Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne katıldıktan sonra Belçika'nın başkenti Brüksel'de önemli bir basın toplantısı düzenledi.
UKRAYNA KRİZİ: Ukrayna ve Rusya savaşı 1'inci ayını geride bıraktı. Kırım'ın ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı ifade ettik, etmeyeceğimizi sürdürüyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına tutumumuz da bu ilkeli tutumuzla nettir. Tahrip olan şehirler, okullar, evler bütün varlığını bir bavula sığdırmış mülteciler savaşın kanlı yüzünü bizlere bir kez daha hatırlatmıştır.
SURİYE'DE YALNIZ BIRAKILDIK
MÜZAKERE SÜRECİ: Son 11 yıldır Suriye'deki savaşın yükünü adeta tek başına taşıyan bir ülke olarak bölgedeki sükunun sağlanması için çalışıyoruz. Taraflar arasındaki müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Müzakere sürecini kolaylaştırmak için birçok adım attık. Müzakerelerde bazı noktalarda ilerleme kaydedilmesini ihtiyatlı iyimserlikle karşılıyoruz.
MONTRÖ SÖZLEŞMESİ: Montrö Sözleşmesinin sağladığı yetkileri Karadeniz'de gerilimi azaltmaya yönelik kullanıyoruz. 56 TIR bölgeye insani yardım göndermiş durumdayız. Göndermeye de devam ediyoruz.
60 BİN UKRAYNALI MÜLTECİ: Türkiye'ye giriş yapan Ukraynalıların sayısı ise 60 bine yaklaştı. Gerek AFAD, Kızılay gibi resmi kurumlarımız sahada büyük özveriyle çalışıyorlar. Son 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Mültecilere sahip çıkma konusunda uluslararası toplumun başarısız olduğunu tecrübemizle iyi biliyoruz. Başta Avrupa ülkeleri başta olmak üzere kapısına gelen mültecileri desteklemeli, elini taşın altına koymalı.
NATO GERÇEKÇİ OLMALI
RUSYA'YA TEHDİT DEĞİL: İttifakın Avrupa Atlantik'e yönelik kaygılar konusunda kapsamlı görüş-alışverişinde bulunduk. Gerçekçi ve stratejik yaklaşımla hareket etmesi şarttır. İttifakın Rusya'ya ya da başka bir ülkeye tehdit oluşturacak durumda olmadığının altını bir kez daha çizmiş olduk.
AMBARGOLAR: Türkiye, ittifak dayanışması ruhunu esas alarak, NATO'nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine gerekli katkıyı vermeyi sürdürecek. Savunma sanayi ürülerimizin başarıları ortadayken, bu alanda karşılaştığımız engellemelerin makul gerekçesi yok. Savunma sanayimizin önüne bizzat NATO müttefiklerimiz tarafından konan ambargoların kaldırılması lazım. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle açıkça paylaştım. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların gündeme dahi gelmemesi gerekir.
İKİLİ GÖRÜŞMELER: Dünya liderlerinin çoğuyla kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdim. Bugün de temaslarımın yanında Fransa Cumhurbaşkanı, İtalya, Estonya, İspanya, Birleşik Krallık liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdim. Vize serbestisi sürecinde esneklik sağlanmasına dair beklentimizi bir kez daha mevkidaşlarımla paylaştım.
ZELENSKİ'NİN REFERANDUM HAMLESİ ÇOK AKILLICA
"Yaptığımız çalışmalarla ilgili Türkiye'ye şükranlarını sunan ülkeler oldu. Putin ve Zelenski görüşmelerimizi bundan sonra da devam ettireceğiz. Bütün gayretimiz bu iki lideri bir araya getirmek ve barış atmosferi oluşturmak. Bir Kırım ve Donbas meselesi var ki buna Ukrayna'nın sıcak bakması mümkün değil. Zelenski, referanduma götürme amacıyla "Ukrayna halkının vereceği karar" diyerek akıllı bir liderlik uygulamasını ortaya koymuştur. Zelenski, Türkiye'nin bu işlerde arabuluculuk rolü üstlenmesini bizzat istiyor. Rusya'nın da bunu olumsuz olarak görmesi mümkün değil. Temennimiz o dur ki bu süreç içinde eğer Türkiye'nin arabuluculuğuna yönelik talep gelirse biz buna hazırız. Temennimiz barışın sağlanması."
JOHNSON: TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ KATKISI 'BAYRAKTAR'LAR
'DİPLOMATİK LİDERLİĞİNİZİ DESTEKLİYORUZ'
Başkan Erdoğan, zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü daha sonra İtalya Başbakanı Draghi, Estonya Başbakanı Kallas ve İngiltere Başbakanı Johnson ile bir araya geldi. Johnson, "Türkiye'nin şu anda (Ukrayna'ya destek noktasında) yaptığı en önemli katkılardan biri bence çok değerli olduğunu düşündüğüm (Bayraktar) TB2'lerdir" dedi. Görüşme sonrası İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, "Başbakan Johnson, Türkiye'nin güçlü diplomatik liderliğini ve insani müdahalesini memnuniyetle karşıladı" ifadesine yer verildi. Açıklamada, Johnson'ın, yenilenebilir ve nükleer enerji dahil İngiltere ve Türkiye arasında daha fazla ticaret ve yatırım fırsatlarına dikkat çektiği belirtilerek, iki ülke arasındaki iş birliğini artırmayı dört gözle beklediğini dile getirdiği kaydedildi.
BRÜKSEL'DE YOĞUN DİPLOMASİ
NATO Genel Seekreteri Jens Stoltenberg
Erdoğın'ın Macron'la görüşmesi sonrası Fransa'dan, iki liderin yakın işbirliğinde mutabık kaldığı duyuruldu.
Estonya Başbakanı Raja Kallas
İtalya Başbakanı Mario Draghi
ABD Başkanı Joe Biden
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte
TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA GRUBU İŞLER HALE GELECEK
İtalya Başbakanı Draghi de, Erdoğan'la yaptığı görüşme sonrası açıklama yaptı. Draghi "Türkiye, Fransa ve İtalya arasındaki grubu tekrar işler hale getirmeye karar verdik. Yakında 3 ülke görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.
KİMYASAL KULLANILIRSA GEREKLİ CEVABI VERİRİZ
NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın kimyasal silah kullanması halinde gerekli cevabın verileceğini söyledi. Ayrıca Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e de uyarılarda bulunan Biden, "Çin'in ekonomik geleceği Batı'ya daha yakın, umarım Rusya'ya kıyasla bunu yapmaz" dedi. Biden, Rusya'nın G-20 ülkeleri içinden çıkarılması gerektiğini ancak bunun biraz zor olacağını söyledi.
SEÇİMDE ADAY DEĞİLİM
Bir sonraki seçimde Başkan adayı olmayacağını belirten Biden, yaptırımların sadece Rusya'yı değil; her ülkeyi etkilediğini ifade etti.
STOLTENBERG'İN GÖREV SÜRESİ UZADI
Zirve sırasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresi 30 Eylül 2023'e kadar uzatıldı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla karardan onur duyduğunu ifade eden Stoltenberg, liderlerin Ukrayna'ya daha fazla destek konusunda mutabık kaldığını duyurdu.