Başkan Erdoğan: Söyleyecek daha çok sözümüz var

Başkan Erdoğan 15 Temmuz'un 4. yıldönümünde konuştu: “FETÖ virüsü temizlendikçe Türkiye'nin ufku aydınlanıyor, bu milletin daha söyleyecek çok sözü var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hain darbe girişiminin 4. yıl dönümünde ‘15 Temmuz Millete Sesleniş Konuşması’ yaptı. Erdoğan, şu mesajları verdi:

ŞÜPHESİZ İŞGAL GİRİŞİMİ

“15 Temmuz hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde ülkemizi işgal girişimiydi. Bir asır önce, vatan topraklarının 4’te 3’ünü kaybederek Cumhuriyeti kuran milletimiz, 15 Temmuz’da bir daha aynı felakete izin vermeyeceğini cümle aleme ilan etmiştir. Üzerimize çöken o kara gecede, ülkemizi yükseltmek, güçlendirmek, büyütmek için daha çok çalışmamız, daha çok mücadele etmemiz gerektiğini gördük.

EZANIMIZ SUSMAYACAK

“Biliyoruz ki Türkiye, birliğiyle, beraberliğiyle güzeldir. Biliyoruz ki Türkiye, dostluğuyla, kardeşliğiyle güzeldir. Kimsenin bunları bozmasına izin vermeyeceğiz. FETÖ içeriden, PKK dışarıdan, kimi alttan, kimi üstten, ne kadar uğraşırsa uğraşsın ezanımızı susturamayacak, bayrağımızı indiremeyecekler. Ayasofya’da susturulan ezanı nasıl 86 yıl sonra yeniden semaya yükselttiysek, yeminli düşmanlarımızın her fırsatta indirmeye kalkıştığı bayrağımızı nasıl her seferinde daha yükseğe astıysak, terör örgütlerinin saldırılarını da aynı şekilde bertaraf etmekte kararlıyız. Dünya düzeninin temellerinden sarsıldığı bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti için de aynı hayallere kapılanları hüsrana uğratacağız.”

DİYORUZ Kİ DAHA BİTMEDİ

“Teslim almak için darbe girişimi dahil her yola başvurdukları Türkiye’nin silkinip asırlık uykusundan uyanan bir dev gibi yeniden ayağa kalkışı karşısında şaşkınlığa uğrayanlara diyoruz ki daha bitmedi; bu milletin daha söyleyecek çok sözü var. Bu milletin, daha hayata geçirecek çok projesi var. Bölgemizde pek çok devleti iç karışıklıklarla sarsıp, işgal edenlere Türkiye’nin öyle bir devlet olmadığını atılımlarımızla gösteriyoruz.”

İlk tören 31 şehidin verildiği Beştepe’de 

Darbe girişiminin 4. yılında ilk tören Beştepe’deki 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı şehit yakını ve gazilerle birlikte abideye yürüdü. Erdoğan’a, kısa süre önce Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevine atanan 15 Temmuz gazisi eski Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan ile gaziler Muhammed Emin Birgören, Mine Özer, Hakkı Topuz, Cihangir Kaya, Davut Ala ve Kadriye Mirza eşlik etti. 15 Temmuz Şehitler Abidesi’ne çiçek bırakan Erdoğan, daha sonra şehitler için dua etti. 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne düzenlenen saldırıda 31 kişi şehit olmuştu. 

Çanakkale’de ne olduysa 15 Temmuz’da da o oldu 

FETÖ’cü hainlerin bombalar yağdırdığı Gazi Meclis’teki törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 251 şehidi ve yüzlerce gaziyi minnetle anarak şu mesajları verdi:

TBMM bilinçli hedefti

“FETÖ’cü hainlerin TBMM’yi özellikle hedef alması rastgele bir tercih değildir. Bu Meclis savaş meydanında kurulmuş bir meclistir. Her kim 15 Temmuz’u küçümsemeye, itibarsızlaştırmaya, karikatürleştirmeye çalışıyorsa bilin ki amacı, bu derin tarihi anlamı gölgelemektir. 15 Temmuz sıradan bir darbe girişimi değildir. Arkasında çok büyük hesapların olduğu tarihi bir kırılma noktasıdır. Malazgirt’te, İstanbul’un fethinde, Çanakkale’de, İstiklal Harbi’nde ne olmuşsa 15 Temmuz’da o olmuştur.”

