Başkan Erdoğan'dan dünya liderlerine çağrı... ''İnsanı merkeze alan yeni sistem kuralım''

Başkan Erdoğan, Gazze'de 16 binden fazla çocuğun altında can verdiği yıkıntıların meşruiyetini kaybeden uluslararası sistemin enkazı olduğunu belirterek, şu çağrıyı yaptı: ''Barış ve istikrar temelli sistemin inşası için çabalıyoruz. Amacımız insanı merkeze alan bir barış kuşağı tesis etmek.''

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi'ne katıldı. Zirveye, Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Çin'in de bulunduğu 16 ülke katıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in ev sahipliğinde "ŞİÖ +" formatında gerçekleşen zirvede liderler, önemli mesajlar verdi.

40 BİN MASUM KATLEDİLDİ

Başkan Erdoğan yaptığı konuşmada kural temelli uluslararası sistemin sütunlarının sarsılmakta olduğu bir dönemden geçtiklerini belirtti. Erdoğan, "Terörizm, İslam ve yabancı düşmanlığı, düzensiz göç, iklim değişikliği, enerji ve gıda güvenliği ile tedarik zincirlerindeki aksamalar gibi meydan okumalar, yaşanan jeopolitik sarsıntıların şiddetini artırıyor. Bunun en son ve acı örneği hepimizin gözleri önünde Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında sergilenmektedir. Gazze'de ayrım gözetmeksizin gerçekleştirilen saldırılar sonucu yaklaşık 40 bin masum hayatını kaybetti, 90 bin Filistinli yaralandı. 16 binden fazla masum çocuğun altında can verdikleri yıkıntılar, esasen meşruiyetini kaybeden uluslararası sistemin enkazıdır" dedi.

Gazze'deki bu yıkıma son vermek için İsrail'in durdurulması ve kalıcı ateşkesi kabul etmeye zorlanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, İsrail üzerindeki baskının artırılması çağrısında bulundu.

ATEŞKES BASKISI ARTMALI

Dünyadaki krizler karşısında adaleti savunan ülkelerin de olduğunu kaydeden Erdoğan, "Türkiye olarak güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu küresel adaletsizlikleri ortadan kaldıran, ekonomik eşitsizliklerin üzerine giden, barış, güvenlik, istikrar ve refah üreten etkili ve tüm insanlığı kucaklayıcı bir uluslararası sistemin inşası için tüm engellemelere rağmen çalışıyoruz. Amacımız insanı ve insani değerleri merkeze alan girişimci diplomasi anlayışıyla bölgemizde ve ötesinde bir barış kuşağı tesis etmektir" mesajını verdi.

Erdoğan, Türkiye'nin 'Yeniden Asya' girişimi için de "Ata yurdumuz Asya ile ilişkilerimizi her alanda karşılıklı yarar temelinde güçlendirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

TERÖRLE ORTAK MÜCADELE ŞART

Dünyanın terör tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Erdoğan, terörün kanlı yüzünü çok iyi bilen, tanıyan bir ülke olduklarını vurguladı. PKK, PYD, YPG, FETÖ ve DEAŞ dahil terörizmin farklı biçim ve tezahürleriyle 40 yıldır mücadele ettiklerini kaydeden Erdoğan, "Uzun yıllara dayanan terörle mücadele tecrübemiz, uluslararası işbirliğinin bu tehditle başa çıkmak için elzem olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda, Şanghay İşbirliği Teşkilatı ile diyaloğumuzu daha da güçlendirmeye hazırız" dedi.

SAVAŞLARI DURDURABİLİRİZ

Erdoğan, Astana'da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. Erdoğan Türkiye'nin Çin ile ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için atılan adımların artarak devam etmesinin hedeflendiğini ifade etti. Ukrayna-Rusya Savaşı ile İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının bölgesel ve küresel düzeyde yayılma tehlikesinin son derece önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, buna karşı uluslararası toplumun etkin tedbirler alması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşmede ise Ukrayna'daki savaşı durdurmak için atılması gereken adımlar bulunduğunu, sağlam bir barış zemini inşa edilmesi halinde savaşın durdurulabileceğine inandığını ifade etti.

ÜÇLÜ ZİRVEDE YOĞUN GÜNDEM

Başkan Erdoğan, Astana'daki temasları kapsamında Rusya, Çin, Azerbaycan, Pakistan, Moğolistan, Belarus ve Katar liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan'ın, Astana'da önceki gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'le yaptığı üçlü zirvede önemli konular ele alındı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Üçlü zirvede, Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan arasındaki ilişkiler ele alınmış; Gazze, Kıbrıs, Keşmir, İslamofobi gibi bölgesel ve küresel konular değerlendirilmiştir" ifadeleri yer aldı.

BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞ

Türkiye-Azerbaycan-Pakistan arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin üç ülke halklarının refahına katkı yapmanın yanı sıra bölgesel ve küresel barışa ve istikrara hizmet edeceği üzerinde mutabık kalındığı vurgulandı.

PUTİN: ERDOĞAN'IN İRADESİ BARIŞA KATKI SUNUYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısı düzenledi. Ukrayna'daki çatışmaların sonlanması için Türkiye'nin arabuluculuk çabalarını hatırlatan Putin, "İstanbul'da anlaşmaların hazırlanması sürecinde arabulucu olarak yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum" diye konuştu. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yapan Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bozulması için Batılılar tarafından baskı uygulandığını aktararak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi iradesi uluslararası barışa katkı sunuyor, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.

YETİMLERE ŞEFKAT ELİ

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Astana'da Zor Yaşam Koşullarındaki Çocuklara Destek Merkezi'ni ziyaret etti. Merkezde 3-15 yaş aralığında Kazak, Özbek ve Rus çocuklardan oluşan 76 öğrencinin çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Emine Erdoğan, derslikleri gezerek çocuklara hediyeler verdi. TİKA'nın da destek verdiği merkezdeki çocuklar şiirler okudu, yaptıkları çalışmaları sergiledi. Yetkililer Erdoğan'a teşekkür etti.