerini kaybetmemeleri esasına dayanarak çıkarılmaktadır. Anayasa Mahkemesi de, bedelli askerliğin eşitlik ilkesine aykırı olmadığına karar vermiştir. 

Bedelli askerlik nedir, ne demektir?

Bedelli askerlik, Türkiye’de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerlik’e alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamaya verilen isimdir. Bedelli askerlik, ordunun ve devletin ihtiyaçlarının karşılanması ile bireylerin işlerini kaybetmemeleri esasına dayanarak çıkarılmaktadır. Anayasa Mahkemesi de, bedelli askerliğin eşitlik ilkesine aykırı olmadığına karar vermiştir.

Ülkemizde kısa dönem askerlik 6 ay, uzun dönem askerlik süresi ise 12 aydır. Vatandaşlar işlerinden olmamak, ailelerinden ayrı kalmamak veya çeşitli sebeplerden dolayı bedelli askerlik uygulamasından yararlanmaktadır. Bedelli askerlik ise, dövizle yani para karşılığında askerlik hizmetlerini yapmış sayılırlar.

Kimler bedelli askerlik yapabilir, bedelli askerlik şartları nelerdir?

Bedelli askerlik yapmanın iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlar;

18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

Aşağıda ikinci madde nezdinde ülkemizde çıkartılan bedelli askerlik yasaları hakkında bilgiler verilmiştir. Ülkemizde hangi yıllarda, kaç kere bedelli askerlik çıkarılmıştır?

Bedelli askerlik kaç kere, ne zaman çıktı?

Cumhuriyet tarihinde 10 kez bedelli askerlik çıkartılmıştır. En son; 1987, 1992, 1999 yıllarında yapılmıştır. 17 Ağustos 1999 tarihinde çıkartılan bedelli askerlik uygulaması Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çıkartılmıştır. 2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikte, 30 yaşından gün almış ve 30 bin TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yerine getirmiş sayılmışlardır. Yasa kapsamında 21 günlük temel askeri eğitimden de muaf tutulmuşlardır. 2 Aralık 2014 tarihinde ise 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğanların 18 bin TL karşılığında bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilmişleridir. Aşağıdaki tabloda yıllara göre bedelli askerlik ve bundan faydalanan kişi sayısı verilmiştir.

YAŞ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

OHAL düzenlemesinde bedellinin olmadığı ve Ekim'de yasal düzenleme yapılacağı öğrenildi. Bu da Ekim 1991 ve öncesi doğumluların bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilecekleri anlamına geliyor. 27 yaşından gün almış olmak için gün, ay ve yıl olarak 26 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekiyor. Yaşınızı doğu bir şekilde hesaplamak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve açılan sayfada doğum tarihinizi gün ve ay bilgisi ile girin. Çıkan sonuç doldurduğunuz yaşı gösterecek. Eğer sonuç 26 çıkarsa 26 yaşınızı doldurmuş 27 yaşından gün alıyorsunuz demektir yani  bedelli askerlik uygulamasına başvurabilirsiniz.

BEDELLİ ASKERLİK KREDİSİ

Bedelli askerlik için başvuranlar, bedeli peşin olarak ödeyecekler. Ancak şimdiden bankaların bedelli askerlik kredileri üzerinde çalışmaya başladığı biliniyor.

Bedelli Askerlik Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bedelli askerlik kredisi çekmek isteyen kişilerden bankalar genelde sadece aylık gelir belgesi talep ediyor. Hatta bazı bankalar sadece kimlik belgesi talep ederek evraksız kefilsiz kredi kullanımı için de yapılan başvuruları kabul edebiliyor. 

Bankaların Bedelli Askerlik Kredi Kampanyaları Ne Zaman Başlayacak?

Bankalar şu anda sadece normal ihtiyaç kredisi faiz oranları üzerinden ihtiyaç kredisi kampanyası şeklinde bedelli askerlik için kredi çekmek isteyen müşterilerine yönelik kredi fırsatları sunuyor. Bankaların bedelli askerlik kredi kampanyaları için özel koşullar ise bedelli askerlik başvuru tarihi, bedelli askerlik ücreti ve diğer koşulların belli olmasının ardından başlayacaktır. 

