Başkan Erdoğan'dan İsrail'in siber saldırısına sert yanıt... ''Devlet değil terör örgütü''

Başkan Erdoğan, dijital saldırılara dikkati çekerek, “İsrail devlet değil terör örgütü gibi saldırılar düzenliyor” dedi.

Başkan Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Gazze'deki soykırıma dikkat çekerek, "İsrail devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi saldırıyor. İnsanlığın kaybedecek bir günü dahi kalmadı. Uluslararası toplum İsrail'in bu canice eylemlerini seyretmeyi bırakmalı" dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak için ABD'ye gerçekleştireceği ziyaret öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde açıklamalılarda bulundu. Bu yıl 130'dan fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanının katılacağı New York'ta yoğun bir toplantı ve görüşme trafiği gerçekleştireceklerini belirten Başkan Erdoğan, bu yıl BM Genel Kurulu'nun en dikkat çekici etkinliğinin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ev sahipliğinde gerçekleşecek "Geleceğin Zirvesi" olduğunu vurguladı.

GAZZE, NAZİ KAMPINA ÇEVRİLDİ

Özellikle Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in saldırgan politikalarına karşı atılabilecek adımları BM gündemine taşıyacağını belirten Erdoğan, "İsrail hükümeti bir nevi Nazi imha kamplarına çevirdiği Gazze'deki 2 milyonu aşkın insanı ya bombalarla ya da açlık ve susuzlukla katlediyor. Neredeyse bir yıldır devam eden bu zulmün sona ermesi, kalıcı ateşkesin tesisi için hepimize, tüm dünyaya, özellikle BM'ye önemli görevler düşüyor. Ziyaretimde bunları bir kez daha muhataplarımıza hatırlatacağız" diye konuştu.

ENDİŞELERİMİZ HAKLI ÇIKTI

İsrail'in hedefinin sadece Gazze olmadığının altını çizen Erdoğan, "Lübnan'a yönelik son günlerde yapılan saldırılar, İsrail yönetiminin savaşı bölgeye yayma planlarına dair endişelerimizi haklı çıkardı. Netanyahu ve şebekesi radikal Siyonist ideolojilerini hayata geçirmek için her türlü provokasyona, her türlü tahrike başvurmaktadır. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'ya yönelik artan saldırılar ve tacizler de aynı kirli senaryonun birer parçasıdır. Bölgemizin büyük bir felakete sürüklenmemesi için İsrail üzerindeki baskıların daha da artırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

TERÖR ÖRGÜTÜ GİBİ SALDIRIYOR

İsrail'in Lübnan'a yaptığı siber saldırılara dikkat çeken Erdoğan, şu tepkiyi verdi: "İsrail bir kez daha devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi saldırılar düzenliyor. Dijital saldırıları devreye alması bunun çok açık net ifadesidir. Sivil hassasiyetlerinin bulunmadığını ortaya koymuştur. Bazı batılı ülkelerin de desteklerini yanına alarak, İsrail'in çatışmaları Lübnan ve bölge geneline maalesef yayılmaktadır. Bölge açıklanamayacak derecede büyük bir krizle karşı karşıya. Tabii Batılı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum İsrail'in bu canice eylemlerini seyretmeyi bırakmalı ve caydırıcı adımları atmalıdır. Bütün ülkelerin İsrail'i durduracak çözümleri ortaya koymasının vakti geldi ve geçiyor. İnsanlığı kaybedecek bir günü dahi kalmamıştır. Diğer taraftan Lübnan'da düzenlenen saldırı, milli teknolojilerin sadece savunma sanayi alanında değil çok daha geniş bir çerçevede ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Biz de farklı tedbirler almak suretiyle bütün imkanlarımızı seferber ettik. Biz, BM'de görüşeceğimiz tüm liderlerle başta Gazze olmak üzere Filistin topraklarında akan kanı durdurmayı ele alacağız. Artık rakam 45 binin üzerine çıktı. Dünya Siyonizm'inin şu anda Ortadoğu'da estirdiği ölüm fırtınasına karşı, Türkiye olarak biz neler yapabiliriz bunun gayreti içerisinde olacağız."

BIDEN'LA PLANLANAN BİR GÖRÜŞME YOK

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme planının olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Orada sadece Biden değil, birçok dünya lideri olacak. Biden'la bir görüşme henüz kesinleşmiş değil. Biden veya daha başka sürpriz görüşmeler nerede, nasıl olur hepsini oradaki gelişmelerle ele alacağız. Gerek Türkevi'nde, gerek BM binasında yoğun bir görüşme trafiğimiz olacak. Sayın Biden ile henüz planladığımız bir ikili görüşmemiz yok. Ancak çeşitli vesilelerle bir araya geleceğiz" dedi.

BMGK KAPSAYICI VE ADİL YAPILANMALI

BM temasları kapmasında küresel sistemin reform edilmesi ihtiyacını bir kez daha gündeme taşıyacaklarını kaydeden Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve küresel yönetişim mekanizmasının reform ihtiyacına yine dikkat çekeceğim. Daha kapsayıcı, adil ve etkili bir yapılanmaya duyulan gerekliliğin altını çizeceğim. 24 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edeceğim" ifadelerini kullandı.

NEW YORK'TA YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Başkan Erdoğan, BM Genel Kurulu'na katılmak için gittiği ABD ziyaretine ajandası dolu dolu gittiğini belirtti. BM Genel Sekreteri'nin yanı sıra çok sayıda çok sayıda ülke lideriyle gerek Genel Kurul'da gerekse de Türkevi'nde görüşmesi beklenen Erdoğan'ın bugün Amerika'da yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan 23 Eylül'de ise Düşünce kuruluşu temsilcileri ve Amerikan iş dünyasının seçkin üyeleriyle de temaslarda bulunacak. Erdoğan, Fortune 100 listesinde yer alan 20 şirketin üst düzey yöneticileriyle görüşecek. Salı günü 14. kez BM Genel Kurulu'nda hitap etmesi beklenen Erdoğan'ın uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarına karşı durmaya çağırması bekleniyor.

SURİYE İLE YENİ DÖNEME HAZIRIZ

Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin yeni mesajlar veren Erdoğan, New York'taki Türkevi'nin bu defa farklı görüşmelere ev sahipliği yapacağını kaydetti. Suriye'deki gerilimin artık sona ermesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Şam yönetimi ile muhaliflerin bir süredir Suriye'de çatışmasızlığı sağladığını görüyoruz. Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı Müslüman iki ülke olarak artık bu birlikteliği, bu beraberliği bir an önce gerçekleştirelim istiyoruz. İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem de böylesi bir görüşme neticesinde inşallah başlar diye inanıyorum" dedi.