Başkan Erdoğan'dan Kıbrıs mesajı: 'Müzakereleri iki devlet yürütmeli'

Başkan Erdoğan, Kıbrıs'ta yeni bir müzakere sürecinin iki toplum değil iki devlet arasında yürütülmesi gerektiğini söyledi: “Ada'da Türk toplumunu yok sayan zihniyet, sorunu kangrene dönüştürdü. Raf ömrünü tamamlamış modeller üzerinde vakit harcamak yerine artık adada iki farklı devlet olduğu kabul edilmelidir.”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni'ne Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan projenin tamamlanmasıyla birlikte tarım sektörünün çağ atlayacağını söyledi. Erdoğan, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak "Ömrü dolmuş formüllerle zaman kaybedilmemeli, iki ayrı devlet kabul edilmeli" dedi. Erdoğan şunları kaydetti:

MASADAN KAÇTILAR

"Ada'da Türk toplumunu eşit görmeyen, hatta yok sayan zihniyet Kıbrıs sorununu bir kangrene dönüştürmüştür. Kıbrıs müzakereleri, Rum tarafının uzlaşmaz, Ada'daki gerçeklerden kopuk tutumu ve şımarıklıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır. 1963-1974 yıllarında Kıbrıs Türk halkını katledenler, müzakere süreçlerinde çözüme yaklaşıldığı anda olmadık bahanelerle masadan kaçmışlardır."

DÖNÜM NOKTASI

"Cenevre'de düzenlenen gayrıresmi 5+1 toplantısı istiklal ve istikbal mücadelesinde dönüm noktası olmuştur. Bu toplantıda Kıbrıs Türkleri adil, makul önerilerde bulundular. Ömrü dolmuş formüllerle zaman kaybedilmemeli, iki ayrı devlet kabul edilmeli. Türkiye olarak biz de Tatar liderliğinde KKTC tarafının önerilerine tam destek verdik. Kıbrıs'ta çözüm aranıyorsa bunun ham hayaller değil, gerçekler üzerine inşa edilmesi şarttır. İki toplum arasında değil iki devlet arasında yürütülmelidir. İki devletin nasıl işbirliği yapabileceği belirlenmelidir."

EŞİTLİK TEYİT EDİLMELİ

"Kıbrıs Türk'ünün egemen eşitliği teyit edilmeli ve müzakereler başlamalıdır. İki devletli çözümü reddetmek KKTC'nin bağımsızlığını reddetmek demektir. KKTC'nin yanında olmayı sürdüreceğiz."

KKTC tarımı şaha kalkacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sulamaları İletim Tüneli'nde incelemelerde bulundu. Oktay, ilk olarak Türkiye'den Su Temini Projesi kapsamında Geçitköy Barajı'nda inceleme yaptı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ersan Saner, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli eşlik etti. Oktay, "KKTC arazileri, yağmurlama ve damla sulamaları ile bereketlenirken KKTC tarımı da şahlanacaktır" dedi.

10 bin kişilik istihdam

Erdoğan KKTC'nin tamamına memba kalitesinde su sağlanacağını ve büyük arazilerin suyla kavuşup 10 bin kişilik istihdam yaratılacağını söyledi. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: "KKTC son 30 yıldır giderek artan bir şekilde su sıkıntısı yaşıyor. Denizin 250 metre altından geçen askıda sistemle anavatandan yavru vatana suyu ulaştırdık."