Başkan Erdoğan'dan diplomasi trafiği! Bayramda da öncelik Gazze oldu

Ramazan Bayramı'nı Ankara dışında ailesiyle geçiren Başkan Erdoğan, 17 liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerin başlıca gündem maddesi ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze oldu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bayram haftası boyunca yoğun diplomasi trafiği yürüttü. İkili ilişkiler, bölgesel ve küresel konuların konuşulduğu görüşmelerin başlıca gündem maddesi ise Gazze oldu. Başkan Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini her alanda güçlendirme kararlılığını ifade etti.

FİLİSTİN'E DESTEK ÇAĞRISI

Başkan Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile telefon görüşmesinde de ikili ilişkilerin ele alınmasının ardından, Filistin'e destek konusunda gayretlerin kararlılıkla sürmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un telefon görüşmesinde ise İsrail ile Filistin arasında kalıcı ateşkesin tesisi, insani yardımların kesintisiz şekilde bölgeye ulaştırılması ve iki devlet temelinde adil çözüm için Türkiye'nin Cezayir ile müşterek gayretlerini artırmaya hazır olduğunu ifade etti.

Erdoğan'ın görüştüğü bir diğer isim Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov oldu. Erdoğan, Türkmenistan'ın Türk Devletleri Teşkilatı'na yönelik artan ilgisinin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i sel felaketinden dolayı arayan Erdoğan, Türkiye'nin yardıma hazır olduğunu bildirdi.

SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ile görüşen Erdoğan, Sahel bölgesindeki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti ve Türkiye'nin Nijerya ile savunma sanayiindeki tecrübe, kabiliyet ve imkan paylaşımına devam edeceğini kaydetti. Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmesinde de ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel konular değerlendirildi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüşen Erdoğan, ikili ilişkileri daha da derinleştirecek adımların atılmasını sağlama kararlılığını belirtti.

İSLAM DÜNYASINA ÇAĞRI

Erdoğan'ın, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile telefon görüşmesinde de Türkiye ve Irak ilişkileri, terörle mücadele, Kalkınma Yolu Projesi ve bölgesel konular konuşuldu. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile bayramlaşan Erdoğan, Umman Sultanı Heysem bin Tarık ile yaptığı telefon görüşmesinde de başlıca gündem maddesi yine İsrail'in Gazze'ye saldırıları oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ikili ilişkilerin yanında bölgesel ve küresel konular ele alan Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefon görüşmesinde, İslam dünyasının sonuç alıcı biçimde birliktelik sergilemesi gerektiğini ifade etti.

HANİYE'YE TAZİYE TELEFONU

Erdoğan ayrıca, üç çocuğu ve üç torunu İsrail saldırısında şehit olan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi telefonla arayarak başsağlığı diledi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la yaptığı görüşmede ise "İsrail bu zulmün bedelini elbet ödeyecek" mesajını verdi. Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Endonezya'nın seçilmiş Devlet Başkanı Prabowo ile görüştü, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'a da "Filistin mektubu" gönderdi.