İnatla bağımsızlık

“15 Temmuz bu topraklarda yaşadığımız varlık-yokluk mücadeleleri zincirinin en son halkasıdır. Kendi istikbali için Türkiye’yi ateşe atmaya hazır muhterislere inat, vatanımızı, bağımsızlığımızı savunmaya devam edeceğiz.” 

4. yılda Gazi meclis’e karanfil

Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz 2016 gecesi, Meclis bahçesindeki bombanın düştüğü alana karanfil bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma töreni, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duayla devam etti. Meclis’teki törene 15 Temmuz şehit yakınları ve gaziler ile TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, Meclis Eski Başkanı Binali Yıldırım ve Yüksek Yargı mensupları katıldı. 

FETÖ’ye dünyayı dar ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit aileleriyle yemekte bir araya geldi. Erdoğan “15 Temmuz terörle mücadelede milat olmuştur” diyerek şunları kaydetti: “Bugüne kadar 100’ün üzerinde firari FETÖ’cüyü, yurt dışındaki inlerinde bulduk ve yargıya teslim ettik. Örgüte ait 18 ülkedeki 214 okulun Maarif Vakfı’na devredilmesini, 36 ülkede kapatılmasını sağladık. Tüm diplomatik, siyasi, adli ve istihbari kaynaklarımızla FETÖ’cülere dünyayı dar ediyoruz. FETÖ’nün eli kanlı bir terör örgütü olduğunu kabul eden devletlerin sayısı günden güne yükseliyor. Son FETÖ’cü hesap verene kadar mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz.15 Temmuz’a ‘kontrollü darbe’ iftirası atanlar, şehit yakınlarının acılarını istismar ediyor. 15 Temmuz şehit ve gazilerimiz için 340 milyon lira yardım toplandı, geçen yıl Şehit Yakınları ve Gazileri Dayanışma Vakfı’na teslim edildi. Vakfımızın başlattığı aylık 1000’er lira nakdi destek devam edecek. Sizlerden şehadet nedir bilmeyen, emanete hürmet göstermeyen kifayetsizlere kulak asmamanızı rica ediyorum.”  

Bu millete pranga vurulamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Twitter’dan darbe girişiminin 4. yılı dolayısıyla paylaşımda bulundu: “Dört yıl önce bugün, Aziz Milletimiz zifiri karanlık bir geceye şafak söktürdü. Gökten kurşun ve bomba yağarken milyonlar, vatan uğruna evlerinden belki de bir daha dönmemek üzere çıkıp, yüreklerini silahlara karşı kalkan diye kuşandılar. Tüm dünya o gece şunu bir kez daha anladı ki, bu millete pranga vurulamaz.” 

Kılıçdaroğlu ve Akşener törenlere katılmadı 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri Gazi Meclis’teki 15 Temmuz törenine ‘özel oturum’ yapılmadığı gerekçesiyle katılmama kararı aldı. Bunun yerine Kılıçdaroğlu, Twitter’dan şu paylaşımı yaptı: “Demokrasi uğruna can veren 251 şehidimizi asla unutmayacağımız gibi FETÖ’nün, bu devletin kılcal damarlarına kadar girmesine göz yumanları da unutmayacağız.”

KORUMASI POZİTİF ÇIKTI

Önceki gün törene katılacağını duyuran İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yakın korumasında virüs tespit edildi. Bunun üzerine parti şu açıklamayı yaptı: “Her ne kadar Genel Başkanımıza yapılan test ‘negatif’ çıkmışsa da, törene katılanları riske atmamak için, katılmama kararı alınmıştır.” 

BOĞAZ’DA İHA’LI GÖSTERİ 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Kuleli yerleşkesinde ses ve ışık gösterisi yapıldı. Binanın duvarlarına Türk Bayrağı ve kahramanların fotoğrafları yansıtıldı. 200 İHA ile yapılan gösteride ise ilk olarak Türkiye haritası ışıklı olarak gökyüzüne çizildi. Darbeye karşı gelen halk ‘yıldız’ ile temsil edildi.