BEDELLİ ASKERLİK YÖNTEMLERİ

Peki kimler bedelli askerlik yapabilir?

1 - Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 18 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

Kimler bedelli askerlik yapabilir ?

Bedelli askerlik yapmanını iki farklı yolu vardır. Bunlar;

18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurtdışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

2011 senesinde yürürlüğe alınan 1111 sayılı askerlik kanununun geçici 46. maddesine göre; 29 yaşını bitirmiş (30 yaşından gün almış) olan ve ilgili ücreti ödeyen (30 bin TL) her kişi askerlik vazifesini yapmış sayılır. Yasanın ilgili madde düzenlemesiyle beraber 21 günlük temel askerlik eğitiminden de muaf olurlar.

Bedelli askerlik hakkında sıkça sorular sorular

Bedelli askerlik hakkında sıkça sorular sorulara bu alanda yer verelim. Eğer ki sizin de aklınıza takılan bir yer varsa yazının altından yorum yaparak sorabilirsiniz. Elimden geldiğince, bilgim dahilinde yorumlarınıza en kısa sürede cevap vermeye çalışacağım. Siz aklınıza takılan bir soru var mı diye düşünürken ben bedelli askerlik hakkında en sık sorular sorulara geçeyim.

Soru: Bedelli askerlik yapabilmek için ödenmesi gereken miktar nedir?

Askerliğinizi bedelli olarak yapabilmeniz için ilgili kuruma ödemeniz gereken miktar 30,000 liradır. İstenildiği taktirde bu miktarın yarısı (15,000 TL) peşin, diğer yarısı ilk ödemeyi takip eden 6 aylık süre içerisinde yapılabilir.

Soru: Bedelli askerlik başvurusu nereye yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşıyorsanız bedelli askerlik başvurunuzu askerlik şubelerine, ülke dışında iseniz konsolosluklara şahsen yapmanız gerekir. Bedelli askerlik başvurusu vekaletle veya posta ile yapma şansınız yok. Şahsen yapmalısınız. Başvuru yapan kişiye ödemesi gereken tutar (30 bin TL) ve ödemenin yapılacağı banka bilgilerini barındıran bir belge verilir. Bedelli askerlik yapmak isteyen kişi bu belge ile beraber bankaya gidip ödemeyi gerçekleştirir. Ödemenin yapıldığına dair (30,000 liranın tamamı veya 15,000 lirası peşin geri kalanı ilk ödeme gününden itibaren 6 ay içerisinde olacak şekilde) bir asıl olmak üzere toplam üç nüsha dekontu, bedelli askerlik başvurusunu yaptığı yere götürür.

Soru: Bedelli askerlik ödemesi zamanında yapılmazsa ne olur?

Kişinin bedelli askerlik yapabilmesi için gereken şartları taşımadığı anlaşılırsa, kişi ödeme yapmaktan vazgeçerse veya ilgili ödeme zamanında yapılmazsa bu kişi bedelli askerlik kapsamının dışına alınır. Bedelli askerlik kapsamı dışına alınan kişi önceden yapmış olduğu ödemeyi alabilmek için dilekçe ile başvuru yapmalıdır. Geri ödeme başvurusu, ödeme yaptıktan itibaren 6 ay içerisinde yapılmalıdır.

Soru: Geri ödeme başvurusu yapan kişiler, ödedikleri parayı ne zaman geri alabilir?

Geri ödeme başvurusu talebi askerlik şubesi tarafından 90 gün içerisinde incelenir. İnceleme sonucu durum olumlu çıkarsa kişinin dosyaları bakanlığa iletilir. İlgili bedel bakanlık tarafından 1 ay içerisinde kişinin geri ödeme başvurusu içerisinde belirttiği hesaba yapılır.