Başkan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi... ''Gençlerle Şiir Gecesi''

Kahramanmaraş'a ziyaret gerçekleştiren Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'nde, Türkiye'nin 81 ilinden gelen gençlerle bir araya geldi. Programda Başkan Erdoğan'ın 'Eşiniz Emine Erdoğan'a şiir yazıyor musunuz?' sorusuna cevabı alkış aldı.

AA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin gençlerini küresel projelerin dolgu malzemesi yapmak isteyenlere karşı en güçlü direnişi vereceğimiz alanlardan biri de şiirdir." dedi.

AA'nın aktardığı habere göre, Başkan Erdoğan'ın dün Kahramanmaraş ziyareti sonrasında katıldığı "Yedi Güzel Adam Müzesi"ndeki "Gençlerle Şiir Gecesi" programının görüntüleri paylaşıldı.


Programın açılışında konuşan Erdoğan, çok güzel bir mekanda bir arada olduklarını belirterek, "Yedi Güzel Adam'ın yetiştiği ve Yedi Güzel Adam'ın buradan geleceğe, özellikle istikamet verdiği bu mekanda sizlerle bir araya gelmek benim için de çok çok anlamlı." diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"TESADÜFEN ARKA ARKAYA GELEN VEYA GETİRİLEN KELİMELERDEN ŞİİR OLMAZ"

Kahramanmaraş'ın her ilçesinden, mahallesinden, köyünden yükselen kelimelerin, mısraların, dörtlüklerin dalga dalga kalplere dokunarak, yüreklerden süzülerek mecrasını bulduğunu aktaran Başkan Erdoğan, "Maraşlı, şiiri yüreğiyle düzenler, zihniyle şekillendirir ve en son kalemi veya diliyle paylaşır." ifadelerini kullandı.

Bunun için en güzel dava şiirlerinin de aşk şiirlerinin de çocuk şiirlerinin de hayata dair tüm güzelliklerin de yolculuğunun Kahramanmaraş'ta başladığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Aynı şekilde halk edebiyatının da kendi mecrasında asırlar boyunca sürekli zenginleşerek kuşaktan kuşağa aktarıldığını belirten Erdoğan, "Maraş'ın, edebiyatın ve bilhassa şiirin en münbit kaynaklarından biri olması, şehrin ve insanlarının sahip bulunduğu güçlü arka planı da gösterir. Esasen bizim de ilk gençlik yıllarımızdan itibaren hayatımız hep edebiyatın ve tabii olarak şiirin içinde geçmiştir. Şiiri yazmak kadar okumanın da bir sanat olduğuna inanıyorum. Siyaset hayatımızda hitabetimizin gelişmesinde şiire olan alakamızın büyük katkısı vardır." değerlendirmesinde bulundu.

"ŞİİR OKUYUN, ŞİİR YAZIN, ŞİİR DİNLEYİN"

Gençlerin, internetin, bilgisayarın, akıllı telefonların, tüm dünyayı kolayca önlerine açtığı bir çağda yaşadığına vurgu yapan Başkan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Gençlere, "şu şairi veya bu şairi okuyun" demeyeceğini belirten Erdoğan, "Sizlere, her şairi mutlaka okuyun ama sizin ruhunuzu insana ve dünyaya dair hissiyatınızı kuşatan şairlerin şiirlerini kalbinizin en güzel köşesinde muhafaza edin diyorum." dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN ŞİİR OKUDU

Bu bakımdan örnek teşkil etmesi için Mehmet Akif Ersoy'un bir şiirini okumak istediğini aktaran Başkan Erdoğan, bu şiirin kendisinde derin hatırası olduğunu ifade etti.

Öğrencilik yıllarında liseler arası şiir okuma yarışmasında rahmetli edebiyat hocası Prof. Dr. Osman Öztürk'ün kendisine bu şiiri okumasını tavsiye ettiğini dile getiren Erdoğan, şiirin Asımın Nesli içinden bir bölüm olduğunu kaydetti.

Başkan Erdoğan, daha sonra şu dizeleri okudu:

Kadıköy Meslek Lisesi'nde yapılan yarışmada bu şiirle yarışmada birinci olduğunu bildiren Başkan Erdoğan, şöyle konuştu:

Daha sonra gençler şiirler okurken, koro da çeşitli türküleri seslendirdi.

DUYGUSAL ANLAR YAŞADI

Programda, Başkan Erdoğan tarafından seslendirilen Erdem Beyazıt'ın "Sana, Bana, Vatanıma ve Ülkemin İnsanlarına Dair" şiiri de dinletildi. Programa katılanlar şiir sonunda Başkan Erdoğan'ı ayakta alkışlarken, şiir okunurken Erdoğan'ın duygusal anlar yaşadığı gözlendi.

