Başkan Erdoğan'dan Tataristan'da diplomasi trafiği... Maduro ve Mirziyoyev ile görüştü

Başkan Erdoğan, Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'ne katılmak için geldiği Tataristan'da, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüştü.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Liderler Zirvesi'ne katılmak için Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'ne geldi.

Erdoğan'a Tataristan'ın başkenti Kazan'da karşılama töreni düzenlendi.

VENEZUELA DEVLET BAŞKANI MADURO İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, BRICS Zirvesi kapsamındaki temaslarına başladı. Zirve'nin düzenlendiği Kazan EXPO'daki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat da yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye ile Venezuela ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye ile Venezuela ilişkilerinin son yıllarda birçok alanda geliştiğini, işbirliğinin daha ileriye taşınması için adımlar atmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Erdoğan, İsrail'in yayılan saldırganlığının sadece Orta Doğu'nun değil, dünyanın tamamının huzur ve güvenliğini tehdit ettiğini, uluslararası toplumun İsrail'i durdurmak için acil ve etkili adımlar atması gerektiğini belirtti.

ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI MİRZİYOYEV İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan ikili temasları kapsamında Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüştü.

Görüşmede Türkiye ile Özbekistan ikili ilişkileriyle bölgesel ve küresel meseleler değerlendirildi. Başkan Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin dost ve kardeş Özbekistan ile birlikte sağlam ve kararlı adımlar attığını, enerji ve savunma sanayii alanlarında iki ülkenin önemli potansiyele sahip olduğunu, siyasi ilişkilerde yakalanan ivmenin ekonomik ve kültürel alanlarda sağlanması için çabaların artarak devam edeceğini ifade etti.

Başkan Erdoğan, İsrail'in Filistin ve Lübnan topraklarındaki saldırılarının bölgede çok büyük bir güvenlik riski oluşturduğunu, İsrail'in acilen uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun hareket etmeye zorlanması gerektiğini, bunun için Birleşmiş Milletler nezdinde İsrail'e kapsamlı bir silah ambargosu konulmasının etkili bir karar olacağını belirtti. Başkan Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın Bişkek'te gerçekleştireceği zirvede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de en üst düzeyde temsilinin mühim olduğunu, Afganistan'da kalıcı istikrarın tesisinin terör, düzensiz göç, yasa dışı uyuşturucu üretimi gibi tehditlerin bertaraf edilmesi açısından önem taşıdığını söyledi.

EN SON 2018'DE KATILMIŞTI

Başkan Erdoğan son olarak 2018'de Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki BRICS zirvesine katılmıştı. Şimdi de yeni üyelerle genişlemesi beklenen oluşumla iş birliğini geliştirmek için 2 gün boyunca Rusya'da temaslarda bulunacak.

BRICS'e üye ve davetli ülke liderleriyle aile fotoğrafında yer alacak. Zirve kapsamındaki çalışma toplantısına katılacak.

BAŞKAN ERDOĞAN KAZAN'DA İKİLİ GÖRÜŞMELER DE YAPACAK

Erdoğan, zirve marjında bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya gelecek.

Erdoğan-Putin görüşmesi bugün gerçekleşecek.

Başkan Erdoğan, liderlerle yapacağı görüşmelerde ikili ilişkilerin güçlendirilmesine dair atılacak adımları konuşacak.

Ayrıca işgalci İsrail'in Filistin ve Lübnan topraklarında devam eden saldırıları başta olmak üzere bölgesel ve küresel konulara da vurgu yapacak.

Başkan Erdoğan'dan Tataristan'da diplomasi trafiği... Maduro ile görüştü