Başkan Erdoğan-Steinmeier görüşmesinde Eurofighter detayı... Almanya'nın tutumu belli oldu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier görüşmesinde Eurofighter detayı dikkat çekti. Bakanlık kaynakları, Eurofighter konusunda Almanya tarafından olumlu bir yaklaşım beklendiğini ifade etti. İşte detaylar...

DHA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier görüşmesinde başlıklardan biri de Türkiye'nin talep ettiği Eurofighter uçaklarıydı. Bu konu hakkında Almanya'nın tutumu belli oldu. İşte detaylar...

EUROFIGHTER İYİ BİR BAŞLANGIÇ OLACAK

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Ankara'yı ziyaretine ilişkin olarak, Türkiye'nin Almanya'dan beklentilerini aktaran Bakanlık kaynakları, müttefiklerin NATO ittifakı ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alarak örtülü-örtüsüz tüm kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini aktardı. Başkan Erdoğan'ın dikkat çektiği gibi; önümüzdeki dönemin Almanya ile kısıtlamaların değil, ortak çalışmaların konuşulduğu bir dönem olmasının temenni edildiği vurgulandı. Bunun için de Eurofighter konusunun iyi bir başlangıç olacağını ve Almanya tarafından olumlu bir yaklaşım beklendiği kaydedildi.

'TCG KINALIADA SOMALİ'YE ULAŞTI'

Türkiye-Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100'üncü, Ertuğrul fırkateyninin Japonya seyrinin 134'üncü yıl dönümü kapsamında, yola çıkan TCG Kınalıada korvetinin seyrine ilişkin bilgi veren Tuğamiral Aktürk, "TCG Kınalıada korvetimiz, Cidde ve Cibuti'nin ardından 23 Nisan'da Mogadişu/Somali'ye ulaşmıştır. Somali'de liman ziyareti yapan TCG Kınalıada korvetimiz, Somali Cumhurbaşkanı tarafından ziyaret edilmiştir. Gemimizi bizzat ziyaret ederek onurlandıran Somali Cumhurbaşkanı, konuşmasında iki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik ve stratejik ortaklığa vurgu yapmıştır. Bu vesileyle Somali'de güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik eğitim, danışmanlık ve destek faaliyetlerimizin artarak devam edeceğini bir kez daha vurguluyoruz. TCG Kınalıada korvetimiz bugün bir sonraki liman olan Maldivler'e doğru seyre başlayacak ve Japonya'ya intikaline devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Personel ve askeri öğrenci alım/temin faaliyetlerinin de planlandığı şekilde devam ettiğini söyleyen Aktürk, "3 Nisan'da başlayan 2024 Yılı Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları askeri öğrenci aday tercih işlemleri 10 Mayıs'a kadar, 24 Nisan'da başlayan 2024 yılı Milli Savunma Bakanlığı'na açıktan işçi temini başvuruları ise 29 Nisan'a kadar devam edecektir. Sonuç olarak dünyanın en güçlü ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, asil milletimizin sevgisi ve güveninden aldığı ilhamla üstlenmiş olduğu tüm görevleri başarıyla yerine getirmeye, başta yakın coğrafyamız olmak üzere küresel güvenlik, barış ve istikrarın tesisine yönelik faaliyetlerine artan bir gayretle devam edecektir" diye konuştu.

Tuğamiral Zeki Aktürk'ün sunumunun ardından, MSB kaynakları gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı. Bakanlık kaynakları, Başkan Erdoğan'ın Irak ziyaretine ilişkin Irak ile terörle ortak mücadele ve güvenlik alanında iş birliği kapsamındaki anlaşma ve mutabakatlar imzalandığını bildirdi. Güvenlik, ortak sınır güvenliği ve terörle mücadele alanlarındaki iş birliğinin kurumsallaştırılması ve sürdürülmesini sağlamak üzere 'Güvenlik Ortak Koordinasyon Merkezi'nin oluşturulmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Türk tarafının Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin destek vermeye hazır olduğunu ilettiği, bu kapsamda Iraklı yetkililerin Türk sınırında güvenlik sistemlerini incelediği açıklandı.