Başkanlık sistemine destek artıyor

ORC Araştırma'nın anketine göre halkın başkanlık sistemine desteği şubat ayına göre 1 puan artarak yüzde 57’ye yükseldi. HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına da büyük destek var.

ŞAKİR AYDIN – HABER MERKEZİ 

Türkiye’de başkanlık sistemine destek artış trendinde. 2-6 Mart tarihleri arasında, 36 ilde 4 bin 176 kişi ile ‘Bilgisayar destekli Telefon Görüşmesi’ yöntemiyle yapılan araştırmaya göre, başkanlık sistemine olan destek bir önceki aya oranla bir puan arttı. ORC’nin araştırmasına göre şubat ayında yüzde 56 olan ‘Başkanlık sistemini destekliyorum’ diyenlerin oranı son araştırmada yüzde 57’ye yükseldi. Bu da vatandaşların bilgilendikçe sisteme olan desteklerinin de arttığını gözler önüne serdi. 

FEZLEKELERE BÜYÜK DESTEK 

‘Size göre teröre destek veren milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmalı mıdır?’ sorusuna da katılımcıların yüzde 93.5’i ‘Evet’ diyerek, teröre destek veren vekillerin yargılanmasından yana görüş belirtti.

İşte son anket

Vatandaş ne diyor?

- Paralel yapıyla mücadeleye destek % 89.5  

- CHP’de Baykal’ın başa geçmesini isteyenler  % 52 
- MHP’de partiyi paralel yapının karıştırdığını düşünenler  %60 
- Bahçeli’nin göreve devam etmesini destekleyenler  % 58.5

BUGÜN SEÇİM OLSA

Araştırmada, ‘Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusuna deneklerin yüzde 54’ü ‘AK Parti’, yüzde 21.7’si ‘CHP’, yüzde 11.6’sı ‘MHP’, yüzde 7.8’i ‘HDP’, yanıtını verdi. Buna göre, AK Parti’de 4.5 puanlık bir artış olmasına karşın, HDP’nin baraj altında kalması dikkat çekti.  

AYM'ye halk desteği yok

Araştırma, Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği ‘hak ihlali’ konusunda vatandaşın Yüksek Mahkeme ile aynı görüşte olmadığını ortaya koydu. 

HAK İHLALİ OLARAK GÖRÜLMEDİ

‘Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili vermiş olduğu ‘hak ihlali’ kararını doğru buluyor musunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 62’si ‘Hayır’ yanıtını verdi. Yüzde 33.5 kararı doğru bulduğunu ifade etti.