Başkan Erdoğan, velileri rahatlattı: Özel okula zam sınırı getirdik

Erdoğan, özel okul ücretlerinde fahiş artışa izin vermeyeceklerini açıkladı ve noktayı koydu: “Ücret artışını yüzde 36 ile sınırladık.”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. AKŞAM'ın üç gündür gündemde tuttuğu özel okulların fahiş fiyat artışlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan şunları söyledi: "Özel okul ücretlerindeki artış tavanını yüzde 36 seviyesiyle sınırladık. Bay Kemal çıkmış bununla ilgili konuşuyor. Bu iş bizim işimiz, gerekeni yaptık. Sen geriden geliyorsun."

"Enflasyondaki şişkinlik kalkacak, milletimizi ezdirmeyeceğiz" diyen Erdoğan çalışanlarla ilgili şunları söyledi: "Önümüzdeki temmuz ayında enflasyon gerçekleşmesine ve şartlara bakarak gerekirse çalışanlarımızın durumlarını yeniden değerlendireceğiz. Fahiş fiyata karşı her alanda ciddi tedbirler almaya başladık. Salgın sürecinde Türkiye, hayata geçirdiği etkin tedbirlerle kendini korumaya almıştır. Gelişmiş ülkeler bir anda 5-7 katına çıkan enflasyon gerçeği ile yüzleşmek zorunda kalmıştır. Ülkemizde de elbette enflasyon sorunu vardır. Türkiye döviz kuru dalgalanması gibi can yakıcı bir sorunla da boğuşmuştur. Enflasyon artışı nispeten diğer ülkelerin altında kalmıştır. Döviz kurunda olduğu gibi enflasyonda da bir şişkinliğin olduğu ortadadır. En kısa sürede bu şişkinliği ortadan kaldırarak milletimizin haksız bir fiyat yükünün altında kalmasının önüne geçeceğiz."

BU YOLDAN DÖNMEYİZ

"Bizi bu yoldan alıkoyacak hiçbir tehdide boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Salgının etkisini nispeten azaltmasıyla birlikte gelişmiş ülkelerin tablonun negatif kısmında kaldığını görüyoruz. İstihdam sayısını 30 milyon sınırına getirmiş olmamız ülkemizi büyütme stratejimizin harfiyen işlediğini gösteriyor."

5 SORUDA ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ

1- Gelecek yıl, özel okula başlamış bir öğrencinin ücret artışı en fazla yüzde kaç olacak?

Özel okulların ara sınıflarında okuyan öğrencilerin gelecek eğitim öğretim yılındaki ücret artışı yüzde 36'yı geçemeyecek. İsteyen özel okul, bu oranın altında da ücret artışı uygulayabilecek.

2- Özel okullara yeni başlayacak öğrencilerin ücretleri nasıl belirleniyor?

Kurumlar, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 12'nci ve 13'üncü maddesinde yer alan hükümlere uygun olarak, eğitim ve öğretim imkanlarına, gelişmelerine imkan sağlayacak yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre öğrenci ve kursiyer ücretlerini tespit ediyor.

3- Özel okul ücretleri ne zaman ilan ediliyor?

Kanuna göre, öğrenim ücreti ve diğer ücretler, kurumlarca her sene belirlenerek ocak ayından itibaren en geç mayıs ayında ilan ediliyor.

4- Özel okullar yemek ve kıyafet gibi ücretleri ne zaman ilan ediyor?

Mevzuata göre özel okullar, öğrenci veya kursiyerlerden yemek, kahvaltı, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar tespit ediyor. Bu hizmetlerden talep eden veliler faydalanıyor.

5- Özel okullar ara sınıflar için açıklanan yüzde 36'lık zam oranının üzerinde bir fiyat uygulayabilir mi?

Özel okullar, ücret ilanlarını, Milli Eğitim Bakanlığının Bilişim Sistemleri (MEBBİS) programına işleyerek alınan çıktının bir örneğinin süresi içinde doğrudan bağlı bulundukları milli eğitim müdürlüğüne veriyor ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilecekleri bir yere asıyor. Dolayısıyla, özel okullar yüzde 36 dolayında belirlenen ücret artışının üzerinde bir artış yapamayacak. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar ise bu işlemi kurum açma izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde yapıyor.