Bu şiiri cezaevine girerken okuduğunu belirten Erdoğan, "9 şiir vardı o kasetimde ve Allah selamet versin İbrahim Bey o zaman rekor üstüne rekor kırıyordu, benim kaset o zaman 1,5 milyon satmıştı. Biz de o zaman demiştik, buradan elde edilecek gelir malum yerlere verilsin. 1,5 milyon sattı. Bu rekordu. Sağ olsun İbrahim Sadri bana kasetin doldurulmasında, stüdyoda menajerliği o yapmıştı. O da biliyorsunuz şiir okumada bayağı mahirdir." dedi.

Erdoğan'ın "adını andık diye havaya girme" demesi ise gülüşmelere neden oldu. Erdoğan, kasetteki 9 şiiri İbrahim Sadri ile seçtiklerini de söyledi.

"YEDİ GÜZEL ADAM SİZİN İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYOR?"

Programa Konya'dan katılan Şeyma Cengiz'in "Yedi Güzel Adam sizin için ne anlam ifade ediyor?" sorusu üzerine Erdoğan, "Her biri, bizim düşünce coğrafyamıza, fikir hayatımıza çok ciddi zenginlikler kattılar." diye konuştu.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yedi Güzel Adam"ın o dönemde gençliğin idolü olduklarını aktaran Başkan Erdoğan, kendisinin de tanımaya başlamasından itibaren onlardan feyz aldığını, çok istifade ettiğini ifade etti.

Yedi Güzel Adam'dan biri olan Necip Fazıl Kısakürek'in spikerliğini, takdimlerini yaptığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"EŞİMLE ŞİİR GİBİ BİR YAŞAMIMIZ VAR"

Bir gencin "Şiir yazıyor musunuz? Eşiniz Emine Erdoğan Hanımefendiye şiir yazdınız mı ya da okudunuz mu?" sorusu üzerine Erdoğan, "Çok zor soru sordun. Maalesef şiir yazmıyorum ama şiir okuyorum, okumaya devam ediyorum. Eşimle ise şiir gibi bir yaşamımız var." yanıtını verdi.

"Her yangından sonra yangın olan bölgelerde otel yapılacağı veya buraların imara açılacağı yönünde iddialara rastlıyoruz. Bu konuda bilgi verir misiniz?" sorusunu da yanıtlayan Erdoğan, bunların tamamının yalan olduğunu bildirdi.

Erdoğan, "Benim 'terör yalanı' veya 'yalan terörü' diye ifade ettiğim, bu yalan terörüyle büyümeye çalışıyor. Kültür ve Turizm Bakanım kaç kez açıkladı, ben sürekli açıkladım. Bundan böyle kesinlikle Kültür ve Turizm Bakanım, Çevre ve Şehircilik Bakanım, biz 'nerede böyle bir şey bulursak kesinlikle yıkarız' dedik. Zaten yıkımına da başladık. Asla müsaade etmeyeceğiz, etmeyiz. Bunu da defaatle söyledik. Fakat tabii bu bay Kemal, işi gücü yalan. Dürüstlük, doğru konuşmak yok. Şöyle bir de dikili bir taşınız var mı, dikili bir ağacınız var mı? Yok." ifadelerini kullandı.

"5,4 MİLYAR AĞAÇ DİKTİK"

İktidarları döneminde 5,4 milyar ağaç diktiklerine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Erdoğan, cezaevine girmesine neden olan konuşmayla ilgili bir soru üzerine, "Bu benim Siirt'te, şiirimsi bir konuşmaydı. O da 'Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker, bir şey bizi sindiremez, gökler, yerler açılsa, üzerimize tufanlar, yanardağlar saçılsa biz oyuz ki imanıyla övündüğümüz ecdadımız titretici şeylere hiçbir gün diz çökmemiş, zaferlerin kapısı, Anadolu'nun tapusu, Malazgirt'ten ta Çanakkale'ye imanın geçilmez kalesine kadar ecdadımı zaferden zafere koşturan şu anda içinde bulunduğunuz bu iman birliğidir' demiştim. Bundan dolayı aldılar. Ne kadar da güzel oldu." diye konuştu.

Aynı şiiri Kahramanmaraş'ta 2001 yılında okumak istediğinde kalabalıktan "Okuma, okuma" seslerinin yükseldiği hatırlatılan ve o an neler hissettiği ile Kahramanmaraş'a bakışı sorulan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Soruyu soran kişinin "Sizi Şanlıurfa'ya da bekliyoruz." demesi üzerine Erdoğan, "Şanlıurfa'ya gelmemek olur mu, tabii geleceğiz. Peygamberler diyarı, peygamberler şehrinde muhakkak inşallah olacağız." dedi.

Programda, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Sen Benimsin, Ben Seninim" türküsünü seslendirdi.